Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δημοσιογραφικές Ενώσεις Τουρκίας: Ζητούν τη διερεύνηση δολοφονιών δημοσιογράφων τη δεκαετία 1990

Δημοσιογραφικές Ενώσεις Τουρκίας: Ζητούν τη διερεύνηση δολοφονιών δημοσιογράφων τη δεκαετία 1990
Επί τρεις εβδομάδες, ο εξόριστος Sedat Peker αναρτά στο YouTube βίντεο, όπου κατηγορεί μέλη της κυβέρνησης και του κυβερνώντος κόμματος AKP για διάφορα εγκλήματα και διαφθορά

Οργανώσεις για την προάσπιση της ελευθερίας του Τύπου κάλεσαν σήμερα 23 Μαΐου τις τουρκικές αρχές να διεξαγάγουν έρευνα για τις κατηγορίες ενός νονού της μαφίας σχετικά με τη δολοφονία δημοσιογράφων τη δεκαετία του 1990.
Επί τρεις εβδομάδες, η Τουρκία ζει στον ρυθμό των βίντεο που αναρτά στο YouTube ο Sedat Peker, άνθρωπος του υποκόσμου που ζει εξόριστος στο εξωτερικό.
Στα βίντεο ο Peker κατηγορεί μέλη της κυβέρνησης και του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης AKP για ποικίλα εγκλήματα και για διαφθορά.
Στο τελευταίο από αυτά τα βίντεο, ο Sedat Peker κατηγορεί έναν πρώην υπουργό Εσωτερικών, τον Mehmet Agar, ότι ήταν ο επικεφαλής αυτού που αποκαλεί "βαθύ κράτος" στην Τουρκία και δηλώνει πως ενεπλάκη στη δολοφονία του ερευνητικού δημοσιογράφου Ugur Mumcu το 1993.

Δημοσιογραφοι Χωρίς Σύνορα: Να γίνει έρευνα

Ο εκπρόσωπος των Δημοσιογράφων χωρίς σύνορα (MSF) στην Τουρκία, Erol Oderoglu, κάλεσε τις αρχές να διεξαγάγουν έρευνα για τις δολοφονίες δημοσιογράφων που εκείνη την εποχή είχαν "κρυφτεί κάτω από το χαλί".
Οι διερωτήσεις για τη "νομιμοποίηση ή την εξουσία του Peker να διατυπώνει αυτές τις κατηγορίες δεν δικαιολογούν τη σιωπή.
#Ατιμωρησία", έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος των RSF.
Ο Ugur Mumcu, που εργαζόταν για την εφημερίδα Cumhuriyet, σκοτώθηκε στην Άγκυρα σε επίθεση με εκρηκτικά την ώρα που ξεκινούσε το αυτοκίνητό του.
Οι υπεύθυνοι της δολοφονίας του δεν βρέθηκαν ποτέ.
Ο δημοσιογράφος ήταν ένας "ευυπόληπτος άνθρωπος", σύμφωνα με τον Sedat Peker.
"Γιατί δολοφονήθηκε;
Ρίξτε μια ματιά σε αυτά που έγραφε όταν δολοφονήθηκε", πρόσθεσε.
"Ο Ugur Mumcu έγραφε για τον τρόμο, αλλά όταν πλησίασε το θέμα ποιος ωφελείται από αυτόν τον τρόμο, εξαλείφθηκε", λέει.
"Ποιος έφθασε πρώτος (στη σκηνή της δολοφονίας); Ο δολοφόνος έφθασε πρώτος", πρόσθεσε αναφερόμενος στον Mehmet Agar.
Ο Sedat Peker κατηγόρησε επίσης έναν πρώην αντισυνταγματάρχη, υψηλόβαθμο στέλεχος των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (MIT), τον Korkut Eken, ότι διέταξε τη δολοφονία ενός άλλου δημοσιογράφου, του Τουρκοκύπριου Kutlu Adali της αριστερής εφημερίδας Yeni Düzen.
Ο τελευταίος σκοτώθηκε από σφαίρα μπροστά στην κατοικία του το 1996.
Ούτε κι εδώ βρέθηκαν οι υπεύθυνοι.

Να γίνει έρευνα ζητά και το Συνδικάτο Τούρκων Δημοσιογράφων

"Θέλουμε μια έρευνα για τις δολοφονίες του #UgurMumcu και του #KutluAdali" έγραψε σήμερα σε ένα τουίτ το Συνδικάτο Τούρκων Δημοσιογράφων.
"Απαιτούμε να οδηγηθούν οι ύποπτοι ενώπιον της δικαιοσύνης.
Καλούμε τους εισαγγελείς να πράξουν το καθήκον τους."
Ένας δημοσιογράφος του τουρκικού κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu απολύθηκε προχθές, Παρασκευή, έπειτα από ερώτηση που έθεσε για τις κατηγορίες που διατύπωσε ο Sedat Peker σε βάρος του ισχυρού υπουργού Εσωτερικών Suleiman Soilu.
Σε ένα από αυτά τα βίντεο, Peker ισχυρίζεται επίσης ότι ο υπουργός τον είχε προστατέψει και τον είχε «ενημερώσει» για την έναρξη μιας έρευνας εναντίον του τον περασμένο χρόνο, προκειμένου να του επιτρέψει να εγκαταλείψει την Τουρκία πριν συλληφθεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης