Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τρίτη... απόλυση στελέχους της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας μέσα σε 2 μήνες από τον Erdogan

Τρίτη... απόλυση στελέχους της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας μέσα σε 2 μήνες από τον Erdogan
Τον Μάρτιο, ο Erdogan είχε απολύσει τον Naci Agbal, τον τρίτο κυβερνήτη της κεντρικής τράπεζας σε λιγότερο από δύο χρόνια

Έναν ακόμη από τους αναπληρωτές διοικητές της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, τον τρίτο ανώτερο αξιωματούχο μέσα σε δύο μήνες, απέλυσε ο τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan.
Ο Erdogan εξέδωσε διάταγμα στην Επίσημη Εφημερίδα τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (25/5), απολύοντας τον Oguzhan Ozbas, μέλος της επιτροπής νομισματικής πολιτικής, και τον αντικαθιστά με τον Semih Tumen, καθηγητή οικονομικών στο Πανεπιστήμιο TED στην Άγκυρα.
Τον Μάρτιο, ο Erdogan είχε απολύσει τον Naci Agbal, τον τρίτο κυβερνήτη της κεντρικής τράπεζας σε λιγότερο από δύο χρόνια.
Ο Agbal αντικαταστάθηκε από τον Sahap Kavcioglu, αρθρογράφο εφημερίδας που συμμερίζεται την άποψη του Erdogan ότι τα υψηλά επιτόκια οδηγούν, αντί να μετριάζουν, τον πληθωρισμό.
Μια εβδομάδα αργότερα, ο Erdogan αντικατέστησε τον αναπληρωτή κυβερνήτη Murat Cetinkaya.

Τριγμοί στη λίρα

Η λίρα έχει χάσει το 14% της αξίας της έναντι του δολαρίου από τον Μάρτιο εν μέσω φόβων ότι η τράπεζα υπό τον Kavcioglu δεν θα είναι σε θέση να αψηφήσει τον Erdogan για να διατηρήσει τη νομισματική πολιτική σφιχτή για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, ο οποίος έχει κολλήσει διψήφια για τα τελευταία τρία χρόνια.
Ο Erdogan είπε ότι τόσο τα επιτόκια όσο και ο πληθωρισμός θα είναι κάτω του 10% φέτος.
Έχει ασκήσει εδώ και πολύ καιρό πίεση στην κεντρική τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια δανεισμού και να τονώσει την οικονομία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης