Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γιατί οι Big Pharma αρνούνται βοήθεια για την παραγωγή των εμβολίων κατά του κορωνοϊού; - Όλα για μια τιμή…

Γιατί οι Big Pharma αρνούνται βοήθεια για την παραγωγή των εμβολίων κατά του κορωνοϊού; - Όλα για μια τιμή…

Οι Big Pharma επικαλούνται λόγους ασφαλείας, αλλά όλοι γνωρίζουν ότι θέλουν να κρατήσουν υψηλά τις τιμές

Καθώς μεγάλο μέρος του κόσμου περιμένει με αγωνία τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, μια ομάδα εταιρειών προσφέρει τη βοήθειά της στις μεγαλύτερες φαρμακοβιομηχανίες, προκειμένου να αυξηθούν τα επίπεδα παραγωγής.

Αλλά λαμβάνουν την ίδια απάντηση: Όχι, ευχαριστώ.
Η Biolyse στον Καναδά, η Incepta στο Μπαγκλαντές, η Teva στο Ισραήλ και η Bavarian Nordic στη Δανία πρόσφεραν σε όλους τη βοήθεια τους στην παρασκευή εμβολίων.
Μέχρι στιγμής, όμως κανείς δεν έχει λάβει θετική απάντηση, αναφέρει το Politico.

Ζητούν κατανόηση...

Αυτή η απροθυμία συγχώνευσης δυνάμεων είναι ακόμη πιο αινιγματική δεδομένης της γραμμής των Big Pharma ότι η τρέχουσα παραγωγική ικανότητα ευθύνεται για την ανεπαρκή παροχή εμβολίων.
Αυτός είναι ο λόγος που οι φαρμακευτικές αναφέρουν ότι αντιτίθενται σε επιχειρήματα υπέρ της παραίτησης από την πνευματική ιδιοκτησία για τα εμβόλια - ένα κίνημα που ξέσπασε την περασμένη εβδομάδα όταν οι ΗΠΑ υποστήριξαν την ιδέα.
"Η εστίαση της Ευρώπης πρέπει να παραμείνει στη δημιουργία εταιρικών σχέσεων και στην επένδυση σε εγκαταστάσεις για την αύξηση της ικανότητας κάλυψης των αναγκών των πολιτών σε ολόκληρη την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο", δήλωσε η Γενική Διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων, Nathalie Moll.
Πολλοί ευρωπαίοι πολιτικοί επανέλαβαν επίσης αυτή τη γραμμή.
"Ο περιοριστικός παράγοντας στην παρασκευή εμβολίων είναι η ικανότητα παραγωγής και τα υψηλά πρότυπα ποιότητας, όχι τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας", δήλωσε εκπρόσωπος της καγκελάριου της Γερμανίας, Angela Merkel.
Ωστόσο, η πρόσφατη ιστορία δείχνει ότι η βιομηχανία απορρίπτει προσφορές βοήθειας από άλλους - αναφέροντας την πολυπλοκότητα της διαδικασίας, τις ανησυχίες για την ασφάλεια και την έλλειψη χρόνου για τη μεταφορά τεχνολογίας.

Οι προσφορές

Αυτοί οι πρόθυμοι συνεργάτες είναι εταιρείες που, συλλογικά, έχουν παγκόσμια παρουσία και την ικανότητα να παράγουν εκατομμύρια δόσεις.
Η Teva, για παράδειγμα, είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής γενόσημων φαρμάκων στον κόσμο.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος Kåre Schultz δήλωσε νωρίτερα φέτος ότι επιδιώκει να βοηθήσει στην παραγωγή ορισμένων από τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί ή πρόκειται να εγκριθούν.
Η καναδική Biolyse - η οποία παράγει αποστειρωμένα ενέσιμα φάρμακα - είναι μικρότερη, αλλά έχει δηλώσει ότι έχει τη δυνατότητα να παράγει 50 εκατομμύρια δόσεις ετησίως από οποιοδήποτε εμβόλιο, αφού εγκριθεί.
Σύμφωνα με τον John Fulton, έναν από τους συμβούλους της, εάν είχε πάρει το πράσινο φως πριν από ένα χρόνο, θα χρειαζόταν η εταιρεία έξι μήνες για να είναι έτοιμη να παράγει εμβόλια.
Έχει μάλιστα επικοινωνήσει με διάφορες εταιρείες που παράγουν εμβόλια, συμπεριλαμβανομένων των Johnson & Johnson και AstraZeneca.
Εν τω μεταξύ, η Incepta του Μπανγκλαντές παράγει ήδη πολλά εμβόλια για κορωνοϊούς.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Incepta, Abdul Muktadir, δήλωσε ότι η Incepta μπορεί να παράγει αντιγόνο για εμβόλια κορωνοϊού χρησιμοποιώντας σχεδόν όλες τις τεχνολογικές πλατφόρμες.
Σε συνέντευξη τον Μάρτιο με την Geneva Health Files, ο Muktadir είπε ότι οι ευκολότερες τεχνολογίες εμβολίων για αυτούς θα ήταν η πρωτεϊνική υπομονάδα, που θα χρησιμοποιηθεί στο Novavax, και τα προϊόντα mRNA, τα οποία περιλαμβάνουν τα εμβόλια των BioNTech / Pfizer και Moderna.
Εάν το αντιγόνο είχε ήδη παρασχεθεί, είπε, «η παραγωγή μπορεί να ξεκινήσει αμέσως», καθώς η Incepta έχει πολλές γραμμές σε αδράνεια.
Με μία μόνο από αυτές τις γραμμές, ο Muktadir εκτιμά ότι η Incepta θα μπορούσε να γεμίσει φιαλίδια για περίπου 500 εκατομμύρια δόσεις το χρόνο.
Η κυβέρνηση στο Μπαγκλαντές ζήτησε από την AstraZeneca να επιτρέψει στις εταιρείες να βοηθήσουν στην παραγωγή του εμβολίου Oxford / AstraZeneca, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ.
Αυτό το αίτημα παραμένει σε εκκρεμότητα, καθώς δεν είναι σαφές εάν το εργαστήριο της Γενικής Διεύθυνσης της Διοίκησης Φαρμάκων πληροί τα παγκόσμια πρότυπα για την εξαγωγή εμβολίων.
Στη Δανία, η εταιρεία βιοτεχνολογίας και ο κατασκευαστής εμβολίων Bavarian Nordic διατηρεί επίσης την ελπίδα να εξασφαλίσει μια συμφωνία.

Ευχαριστώ, δε θα πάρω...

Σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις, οι παρασκευαστές εμβολίων που ήρθαν σε επαφή ανέφεραν ότι είχαν ήδη επαρκείς συνεργασίες για την παραγωγή εμβολίων.
Σύμφωνα με τον Fulton, η Johnson & Johnson είπε στη Biolyse ότι «είχε επαρκή παραγωγική ικανότητα με τις εταιρείες με τις οποίες συνεργάστηκε».
Όσο για τους άλλους παρασκευαστέςεμβολίων στους οποίους απευθύνθηκε η Biolyse, συμπεριλαμβανομένης της AstraZeneca, κανείς δεν ενδιαφερόταν για τη βοήθειά της, δήλωσε ο Fulton.
Η Teva και η Incepta, από την πλευρά τους, απέδωσαν και οι δύο την απόρριψη των προσφορών τους για βοήθεια στην προτίμηση των κατασκευαστών εμβολίων να συνεργαστούν με άλλες μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες.
«Θέλαμε πραγματικά να βοηθήσουμε αν μπορούσαμε», δήλωσε ο Schultz της Teva στο Bloomberg.
Ο Muktadir της Incepta έχει παρόμοια άποψη: "Οι εταιρείες καινοτόμων εργάζονται με αυτούς που ξέρους και δεν θέλουν να ασχοληθούν με άγνωστες εταιρείες."

Πρώτα η ασφάλεια

Από την πλευρά τους, οι καστασκευαστές εμβολίων εξήγησαν ότι απορρίπτουν τις προτάσεις λόγω της εξαιρετικά περίπλοκης διαδικασίας παραγωγής εμβολίων και της ανάγκης για ασφάλεια - υπονοώντας ότι ορισμένοι πιθανοί συνεργάτες μπορεί απλά να μην είναι αρκετά ειδικευμένοι ώστε να παράγουν τα εμβόλια.
«Πρόκειται για μια πολύπλοκη βιολογική διαδικασία που βασίζεται σε πολύπλοκες αλυσίδες εφοδιασμού για πρώτες ύλες και διανομή του τελικού προϊόντος», δήλωσε εκπρόσωπος της AstraZeneca.
"Και πάνω απ 'όλα, η ασφάλεια των ασθενών πρέπει πάντα να είναι πρώτη."
Η AstraZeneca έχει σήμερα περισσότερους από 20 συνεργάτες εφοδιασμού.
Η Johnson & Johnson επεσήμανε επίσης την πολυπλοκότητα της διαδικασίας.
Υπάρχει "περιορισμένος αριθμός κατασκευαστών με μονάδες που είναι σε θέση να παράγουν τον απαραίτητο όγκο υψηλής ποιότητας και ασφάλειας", δήλωσε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι η Johnson & Johnson έχει αξιολογήσει σχεδόν 100 διαφορετικούς παρόχους και τώρα έχει "αρκετές συνεργασίες".
Όσο για το εμβόλιο BioNTech / Pfizer, η πλειονότητα των δόσεων προέρχεται απευθείας από τις δικές τους εγκαταστάσεις.
Ωστόσο, η κοινοπραξία έχει επίσης συνεργασίες με περισσότερους από 15 κατασκευαστές συμβολαίων που βοηθούν στην παραγωγή, δήλωσε εκπρόσωπος.
Σύμφωνα με τον CEO της AstraZeneca, Pascal Soriot, υπάρχει ένας άλλος λόγος για τον οποίο οι κατασκευαστές εμβολίων δεν μπορούν να έχουν νέους συνεργάτες - είναι πολύ απασχολημένοι.
Με τους κατασκευαστές εμβολίων να εργάζονται όλο το εικοσιτετράωρο για την ανάπτυξη και την παραγωγή εμβολίων, η Soriot βεβαιώνει ότι οι μηχανικοί τους δεν έχουν το χρόνο να εκπαιδεύσουν περισσότερους ανθρώπους στην παραγωγή.
"Ακόμα κι αν δώσουμε πρόσβαση στην τεχνολογία, δεν μπορούμε να εκπαιδεύσουμε τους ανθρώπους".
Εδώ είναι η συνταγή ", δεν υπάρχει τρόπος να εκπαιδεύσουμε αυτούς τους ανθρώπους για την παρασκευή του εμβολίου, επειδή οι μηχανικοί μας συνεργάζονται με τους υπάρχοντες συνεργάτες μας", ανέφερε.

Έλεγχος των τιμών

Υπάρχει ένα άλλο κίνητρο πίσω από αυτές τις απορριφθείσες προσφορές, σύμφωνα με τον James Love, διευθυντή της Knowledge Ecology International, ο οποίος έχει συμβουλεύσει τη Biolyse: "Οι κατασκευαστές εμβολίων θέλουν να ελέγχουν την τιμολόγηση και τη διανομή των προϊόντων τους και οι περισσότεροι δεν θέλουν να μοιράζονται ελεύθερα τις γνώσεις τους", είπε.
Το πρόβλημα είναι ότι η παγκόσμια επείγουσα ανάγκη για αυξημένη παραγωγή είναι πραγματική και αυξάνεται καθημερινά.
Ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου Ngozi Okonjo-Iweala επεσήμανε ότι το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, η Ινδονησία, η Νότια Αφρική και η Σενεγάλη έχουν πει ότι διαθέτουν εγκαταστάσεις που θα μπορούσαν ενδεχομένως να επανεξεταστούν για την παραγωγή εμβολίων κορωνοϊού.
Οι κατασκευαστές πρέπει να «ρίξουν μια ειλικρινή ματιά» για να δουν αν μπορούν να ταιριάξουν με άλλες εταιρείες που θα μπορούσαν να παράγουν τα εμβόλιά τους, είπε.
Οι φαρμακευτικές εταιρείες πρέπει να «κινούνται γρήγορα αντί να αντιστέκονται», πρόσθεσε.
"Πρέπει να μπουν μέσα και να σηκώσουν τα χέρια τους και να πουν... "είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε μαζί σας στο Μπαγκλαντές, είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε στο Πακιστάν".

Μόνοι στον αγώνα...

Για τη Biolyse, αυτές οι απορρίψεις δεν είναι το τέλος της διαδρομής.
Εάν δεν μπορεί να συνεργαστεί με έναν κατασκευαστή εμβολίων, μπορεί να το κάνει μόνη της μέσω μιας άδειας.
Είναι μια διαδρομή που είχε προηγουμένως κάνει η Biolyse κατά το ξέσπασμα του H5N1 το 2006 με το φάρμακο Tamiflu της Roche.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης