Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επικοινωνιακά παιχνίδια από το Ισραήλ: Εξετάζει εκεχειρία, αλλά προετοιμάζεται για... στρατιωτικές επιχειρήσεις

Επικοινωνιακά παιχνίδια από το Ισραήλ: Εξετάζει εκεχειρία, αλλά προετοιμάζεται για... στρατιωτικές επιχειρήσεις
Η Γαλλία κατέθεσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σχέδιο απόφασης που ζητεί να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός
Σχετικά Άρθρα
Συνεχίζεται ο «πόλεμος νεύρων» από την κυβέρνηση του Ισραήλ, καθώς την ώρα που δηλώνει ότι εξετάζει την εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, προετοιμάζει πολυήμερες στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Και όλα αυτά, την ώρα που συνεχίζονται οι εχθροπραξίες, με αεροπορικά πλήγματα από την Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ και «βροχή» ρουκετών από τη Χαμάς.
Το Ισραήλ πάντως ξεκαθάρισε ότι δεν έχει θέσει χρονοδιάγραμμα για τον τερματισμό των εχθροπραξιών.
Εν τω μεταξύ, η Γαλλία κατέθεσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σχέδιο απόφασης που ζητεί να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός.

Το Ισραήλ εξετάζει εκεχειρία, αλλά ετοιμάζεται για... πολυήμερες στρατιωτικές επιχειρήσεις

Το Ισραήλ εξετάζει το ενδεχόμενο «εκεχειρίας», δήλωσε σήμερα ανώτερος Ισραηλινός στρατιωτικός αξιωματούχος σε δημοσιογράφους, επισημαίνοντας ωστόσο παράλληλα ότι το εβραϊκό κράτος είναι έτοιμο για μια παράταση της επιχείρησης που ξεκίνησε πριν 10 ημέρες εναντίον της Λωρίδας της Γάζας.
«Εξετάζουμε το ζήτημα της πλέον κατάλληλης στιγμής για την κήρυξη εκεχειρίας», όμως «προετοιμαζόμαστε για πολλές ημέρες» στρατιωτικών επιχειρήσεων, σχολίασε ο αξιωματούχος,όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ εξετάζει αν η επιχείρησή του έχει πετύχει τους στόχους της.

Συνεχίζονται οι εχθροπραξίες

Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία συνέχισε να πλήττει τη Λωρίδα της Γάζας τις πρώτες πρωινές ώρες, μετέδωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου στον θύλακα. Οι χαμηλές πτήσεις των μαχητικών κράτησαν πολλούς κατοίκους ξάγρυπνους.
«Είμαστε όλοι τρομοκρατημένοι από τον ήχο των εκρήξεων, των πυραύλων και των αεροπλάνων», είπε η Ράντα Αμπού Σουλτάν, 45 ετών, μητέρα επτά παιδιών, που πέρασε τη νύχτα κουλουριασμένη μέσα σε ένα διαμέρισμα με όλη την οικογένειά μας. «Ο τετράχρονος γιος μου λέει πως φοβάται, αν κοιμηθούμε, ότι θα μας βρει όλους νεκρούς όταν ξυπνήσει».
Χθες βράδυ φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφερε πως είδε να φωτίζεται ο ουρανός καθώς το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας του Ισραήλ αναχαίτιζε ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας.
Ο ισραηλινός στρατός λέει πως έχει βάλει στο στόχαστρο αυτό που αποκαλεί το «μετρό» των παλαιστίνων μαχητών, υπόγειες σήραγγες που επιτρέπουν, κατ’ αυτόν, στον στρατιωτικό βραχίονα της Χαμάς να μετακινεί πυρομαχικά και όπλα, όπως και σπίτια στελεχών της Χαμάς, που λέει ότι χρησιμοποιούνται επίσης «για να αποθηκεύονται όπλα».
Τουλάχιστον 217 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους 63 παιδιά, έχουν σκοτωθεί στις ισραηλινές επιδρομές από τη 10η Μαΐου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα. Στην ισραηλινή πλευρά, γίνεται λόγος από την αστυνομία για 12 θανάτους από τις παλαιστινιακές ρουκέτες.
Στη Δυτική Όχθη, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν σκοτώσει 24 Παλαιστίνιους από τη 10η Μαΐου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής.

Διπλωματικός μαραθώνιος

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ – όπου επικρατεί αδιέξοδο εδώ και οκτώ ημέρες, δεν έχει υιοθετηθεί ούτε μια απλή ανακοίνωση για τη σύρραξη, εξαιτίας της ένστασης που προβάλλουν οι ΗΠΑ, διότι θεωρούν οποιαδήποτε τέτοια κίνηση αντιπαραγωγική, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές – δεν μπόρεσε να συμφωνήσει ούτε χθες Τρίτη.
Ωστόσο η Γαλλία ανακοίνωσε πως κατέθεσε σχέδιο απόφασης που καλεί να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός, σε συντονισμό με την Αίγυπτο και την Ιορδανία.
Αλλά χθες βράδυ αρκετά κράτη μέλη του ΣΑ ανέφεραν πως δεν είχαν ακόμη λάβει το γαλλικό κείμενο, που θα είναι «σύντομο κι απλό», σύμφωνα με διπλωματική πηγή.
Πέρα από την έκκληση να υπάρξει «τερματισμός των εχθροπραξιών», θα ζητεί επίσης να προσφερθεί «πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια σε όλους όσοι την έχουν ανάγκη», εξήγησε δεύτερη διπλωματική πηγή υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.
Πέραν της ρητής υποστήριξης της Κίνας στο γαλλικό σχέδιο απόφασης, η Ρωσία επίσης κλίνει προς το να εγκρίνει το κείμενο.
Άλλη μια μεσολαβητική προσπάθεια παραμένει σε εξέλιξη, μέσω ΟΗΕ, με τη συμβολή του Κατάρ και της Αιγύπτου.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden, εξέφρασε για πρώτη φορά την «υποστήριξή» του στην κήρυξη κατάπαυσης του πυρός στη διάρκεια συνδιάλεξής του τη Δευτέρα με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu.
«Θα συνεχίσουμε για όσο χρειάζεται ώστε να επαναφέρουμε την ηρεμία των πολιτών του Ισραήλ», διεμήνυσε ωστόσο ο πρωθυπουργός του Ισραήλ,


Avigdor Lieberman (πρώην υπουργός Άμυνας Ισραήλ): Επικίνδυνες οι πρακτικές Netanyahu

Ο πρώην υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Avigdor Lieberman επέκρινε τον προσωρινό πρωθυπουργό του Ισραήλ Netanyahu για τις επικίνδυνες πρακτικές που ακολουθεί στην Λωρίδα της Γάζας.
Ο Ισραηλινός πολιτικός του δεξιού κόμματος Yisrael Beiteinu, ο Avigdor Lieberman επέκρινε τον Πρωθυπουργό για την έλλειψη «στρατηγικού στόχου» στη στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο επικεφαλής του κόμματος Yisrael Beiteinu είπε στην εφημερίδα Maariv ότι οι επιθέσεις εξυπηρετούν μόνο τα συμφέροντα του Netanyahu.
Οι ενέργειες του Netanyahu, όπως έγραψε ο πρώην υπουργός, θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην καταστροφή του «Τρίτου Ναού» και να απειλήσουν την ίδια την ύπαρξη του Ισραήλ χωρίς στρατηγικό στόχο ή σαφείς στόχους.
Πρόσθεσε ότι το Ισραήλ πρέπει να καθορίσει το τελικό του στόχο στη Λωρίδα της Γάζας και πώς θα επιτύχει τα επιθυμητά αποτελέσματά του.
Ο «μοναδικός στόχος» πίσω από τις αεροπορικές επιθέσεις στη Γάζα είναι να «καθαρίσει» την εικόνα του ο Netanyahu, ισχυρίστηκε.
Η ισραηλινή επίθεση στη Γάζα ήταν αδυσώπητη τις τελευταίες οκτώ ημέρες.
Σύμφωνα με το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας, ο αριθμός των νεκρών την τελευταία εβδομάδα στη Γάζα έχει αυξηθεί σε 213, συμπεριλαμβανομένων 58 παιδιών και 34 γυναικών.
Οι τραυματίες ξεπερνούν τους 1400.
Δέκα άτομα, συμπεριλαμβανομένων δύο παιδιών, έχουν σκοτωθεί στο Ισραήλ ως αποτέλεσμα επιθέσεων με ρουκέτες από τη Γάζα και την Hamas μετά από εντάσεις στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, με φόντο τον αναγκαστικό εκτοπισμό οικογενειών Παλαιστινίων από τα σπίτια τους στη γειτονιά του Σέιχ Τζαρά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης