Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η γερμανική οικονομία σε κρίσιμο σταυροδρόμι στο «λυκόφως» της εποχής Merkel

Η γερμανική οικονομία σε κρίσιμο σταυροδρόμι στο «λυκόφως» της εποχής Merkel
Οι ομοσπονδιακές εκλογές τον Σεπτέμβριο 2021 σηματοδοτούν μία νέα εποχή για τη γερμανική οικονομία, καθώς προδιαγράφεται η αίσθηση ενός πολιτικού κενού
Σχετικά Άρθρα

Σε μία ιδιαίτερη κρίσιμη καμπή βρίσκεται η γερμανική οικονομία, καθώς επιδιώκει να εξαλείψει τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης ενώ ταυτόχρονα πλησιάζει το τέλος της εποχής Merkel.
Σε μόλις τέσσερις μήνες οι Γερμανοί ψηφοφόροι θα κληθούν να επιλέξουν μια νέα κυβέρνηση.
Οι ομοσπονδιακές εκλογές τον Σεπτέμβριο 2021 σηματοδοτούν μία νέα εποχή για τη γερμανική οικονομία, καθώς προδιαγράφεται η αίσθηση ενός πολιτικού κενού, μετά από 16 χρόνια διακυβέρνησης της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης από την Angela Merkel.
Το καθήκον που θα μεταβιβαστεί τώρα στον διάδοχο της Merkel είναι πως η γερμανική οικονομία θα εκμεταλλευθεί τις ευκαιρίες, που θα παρουσιαστούν, χωρίς να χάσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα.

Το στοίχημα της επόμενης κυβέρνησης

Εξάλλου το σχήμα του επόμενου κυβερνητικού συνασπισμού αναμένεται να κρίνει πόσο γρήγορα η Γερμανία θα επιστρέψει στη συνήθη δημοσιονομική της ορθότητα, αναφέρει το Bloomberg.
Η ταχεία απόσυρση των προγραμμάτων στήριξης για την πανδημία, θα μπορούσε να πλήξει την ανάκαμψη, κίνδυνος που επισημάνθηκε και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Η νέα γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, που θα εστιαστεί σε ακόμη πιο επικερδείς τομείς, όπως η τεχνολογία.

Με οδηγό την BioNTech

Η επιχειρηματική ραχοκοκαλιά της Γερμανίας έχει τεράστιες δυνατότητες, όπως κατέστη ολοφάνερο από την BioNTech της οποίας το καινοτόμο εμβόλιο για τον Covid ήταν το πρώτο στον δυτικό κόσμο που εγκρίθηκε για χρήση.
Αλλά ακόμη και μετά τα πλεονεκτήματα η μάχη για τη δημιουργία ενός επιτυχημένου οικονομικού μέλλοντος θα είναι έντονος.
Η γερμανική οικονομία έχει να επουλώσει τα τραύματα, που άφησε πίσω της η πανδημία.
Οι εκτεταμένοι περιορισμοί έχουν προκαλέσει, όπως άλλωστε και στον υπόλοιπο κόσμο, σοβαρά προβλήματα στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.
Οι προοπτικές για μία ισχυρή ανάκαμψη είναι καλύτερες καθώς επιταχύνεται το πρόγραμμα εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού, εκτιμά το Ifο.

ifo_1.JPG
Επλήγησαν οι χαμηλόμισθοι

Έρευνα της οικονομικής εκπομπής Plusminus για το πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης (ARD) δίνει μια διαφορετική εικόνα από της οικονομικής δυσπραγίας που αντιμέτωπισαν επαγγελματικές ομάδες και εργαζόμενοι, ακόμη και τη χρεοκοπία: Το 61% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι το εισόδημά του παραμένει λίγο πολύ σταθερό, όπως και πριν από την πανδημία.
Την ίδια στιγμή ένα αξιοσημείωτο ποσοστό του 12% υποστηρίζει ότι το διαθέσιμο εισόδημα έχει αυξηθεί.
Μάλιστα σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν πολλά νοικοκυριά από υψηλότερες εισοδηματικές κατηγορίες, δηλαδή με εισόδημα άνω των 3.500 μηνιαίως.
Δυστυχώς ένα επίσης αξιοσημείωτο ποσοστό 13% διαπιστώνει ότι το εισόδημά του έχει μειωθεί στην περίοδο της πανδημίας.
Το ιδιαίτερα ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνονται πολλά νοικοκυριά που ούτως ή άλλως ανήκαν στις χαμηλότερες εισοδηματικές κατηγορίες, με συνολικό εισόδημα κάτω από 1.500 ευρώ μηνιαίως.
Αυτό σημαίνει ότι η ψαλίδα των ειδοσηματικών ανισοτήτων αυξάνεται, αν και οι 3 στους 4 Γερμανούς δεν βιώνουν κάποια επιδείνωση στην οικονομική τους κατάσταση λόγω κορωνοϊού.

Εργαζόμενοι δύο... ταχυτήτων!

Ο Andreas Hackental, καθηγητής στο Ινστιτούτο Οικονομικών Μελετών SAFE του πανεπιστημίου της Φρανκφούρτης, λέει στην Deutsche Welle ότι υπάρχει λογική εξήγηση και μάλιστα παρόμοια εικόνα είχε προκύψει από παλαιότερη έρευνα που είχε διεξάγει ο ίδιος το 2020.
Περίπου το 80% των ερωτηθέντων έλεγε ότι δεν βλέπει κάποια επιδείνωση στην οικονομική του κατάσταση.
«Αν δούμε το σύνολο της κοινωνίας, έχουμε από τη μία πλευρά τους αυτοαπασχολούμενους, που πράγματι έχουν υποστεί μεγάλο πλήγμα, καθώς και τους εργαζόμενους σε ευέλικτες μορφές εργασίας, πολλές φορές με χαμηλό εισόδημα» λέει ο Γερμανός αναλυτής.
«Αλλά αυτοί δεν αποτελούν την πλειονότητα.
Γιατί έχουμε και τους υψηλόμισθους ιδιωτικούς υπαλλήλους σε σταθερή σχέση εργασίας, έχουμε τους δημοσίους υπαλλήλους, τους συνταξιούχους.
Όλοι αυτοί, που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία, πράγματι δεν έχουν δει επιδείνωση στην οικονομική τους κατάσταση».

Τα έσοδα είναι η μία πλευρά

Αλλά βέβαια τα έσοδα είναι το ένα σκέλος.
Το άλλο σκέλος είναι τα έξοδα.
Είναι προφανές ότι όσο μειώνονται τα έξοδά μας τόσο βελτιώνεται η οικονομική μας κατάσταση, εφόσον τα έσοδα παραμένουν σταθερά.
Και αυτό ακριβώς συμβαίνει στην έρευνα του Plusminus με ένα ποσοστό 56% των ερωτηθέντων, που δηλώνει ότι στην περίοδο της πανδημίας έχει διαθέσει λιγότερα χρήματα για καταναλωτικές δαπάνες.
Άλλωστε τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα παραμένουν κλειστά, ενώ ο τουρισμός και τα ταξίδια, ένας κλάδος στον οποίο ανέκαθεν οι Γερμανοί διέθεταν πολλά χρήματα, έχουν εκμηδενισθεί λόγω των περιοριστικών μέτρων.
Μόνο ένα ποσοστό 16% δηλώνει ότι τα έξοδά του αυξήθηκαν σε καιρούς πανδημίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης