Τελευταία Νέα
Διεθνή

Netanyahu: Εάν η Χαμάς σπάσει την εκεχειρία, θα λάβει πολύ ισχυρή απάντηση - Blinken: Δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται

Netanyahu: Εάν η Χαμάς σπάσει την εκεχειρία, θα λάβει πολύ ισχυρή απάντηση - Blinken: Δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό

Τη στήριξη τους στο Ισραήλ επανέλαβαν οι ΗΠΑ με τον υπουργό Εξωτερικών, Antony Blinken, να δηλώνει ότι αναζητείται διεθνής στήριξη για την ανοικοδόμηση της Γάζας.
«Γνωρίζουμε ότι το να εμποδίσουμε την επιστροφή της βίας, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τον χώρο που δημιουργήθηκε για να απευθύνουμε ένα μεγαλύτερο σύνολο ζητημάτων και προκλήσεων.
Αυτό ξεκινά με την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κατάστασης στην Γάζα και την έναρξη της ανοικοδόμησης.
Οι ΗΠΑ θα εργαστούν για να κινητοποιήσουν τη διεθνή στήριξη για αυτήν την προσπάθεια, ενώ και εμείς θα κάνουμε τη δική μας σημαντική συνεισφορά» τόνισε ο Blinken κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Benjamin Netanyahu.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δεσμεύθηκε ότι εντός της ημέρας θα ανακοινώσει τη συμβολή των ΗΠΑ σε αυτή τη βοήθεια, ενώ τόνισε ότι «θα συνεργαστούμε στενά με τους εταίρους μας προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι η Χαμάς δεν θα επωφεληθεί από τη βοήθεια ανοικοδόμησης».
Παράλληλα, ο Blinken επανέλαβε «την πλήρη στήριξη του στο δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται.

Netanyahu: Πολύ ισχυρή απάντηση στη Χαμάς, εάν δεν τηρήσει την εκεχειρία

Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Benjamin Netanyahu, προειδοποίησε τη Χαμάς ότι η απάντηση του Ισραήλ θα είναι «πολύ ισχυρή» αν το παλαιστινιακό κίνημα, που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας, παραβιάσει την εκεχειρία που τέθηκε σε ισχύ την Παρασκευή (21/5/2021).
«Αν η Χαμάς σπάσει την ηρεμία και επιτεθεί στο Ισραήλ, η απάντησή μας θα είναι πολύ ισχυρή», τόνισε ο Netanyahu στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Antony Blinken, από την Ιερουσαλήμ.

Η περιοδεία Blinken στη Μέση Ανατολή

Με φόντο τις συγκρούσεις στα σύνορα της Γάζα, που διήρκησαν 11 ημέρες μέχρι να υπογραφεί η εκεχερεία, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ πραγματοποιεί περιοδεία στη Μέση Ανατολή.
Οι επίσημες επισκέψεις του Blinken στην περιοχή αναμένεται να διαρκέσουν έως τις 27 Μαΐου και θα περιλαμβάνουν συναντήσεις στην Ιερουσαλήμ, τη Ραμάλα, το Κάιρο και το Αμμάν.
Άλλωστε, μετά την ανακοίνωση της εκεχειρίας, Biden και Blinken είχαν επαναλάβει τη στήριξη τους «στη λύση των δύο κρατών», την οποία στηρίζει η διεθνής κοινότητα, αλλά είχε απορρίψει η προηγούμενη αμερικανική κυβέρνηση υπό τον πρόεδρο, Donald Trump.
Ωστόσο, ούτε οι τελευταίες ανακοινώσεις του State Department και του Λευκού Οίκου αναφέρονται «στη λύση των δύο κρατών».
«Προτεραιότητα μας είναι πραγματικά πάνω απ’ όλα να διασφαλίσουμε ότι η εκεχειρία θα κρατήσει», δήλωσε στους δημοσιογράφους ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος, προτού ο Blinken χαρακτηρίσει «πρόωρη» κάθε φιλόδοξη προσπάθεια.

Η ένταση παραμένει

Παρά τις έντονες διπλωματικές προσπάθειες, η ένταση παραμένει επί του πεδίου μεταξύ Παλαιστίνιων και Ισραηλινών.
Δύο άνθρωποι, ανάμεσά τους και ένας Ισραηλινός στρατιώτης, τραυματίστηκαν χθες (24/5/2021) σε επίθεση με μαχαίρι κοντά στη συνοικία Σέιχ Τζάρα της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.
Ο δράσης, ένας 17χρονος Παλαιστίνιος, σύμφωνα με το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο, σκοτώθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις.
Παράλληλα η ένταση παραμένει και στη Δυτική Όχθη όπου ο ισραηλινός στρατός έχει προχωρήσει σε πολλές συλλήψεις.
Σύμφωνα με την οργάνωση Παλαιστίνιων κρατούμενων, 43 άνθρωποι συνελήφθησαν στη διάρκεια της νύκτας στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την προσαρτημένη Ανατολική Ιερουσαλήμ.
Η ισραηλινή αστυνομία από την πλευρά της έκανε λόγο για 1.550 συλλήψεις που σχετίζονταν με «βία» τις δύο τελευταίες εβδομάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης