Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κατέρρευσε και πουλήθηκε έναντι 1 ευρώ η ιταλική Aigis Banca, λόγω της έκθεσης στην Greensill Capital και την GFG Alliance

Κατέρρευσε και πουλήθηκε έναντι 1 ευρώ η ιταλική Aigis Banca, λόγω της έκθεσης στην Greensill Capital και την GFG Alliance
Η Banca Ifis αγόρασε τα περιουσιακά στοιχεία και τις υποχρεώσεις της Aigis Banca στη συμβολική τιμή του 1 ευρώ
Η ιταλική τράπεζα Aigis Banca, που εδρεύει στο Μιλάνο, κατέρρευσε λόγω της έκθεσης στην Greensill Capital και την GFG Alliance, καθώς τα σοκ από την χρεοκοπία της βρετανικής χρηματοοικονομικής εταιρείας είχαν ένα ακόμη θύμα.
Η Aigis Banca που εδρεύει στο Μιλάνο, ειδικευόταν στον δανεισμό σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, όμως η Τράπεζα της Ιταλίας διέταξε την εκκαθάριση της, με την Banca Ifis να αγοράζει τα περιουσιακά στοιχεία και τις υποχρεώσεις της στη συμβολική τιμή του 1 ευρώ.
«Η παρέμβαση της Banca Ifis καθιστά δυνατή την αποφυγή των σοβαρών κοινωνικών και οικονομικών συνεπειών της κατάστασης που έχει προκύψει στην Aigis Banca ως αποτέλεσμα της έκθεσής της στην Greensill Bank», δήλωσε ο Frederik Geertman, διευθύνων σύμβουλος της Banca Ifis.
Η Banca Ifis είπε ότι ανέλαβε δάνεια ύψους 298 εκατ. ευρώ και 135 εκατ. ευρώ από ιταλικά κρατικά ομόλογα από την Aigis, μαζί με 440 εκατ. ευρώ από τις καταθέσεις πελατών της.
Το Διατραπεζικό Ταμείο Προστασίας Καταθέσεων της Ιταλίας παρείχε επίσης 49 εκατ. ευρώ για την υποστήριξη της συναλλαγής.

Το χρονικό

Πριν από την κατάρρευσή της τον Μάρτιο, η Greensill δάνεισε χρήματα σε εταιρείες συμπεριλαμβανομένης της Sanjeev Gupta GFG Alliance, λαμβάνοντας τιμολόγια σε αντάλλαγμα για μετρητά.
Τα δάνεια στη συνέχεια ομαδοποιήθηκαν και πωλήθηκαν σε τράπεζες και άλλους επενδυτές.
Η κοινοπραξία GFG της Gupta βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στη χρηματοδότηση από την Greensill και η κατάρρευση του χρηματοοικονομικού ομίλου είχε επηρεάσει και την Greensill.
Καθώς η GFG αθέτησε το χρέος της έναντι της Greensill, οι αγοραστές των δανείων, που περιλαμβάνουν το σκέλος διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της Credit Suisse, αντιμετωπίζουν μεγάλες απώλειες.
Τα προβλήματα της Aigis Banca προέρχονταν από επενδυτικά προϊόντα που συνδέονται με τιμολόγια που είχε αγοράσει από την Greensill, σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν.
Σε αυτά περιλαμβάνονται και τα προϊόντα που υποστηρίζονται από απαιτήσεις που συνδέονται με την Gupta, με την τράπεζα να είχε έκθεση συνδεδεμένη με την επιχείρηση Liberty Commodities.
Πέρυσι, η Gupta ξεκίνησε συζητήσεις για να αγοράσει ένα μερίδιο στην Aigis Banca, η οποία ανήκει κατά πλειοψηφία στην ιδιωτική εταιρεία μετοχών Metric Capital.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης