Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κίνα εναντίον ΗΠΑ για την παρεμπόδιση απόφασης στον ΟΗΕ για Ισραήλ – 192 νεκροί και 1.230 τραυματίες στη Γάζα

Κίνα εναντίον ΗΠΑ για την παρεμπόδιση απόφασης στον ΟΗΕ για Ισραήλ  – 192 νεκροί και 1.230 τραυματίες στη Γάζα
Απρόθυμες οι ΗΠΑ για την υιοθέτηση δήλωσης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που θα καλεί το Ισραήλ σε τερματισμό των εχθροπραξιών
Σχετικά Άρθρα

Άκαρπη η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα στις 16/5 και η Κίνα έστρεψε τα βέλη της στις ΗΠΑ για την εξέλιξη αυτή.
Την ίδια ώρα η αιματοχυσία στη Γάζα συνεχίζεται με τον αριθμό των νεκρών να ανέρχεται στους 192.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Wang Yi εξέφρασε τη λύπη του γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες «παρεμποδίζουν» την υιοθέτηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών δήλωσης που καλεί στον τερματισμό των εχθροπραξιών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του οργάνου αυτού.
«Το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να λάβει μέτρα», δήλωσε, υπενθυμίζοντας ότι η Κίνα (μαζί με τη Νορβηγία και την Τυνησία) είχαν την πρωτοβουλία για ένα σχέδιο κειμένου εδώ και μια εβδομάδα.
«Λόγω της παρεμπόδισης από μια χώρα, το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν μπόρεσε να μιλήσει με μία φωνή», δήλωσε με λύπη ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας ζητώντας από την Ουάσινγκτον «να αναλάβει τις ευθύνες της» στον ΟΗΕ.
Η συνεδρίαση για την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση είναι η τρίτη - και η πρώτη δημόσια - του Συμβουλίου Ασφαλείας από την περασμένη Δευτέρα (10/5), που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Κίνας, της Νορβηγίας και της Τυνησίας.

Απρόθυμες οι ΗΠΑ - Παρασκηνιακή διπλωματία

Κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων συνεδριάσεων, την περασμένη Δευτέρα και Τετάρτη, οι ΗΠΑ απομονωμένες, αντιτάχθηκαν, σύμφωνα με τους διπλωμάτες, στην έγκριση δήλωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας που ήθελε να εκφράσει αποδοκιμασία και ανησυχία για τα θύματα μεταξύ των αμάχων, να ζητήσει τον τερματισμό των εχθροπραξιών και να επιβεβαιώσει το σχέδιο της λύσης των δύο κρατών που θα ζουν δίπλα - δίπλα, το Ισραήλ και η Παλαιστίνη, βάσει των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας, αρμόδιο για την ειρήνη στον κόσμο, είναι το μόνο όργανο που δεν έχει λάβει επίσημη θέση για τη σύγκρουση.
Οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν πάνω σε ένα κείμενο, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες συνέχισαν να είναι απρόθυμες, όπως δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο διπλωμάτες που ζήτησαν να μην κατονομαστούν.
Η Ουάσινγκτον έχει τονίσει μέχρι στιγμής την ανάγκη να δοθεί χρόνος στην παρασκηνιακή διπλωματία για την επίτευξη μιας κατάπαυσης του πυρός και κρίνει ότι μια δήλωση του Συμβουλίου θα είναι «αντιπαραγωγική», θέση που δεν γίνεται κατανοητή από την πλειοψηφία των μελών του Συμβουλίου, κυρίως μεταξύ των παραδοσιακών συμμάχων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αγωνιώδης έκκληση Guterres

Οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή πρέπει να «σταματήσουν αμέσως», διότι κινδυνεύουν να «πυροδοτήσουν μια ανεξέλεγκτη κρίση ασφαλείας και ανθρωπιστική» στην περιοχή, προειδοποίησε την Κυριακή (16/5/2021) ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Antonio Guterres, ανοίγοντας την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.
«Το αιματοκύλισμα συνεχίστηκε σήμερα.
Αυτός ο παράλογος κύκλος αιματοχυσίας, τρόμου και καταστροφής πρέπει να σταματήσει αμέσως», σημείωσε, κατά τη διάρκεια αυτής της τηλεδιάσκεψης, με τη συμμετοχή πολλών υπουργών.
Σύμφωνα με διπλωμάτες, μια δήλωση του Συμβουλίου αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης παράλληλα, όμως η στήριξη σε ένα κείμενο από τις ΗΠΑ, που το αρνούνται εδώ και μία εβδομάδα, παρέμενε αβέβαιη το πρωί.
«Οι συγκρούσεις πρέπει να σταματήσουν αμέσως.
Οι ρουκέτες και οι όλμοι από τη μία πλευρά και οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί και τα πλήγματα του πυροβολικού από την άλλη πρέπει να σταματήσουν», είπε, επιπλέον, ο Guterres.
«Οι συγκρούσεις κινδυνεύουν να οδηγήσουν τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους σε ένα σπιράλ βίας με καταστροφικές συνέπειες για τις δύο κοινότητες και για ολόκληρη την περιοχή», συνέχισε.
Η βία μπορεί «να πυροδοτήσει μια ανεξέλεγκτη κρίση ασφαλείας και ανθρωπιστική και να ενθαρρύνει επιπλέον τον εξτρεμισμό, όχι μονάχα στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και στο Ισραήλ, αλλά στο σύνολο της περιοχής», τόνισε.
Είπε, επίσης, ότι τα Ηνωμένα Έθνη «δεσμεύουν ενεργά όλες τις πλευρές προς μια άμεση εκεχειρία» και τους ζητούν να «επιτρέψουν τις μεσολαβητικές προσπάθειες να ενταθούν και να επιτύχουν».

Ασκούνται πιέσεις για κατάπαυση του πυρός

Την ίδια ώρα ανώτεροι αξιωματούχοι άμυνας πιέζουν τον Netanyahu και τον υπουργό Άμυνας Benny Gantz να αρχίσουν να εργάζονται για την κατάπαυση του πυρός που θα τερματίσει την τρέχουσα επιχείρηση της IDF (Israel Defense Forces) τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις κατά της Hamas στη Λωρίδα της Γάζας.
Αυτό βασίζεται στην κατανόηση ότι το IDF έχει επιτύχει τους περισσότερους από τους στόχους του από την έναρξη της επιχείρησης στις 10 Μαίου 2021.
Δημοσίως, ο προσωρινός πρωθυπουργός Netanyahu προειδοποίησε την Hamas ότι «δεν έχει τελειώσει ακόμη»
«Είπα ότι θα χτυπήσουμε τη Hamas και άλλες τρομοκρατικές ομάδες με σημαντικά χτυπήματα, και το κάνουμε»,
Το Σαββατοκύριακο, οι πύραυλοι συνέχισαν να χτυπούν το Ισραήλ καθώς το IDF πραγματοποίησε μεγάλες αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα, χτυπώντας δεκάδες στόχους που ανήκουν σε ομάδες της Hamas στον παράκτιο θύλακα.
Μεταξύ των στόχων, η ισραηλινή αεροπορία χτύπησε τα σπίτια του διοικητή του τάγματος της Hamas, Tisar Mabasher στο Khan Yunis, και του ταξιαρχού στρατηγού Azi Tama'a στο Deir al-Balah, των οποίων τα σπίτια χρησιμοποιήθηκαν ως στρατιωτική υποδομή.
Σε μια αεροπορική επίθεση στο στρατόπεδο προσφύγων Shati, σκοτώθηκαν δέκα άτομα, συμπεριλαμβανομένων οκτώ παιδιών.
Το IDF είπε ότι η επίθεση ήταν ενάντια σε ένα διαμέρισμα που «χρησίμευε ως τρομοκρατική υποδομή» από την Hamas.
«Το IDF λαμβάνει προφυλάξεις για να ελαχιστοποιήσει πλήγματα στους αμάχους κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών του δραστηριοτήτων» ανέφερε σε δήλωση τους οι Israel Defense Forces.

Προκαλεί ο Netanyahu για το πλήγμα στα διεθνή ΜΜΕ

Το κτίριο όπου στεγάζονταν μέσα ενημέρωσης στη Γάζα που καταστράφηκε από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή το Σάββατο 15/5/2021 ήταν «ένας απόλυτα νόμιμος στόχος», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Benjamin Netanyahu, τονίζοντας ότι βασίζεται σε πληροφορίες των υπηρεσιών πληροφοριών.
Το κτίριο, το οποίο στέγαζε συγκεκριμένα τα γραφεία του αμερικανικού πρακτορείου ειδήσεων Associated Press και της τηλεόρασης Al-Jazeera, στέγαζε επίσης «ένα γραφείο ’’πληροφοριών’’ για την παλαιστινιακή τρομοκρατική οργάνωση (...) που προετοιμάζει και οργανώνει τρομοκρατικές επιθέσεις κατά Ισραηλινών πολιτών», ισχυρίστηκε ο Netanyahu μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CBS.
«Συνεπώς είναι ένας απόλυτα νόμιμος στόχος», πρόσθεσε.
Πρόσθεσε επίσης ότι οι πληροφορίες σχετικά με την επίθεση του Σαββάτου κοινοποιήθηκαν στις αμερικανικές αρχές.
Το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει όσους βρίσκονταν μέσα στο κτίριο πριν ξεκινήσει η επίθεση, δήλωσε ο Netanyahu.
«Στοχεύουμε μια τρομοκρατική οργάνωση που στοχεύει τους πολίτες μας και κρύβεται πίσω από αυτούς, χρησιμοποιώντας τους ως ανθρώπινες ασπίδες», είπε.
isra.JPG
gaza_b_1.JPG
gaza_c.JPG
gaza_d.JPG
gaza_e.JPG
114826.jpg
Διεθνή έρευνα ζητεί το AP

Το Associated Press ζητεί ανεξάρτητη διεθνή έρευνα για τον βομβαρδισμό κτιρίου στη Γάζα, που το στέγαζε μαζί με τον τηλεοπτικό σταθμό Al Jazeera.
Η διευθύντρια του πρακτορείου ειδήσεων Sally Buzbee τόνισε πως ακόμη δεν έχει δει τα στοιχεία από ισραηλινούς αξιωματούχους που να στηρίζουν τον ισχυρισμό του Τελ Αβίβ, πως η Hamas είχε γραφείο πληροφοριών στο εν λόγω κτίριο.
«Έχουμε ακούσει ότι οι Ισραηλινοί λένε πως έχουν αποδεικτικά στοιχεία», είπε στο CNN η Buzbee.
«Δεν γνωρίζουμε ποια είναι αυτά τα στοιχεία.
Πιστεύουμε ότι είναι σκόπιμο σε αυτό το σημείο να υπάρχει ανεξάρτητη έρευνα σε αυτό που συνέβη στις 15 Μαΐου», τόνισε.
Ανέφερε επίσης πως δεν τραυματίστηκε κανένας δημοσιογράφος και το πρακτορείο λειτουργεί από τα γραφεία του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.
«Θέλουμε να προστατεύσουμε το δικαίωμα του κόσμου να γνωρίζει τι συμβαίνει σε αυτή τη σύγκρουση ή οποιαδήποτε σύγκρουση.
Αυτή είναι μια σημαντική ιστορία και λόγω των χθεσινών ενεργειών, ο κόσμος θα γνωρίζει λιγότερο», συνέχισε.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Antony Blinken, μίλησε με τον πρόεδρο του AP, Gary Pruitt, και προσέφερε «την ακλόνητη στήριξή του σε ανεξάρτητους δημοσιογράφους και οργανισμούς ΜΜΕ σε όλο τον κόσμο».

Σκοτώθηκαν 40 Παλαιστίνιοι την Κυριακή 16/5 στη Γάζα - Ο βαρύτερος απολογισμός


Τουλάχιστον 40 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν την Κυριακή 16/5 σε αεροπορικά πλήγματα που εξαπέλυσε το Ισραήλ εναντίον της Λωρίδας της Γάζας, αναφέρουν οι παλαιστινιακέ αρχές, με αποτέλεσμα ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους στον παλαιστινιακό θύλακα από την περασμένη Δευτέρα να ανέρχεται πλέον σε 192.
Σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό του υπουργείου Υγείας στη Γάζα, 58 παιδιά βρίσκονται μεταξύ των νεκρών.
Τουλάχιστον 8 παιδιά σκοτώθηκαν μονάχα στις 16/5 στις αεροπορικές επιδρομές σε μια συνοικία στην πόλη της Γάζας, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 40 άνθρωποι, ήτοι ο βαρύτερος ημερήσιος απολογισμός από την περασμένη Δευτέρα 10/5.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, 1.230 Παλαιστίνιοι έχουν τραυματιστεί από την αρχή του νέου κύκλου βίας μεταξύ του ισραηλινού στρατού και των παλαιστινιακών ένοπλων οργανώσεων στη Γάζα, μεταξύ αυτών η Hamas, που ελέγχει τον θύλακα των 2 εκατομμυρίων κατοίκων.
Τις τελευταίες 24 ώρες, ο ισραηλινός στρατός στοχοθέτησε στη Γάζα 90 θέσεις της Hamas και του Ισλαμικού Τζιχάντ, όπως έκανε γνωστό, έπειτα από «βροχή» ρουκετών στο ισραηλινό έδαφος.
Στο Ισραήλ, 10 άνθρωποι, μεταξύ αυτών ένα παιδί κι ένας στρατιώτης, έχουν σκοτωθεί έπειτα από ρίψεις ρουκετών από τη Γάζα, ενώ 282 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

Ισραηλινός στρατός: Βομβαρδίστηκε το σπίτι του επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Hamas

Στο μεταξύ, νωρίτερα την Κυριακή 16/5 ο στρατός του Ισραήλ επιβεβαίωσε ότι εξαπέλυσε πλήγμα εναντίον της οικίας του επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Hamas στη Λωρίδα της Γάζας, του Yahya Sinouar, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει αν αυτός βρισκόταν εντός της οικίας.
Ο στρατός «επιτέθηκε στην οικία του Yahya Sinouar και του αδελφού του, ενός τρομοκράτη», ανέφερε ο ισραηλινός στρατός στο Twitter, όπου δημοσίευσε και βίντεο στο οποίο φαίνεται ένα κατεστραμμένο σπίτι μέσα σε ένα σύννεφο σκόνης.
Αυτόπτες μάρτυρες που βρίσκονταν στην περιοχή επιβεβαίωσαν ότι το σπίτι του Yahya Sinouar βομβαρδίστηκε.
Σημειώνεται ότι τον Μάρτιο είχε επανεκλεγεί στην προεδρία του πολιτικούς γραφείου της Χαμάς για τη Λωρίδα της Γάζας, ενός θύλακα όπου ζουν 2 εκατομμύρια άνθρωποι και κυβερνάται από το ισλαμιστικό κίνημα.
Ο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Hamas, Yahya Sinouar, ο οποίος κρατούνταν στο Ισραήλ πάνω από 20 χρόνια και απελευθερώθηκε στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων, ενώ εξελέγη για πρώτη φορά στη θέση αυτή τον Φεβρουάριο του 2017.
israel_1.JPG
israellgg8.png
israel1_2.JPG
israel2_1.JPG

Cavusoglu: Το Ισραήλ να λογοδοτήσει για τα εγκλήματα στην Παλαιστίνη

Το Ισραήλ είναι υπεύθυνο για τις συνεχιζόμενες εντάσεις με τους Παλαιστινίους και την ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή και πρέπει να θεωρηθεί υπόλογο για τα εγκλήματά του, δήλωσε την Κυριακή (16/5/2021) ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Mevlut Cavusoglu κατά την ομιλία του στην έκτακτη συνεδρίαση του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας ( OIC).
Υπογράμμισε δε, πως τα κράτη – μέλη του OIC πρέπει να δείξουν αλληλεγγύη, ενότητα και αποφασιστικότητα.
Πηγές από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφεραν ότι η συνάντηση για να συζητηθούν οι ισραηλινές επιθέσεις εναντίον παλαιστινιακού λαού και εδαφών ήταν πρωτοβουλία της Τουρκίας και της Σαουδικής Αραβίας, που προεδρεύει στον Οργανισμό.
Το Ισραήλ είναι υπεύθυνο για την κλιμάκωση των εντάσεων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα, εξηγώντας ότι οι περιορισμοί στις μουσουλμανικές προσευχές στο Τζαμί Al-Aqsa και ο βίαιος εκτοπισμός Παλαιστινίων από τα σπίτια τους έχουν πυροδοτήσει την κατάσταση.
«Αυτό είναι ένα τμήμα της συστηματικής εκστρατείας του Ισραήλ για εθνοτική, θρησκευτική και πολιτιστική εκκαθάριση», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.
Ο Cavusoglu στάθηκε στο υψηλό ποσοστό Ισραηλινών εποίκων στα παλαιστινιακά εδάφη και στην καταστροφή των παλαιστινιακών περιουσιών, λέγοντας πως εάν αυτή η τάση δεν αντιστραφεί η λύση των δύο κρατών στην περιοχή δεν θα είναι εφικτή.
Επίσης επέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την αποτυχία του να καταδικάσει το Ισραήλ, επισημαίνοντας πως απέτυχε να δημοσιεύσει ακόμη και ένα δελτίο τύπου για το θέμα λόγω της απόρριψης της κίνησης αυτής από τις ΗΠΑ.
Όλοι θα πρέπει να καταβάλουν προσπάθειες για την προστασία του παλαιστινιακού λαού, υπερτόνισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Ισραήλ: Τέσσερις αστυνομικοί τραυματίες σε επίθεση με όχημα

Τέσσερις αστυνομικοί τραυματίστηκαν, όταν παρασύρθηκαν από ένα όχημα, σε μια επίθεση εναντίον ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας το απόγευμα της Κυριακής (16/5/2021) στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με την αστυνομία και τις ομάδες διάσωσης.
«Τέσσερις αστυνομικοί τραυματίστηκαν σε μια επίθεση με αυτοκίνητο» στη συνοικία Σεϊχ Τζαρά, στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, ανέφερε η ισραηλινή αστυνομία, την ώρα που διασώστες κάνουν λόγο για συνολικά επτά τραυματίες.
Η ισραηλινή αστυνομία ανέφερε πως «εξουδετέρωσε» τον δράστη χωρίς να διευκρινίσει την ταυτότητά του, ούτε εάν έχει σκοτωθεί ή τραυματιστεί.
Ισχυρή αστυνομική δύναμη έχει αναπτυχθεί στην συνοικία της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, η οποία αποτέλεσε θέατρο διαδηλώσεων και συγκρούσεων μεταξύ των δυνάμεων επιβολής του νόμου και Παλαιστινίων, που αντιτίθετο στην πιθανή έξωση οικογενειών.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης