Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιράν προς Hamas: «Έτσι θα χτυπήσετε το Ισραήλ» - Οι Ισραηλινοί αποκαλύπτουν τις «μυστικές συνεννοήσεις» Ιράν - Χαμάς

Ιράν προς Hamas: «Έτσι θα χτυπήσετε το Ισραήλ» - Οι Ισραηλινοί αποκαλύπτουν τις «μυστικές συνεννοήσεις» Ιράν - Χαμάς
Σε μία σημαντική αποκάλυψη προχώρησαν η Jerusalem Post και το πρακτορείο Tasnim news αποκαλύπτοντας την βοήθεια που παρέχει το Ιράν στη Hamas
Σχετικά Άρθρα

Τις συνομιλίες του επικεφαλής της Ιρανής Επαναστατικής Φρουράς του Σώματος Quds Force, ταξίαρχος Esmail Ghaani, με τον ηγέτη της Hamas Ismail Haniyeh για τις τελευταίες εξελίξεις στη σύγκρουση στη Γάζα, αποκαλύπτουν σε δημοσιεύματά τους οι Jerusalem Post και Tasnim Νews, επιβεβαιώνοντας την βοήθεια που παρέχει το Ιράν στη Hamas.
Ο ταξίαρχος Ghaani διοικεί τη δύναμη Quds, (το όνομα της Ιερουσαλήμ στα ιρανικά), επίλεκτη μονάδα του ιδεολογικού στρατού της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, αρμόδια για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων στο εξωτερικό.

Η στήριξη στη Hamas

Η Ισλαμική Δημοκρατία, η οποία δεν αναγνωρίζει το Ισραήλ, υποστηρίζει εδώ και πολλά χρόνια τη Χαμάς και τον Ισλαμικό Τζιχάντ.
Στις 7 Μαΐου, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Ali Khamenei δήλωσε ότι το Ισραήλ "δεν είναι χώρα, αλλά βάση τρομοκρατίας" που πρέπει να καταπολεμηθεί.
Το Tasnim Νews, έκανε λόγο για συζήτηση, η οποία έρχεται εν μέσω μιας ώθησης στην ευρύτερη περιοχή από το Ιράν για τη στήριξη της Hamas.
Η Τουρκία, οι Χούτι της Υεμένης και η Χεζμπολάχ, που υποστηρίζονται από το Ιράν, όπως και ο Handi al Amiri στο Ιράκ, υποστηρίζουν επίσης την Hamas και κατ' επέκταση τον πόλεμο κατά του Ισραήλ.
Στο δελτίο τύπου που δόθηκε στη δημοσιότητα, αναφέρεται στην επικοινωνία του επικεφαλής του Ισλαμικού Κινήματος Αντίστασης (Hamas), Esmael Haniyeh και του ταξίαρχου Esmail Ghaani κατά την οποία ο δεύτερος δήλωσε ότι το Ιράν "στέκεται στο πλευρό του παλαιστινιακού έθνους" καταδικάζοντας το Ισραήλ, το οποίο κατηγορεί ότι ενεργεί "κατά παράβαση όλων των διεθνών νόμων και συμβάσεων", γράφει το Irna.
Η επικοινωνία τους έρχεται λίγες μέρες αφότου ο ηγέτης της Χαμάς Haled Meshalah, μίλησε στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης και αναφέρθηκε στα ιρανικά μέσα ενημέρωσης σχετικά με τη στρατηγική της Hamas.
Από την πλευρά του, ο Haniyeh ευχαρίστησε το Ιράν για την υποστήριξή του και είπε, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό κανάλι al-Alam, ότι η μάχη κατά του Ισραήλ δεν ήταν μόνο της Hamas αλλά όλου του ισλαμικού κόσμου.
Ο ταξίαρχος Ghaani τηλεφώνησε επίσης στον αρχηγό της παλαιστινιακής οργάνωσης Ισλαμικός Τζιχάντ, Ziyand al Nahala, και τον διαβεβαίωσε για την υποστήριξη του Ιράν στο "δικαίωμα των Παλαιστινίων να καταπολεμήσουν την επιθετικότητα και τα εγκλήματα του σιωνιστικού στρατού", προσθέτει το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Το Ιράν αποκάλυψε τα τρωτά σημεία της αεράμυνας του Ισραήλ

Αυτό που είναι σημαντικό , είναι ότι η συνομιλία με τον Ghaani, έρχεται καθώς τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν μια αναφορά για τα συστήματα αεροπορικής άμυνας του Ισραήλ, υποστηρίζοντας ότι το Ισραήλ δείχνει τρωτά σημεία.
Το Tasnim Νews του Ιράν, υποστήριξε το Σάββατο ότι το σύστημα Iron Dome είναι ευάλωτο στην αντιμετώπιση μεγάλου αριθμού πυραύλων και ρουκετών.
Η Χαμάς πραγματοποίησε εκτοξεύσεις μεγάλου αριθμού πυραύλων και ρουκετών σε μικρά χρονικά διαστήματα.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σε πέντε λεπτά εκτόξευσε 135 ρουκέτες.
Αναφορές δείχνουν ότι η Χεζμπολάχ που παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις θα μπορούσε να εκτοξεύσει 2.000 ρουκέτες την ημέρα στο Ισραήλ σε έναν μελλοντικό πόλεμο.

Το IRGC στηρίζει την Παλαιστίνη

Στις συζητήσεις του Ghaani με τον Haniyeh ο Διοικητής του IRGC, ο οποίος πήρε τη θέση του δολοφονηθέντος Στρατηγού Qasem Soleimani το 2020, «επανέλαβε την υποστήριξη της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν προς το παλαιστινιακό έθνος και την παλαιστινιακή αντίσταση, ενόψει της συνεχούς επιθετικότητας και εγκλημάτων των εχθρών Σιωνιστών κατά της Ιερουσαλήμ και της Γάζας», σημείωσε το Tasnim Νews και επαίνεσε τη Χαμάς για την απόδοσή της μέχρι στιγμής.
Ανώτερος διοικητής του IRGC την ίδια στιγμή, είπε επίσης ότι «το σιωνιστικό καθεστώς του Ισραήλ είναι απρόσεκτο και περιβάλλεται πλήρως από το μέτωπο της αντίστασης».
Σύμφωνα με το Press TV, «τα περιστατικά τις τελευταίες ημέρες στα κατεχόμενα εδάφη, έδειξαν την ικανότητα της αντίστασης ενάντια στη στρατιωτική δύναμη των Σιωνιστών και αποκάλυψαν το ελαττωματικό αμυντικό σύστημα του σιωνιστικού καθεστώτος», όπως δήλωσε ο Υποδιοικητής του IRGC, Ταξίαρχος Yadollah Javani.
"Το Ιράν παρακολουθεί στενά και πιθανώς συμβουλεύει τη Hamasγια τις τακτικές της.
Το σιωνιστικό καθεστώς βρίσκεται υπό πίεση τόσο στα κατεχόμενα εδάφη όσο και από τη διεθνή κοινή γνώμη, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η κατάσταση έχει αλλάξει υπέρ της Παλαιστίνης και του μετώπου της αντίστασης.
Tο σιωνιστικό καθεστώς δεν έχει καθόλου ικανότητα να αλλάξει την κατάσταση προς όφελός του, και με βάση την πραγματικότητα, η διαδικασία της παρακμής των σιωνιστών έχει αποκτήσει δυναμική", δήλωσε στο Press TV.

Αλλαγή στην ισορροπία δυνάμεων

Στις 13 Μαΐου, ο Αρχηγός του Ιρανικού στρατού Mohammed Baqeri, είπε ότι υπήρξε μια αλλαγή στην ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή και πως το Ισραήλ χάνει τον πόλεμο.
 "H Hamas στοχεύει συστοιχίες του συστήματαος αντιαεροπορικής άμυνας Iron Dome και ισραηλινές υποδομές, όπως χημικά εργοστάσια, τα αεροδρόμια του Ισραήλ και έχει απόθεμα σε πυραύλους για να συνεχίσει τον πόλεμο για έξι μήνες".
Η έκθεση στο Tasnim Νews περιελάμβανε λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με το Iron Dome και άλλα ισραηλινά μέσα αντιαεροπορικής άμυνας.
Αυτό φαίνεται να υπερβαίνει απλώς μια στρατιωτική ανάλυση και στην πραγματικότητα αντιπροσωπεύει τον τρόπο με τον οποίο το IRGC παρέχει συμβουλές ακολουθητέας στρατηγικής από τη Hamas, κατά του Ισραήλ.
''O Σιωνιστικός Στρατός είναι οργανωμένος με τέτοιο τρόπο ώστε τα αντιαεροπορικά συστήματα Iron Dome τα οποία διαθέτουν τα 137 και 947 Τάγματα, να είναι υπεύθυνα για την αντιμετώπιση στόχων χαμηλού υψομέτρου.
Αντίστοιχα τα 138 και 139 Τάγματα που διαθέτουν αντιαεροπορικά Patriot και το 66ο Τάγμα που διαθέτει το αντιαεροπορικό σύστημα David Sling, είναι επιφορτισμένα με στόχους μέσου υψομέτρου.
Τέλος και το 136ο Τάγμα Megan Batalion, που διαθέτει τα αντιαεροπορικά συστήματα Arrow 2 και Arrow 3, αναπτύχθηκε για την αντιμετώπιση εναέριων απειλών μεγάλου υψομέτρου και βαλλιστικών πυραύλων."
Ωσστόσο, η ορθότητα της λειτουργίας τους είναι αμφισβητήσιμη γαιτί δεν έχουν δοκιμαστεί επαρκώς σε μάχη.

Τι πιστεύει το Ιράν ότι πρέπει να κάνει η Hamas;

Το Tasnim Νews αναφέρει ότι το σύστημα Iron Dome έχει πολλές αδυναμίες.
«Πρώτον, ο αριθμός των διαθέσιμων συστημάτων δεν είναι σε θέση να καλύψει όλα τα κατεχόμενα εδάφη και ως εκ τούτου σε περίπτωση ενός πολέμου πολλαπλών μετώπων, αυτό το σύστημα δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε επιθέσεις πυραύλων και ρουκετών, με αποτέλεσμα η αντιαεροπορική άμυνα του Ισραήλ σε χαμηλό υψόμετρο να είναι ανεπαρκής και η χώρα εξαιρετικά ευάλωτη».
Επίσης, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μεγάλο αριθμό στόχων.
Αυτό είναι ένας λόγος που οι ομάδες αντίστασης εκτόξευσαν μεγάλο αριθμό ρουκετών.
"Το Tasnim Νews λέει ότι η Hamas, πιθανότατα με ιρανικές συμβουλές, αύξησε την ταχύτητα των πυραύλων τους, καθιστώντας τους πιο δύσκολο να το παρακολουθήσουν.
Έχει επίσης αυξήσει την ακρίβεια και τον όγκο πυρός τους.
''Αυτό δείχνει ότι οι ομάδες αντίστασης έχουν αυξήσει σταδιακά την ποιότητα των επιθέσεών τους, μελετώντας προσεκτικά τα δυνατά και αδύνατα σημεία της αντιαεροπορικής άμυνας του Ισραηλινού Στρατού και ειδικά του συστήματος Iron Dome και μέχρι στιγμής κατάφεραν να εξισορροπήσουν την μάχη με το σιωνιστικό καθεστώς.
Εάν αυτό συνεχιστεί, θα οδηγήσει τις ομάδες αντίστασης να αποκτήσουν πολύ πιο προηγμένα όπλα από ό, τι σήμερα και να επιβάλουν βαρύτερα χτυπήματα στο σιωνιστικό καθεστώς.
"Αυτό δείχνει ένα σαφές σχέδιο για το πώς η Χαμάς διεξήγαγε αυτόν τον πόλεμο.

Το Ιράν είχε προβλέψει τον πόλεμο

Το Ιράν είχε προβλέψει αυτόν τον πόλεμο μεταξύ 6 και 8 Μαΐου και η Χαμάς ξεκίνησε τον πόλεμο στις 10 Μαΐου.
Αυτό είναι σαφώς ένα μήνυμα, ότι οι δύο πλευρές συνεργάζονται στενά.
Τελικά το Ιράν συνεργάζεται με την Χαμάς προκειμένου αυτή να νικήσει το Ισραήλ ή απλώς για να δοκιμάσει τις άμυνες του Ισραήλ ως πρόβα τζενεράλε πρίν την εμπλοκή της Χεζμπολάχ; Νωρίτερα μέσα στο έτος, αναφορές προειδοποίησαν ότι οι Χούθι αποκτούσαν αεροσκάφη μεγάλης εμβέλειας για να απειλήσουν το Ισραήλ, ενώ η Χεζμπολάχ έχει ζητήσει πυραύλους ακρίβειας για να επιτεθεί κατά του Ισραήλ.
Το Ισραήλ πραγματοποίησε χιλιάδες αεροπορικές επιθέσεις σε ιρανικούς στόχους στη Συρία για να απαγορεύσει τη ροή όπλων στη Χεζμπολάχ τα τελευταία δέκα χρόνια.
Το Ιράν το λέει ανοιχτά.
«Σε περίπτωση πολέμου πολλών μετώπων, το αντιαεροπορικό σύστημα Irone Dome δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί σε επιθέσεις πυραύλων και ρουκετών».
Αυτό είναι το σχέδιο του Ιράν τελικά.
Υπενθυμίζεται, ότι η Μέση Ανατολή είναι το θέατρο από την αρχή της εβδομάδας των πιο σφοδρών μαχών τα τελευταία επτά χρόνια μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, η οποία ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας που τελεί υπό αποκλεισμό.
Οι συγκρούσεις αυτές που ξέσπασαν το βράδυ της Δευτέρας μετά τις ταραχές στην Ιερουσαλήμ, έχουν προκαλέσει τον θάνατο 188 ανθρώπων στον υπερπληθή θύλακα της Λωρίδας της Γάζας και 10 ανθρώπων στο Ισραήλ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης