Διεθνή

Έρευνες για covid: Ανοσία μακράς διάρκειας για όσους νόσησαν ή εμβολιάστηκαν – Ίσως και δεκαετίες

Έρευνες για covid: Ανοσία μακράς διάρκειας για όσους νόσησαν ή εμβολιάστηκαν – Ίσως και δεκαετίες
Δεν θα ισχύει ανεξαιρέτως για όλους τους ανθρώπους
Σχετικά Άρθρα

Στο ιδιαίτερα αισιόδοξο σενάριο ότι η ανοσία όσων περνούν ακόμα και ήπια τον κορωνοϊό μπορεί να έχουν ανοσία τουλάχιστον για έναν χρόνο αν όχι για χρόνια και δεκαετίες αναφέρεται αμερικανική επιστημονική έρευνα.
Σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου Ουάσινγκτον του Σεντ Λούις στο Μισούρι, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», οι άνθρωποι που πέρασαν ήπια τη νόσο, έχουν στο μυελό των οστών τους κύτταρα μνήμης, που μπορούν να παράγουν αντισώματα κατά του κορωνοϊού για αρκετά χρόνια ή και για δεκαετίες.
Η μελέτη ενισχύει την αισιοδοξία ορισμένων επιστημόνων, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η ανοσία απέναντι στον κορωνοϊό δεν θα είναι τόσο πρόσκαιρη όσο απέναντι στους κορωνοϊούς του κοινού κρυολογήματος, αλλά θα διαρκεί για τουλάχιστον ένα έτος, αν όχι πολύ περισσότερα χρόνια, κάτι πάντως που μένει να αποδειχθεί στην πορεία.
Εφόσον όντως η ανοσία είναι μεγάλης διάρκειας, πολλοί άνθρωποι που πέρασαν Covid-19, πιθανώς, δεν θα χρειαστούν αργότερα ενισχυτική δόση ανοσίας μέσω εμβολιασμού.
Πολλοί άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2, πιθανότατα, θα παράγουν αντισώματα για μεγάλο μέρος της ζωής τους, επισημαίνουν οι ερευνητές.

Η μελέτη

Η μελέτη σε 77 ανθρώπους που πέρασαν κυρίως ήπια Covid-19 (μόνο έξι είχαν νοσηλευθεί) εντόπισε μακρόβια κύτταρα παραγωγής αντισωμάτων στον μυελό των οστών όσων ανέρρωσαν.
Από αυτό οι ερευνητές έκαναν την αισιόδοξη εκτίμηση ότι η φυσική ανοσία που «πυροδοτείται» από τη λοίμωξη με κορωνοϊό μπορεί να έχει απρόσμενα μεγάλη διάρκεια.
Παράλληλα, «τεκμαίρεται ότι τα εμβόλια θα έχουν εξίσου διαρκές αποτέλεσμα».
Η έρευνα παρακολούθησε τη διαχρονική εξέλιξη των αντισωμάτων σε όσους είχαν αρρωστήσει από κορωνοϊό και διαπίστωσε ότι τέσσερις μήνες μετά τη λοίμωξη τα επίπεδα των αντισωμάτων, όπως αναμενόταν, εμφάνιζαν σημαντική μείωση.
Όμως, σταδιακά η μείωσή τους επιβραδύνθηκε και έως 11 μήνες μετά τη λοίμωξη υπήρχαν ακόμη ανιχνεύσιμα αντισώματα που αναγνώριζαν την πρωτεΐνη-ακίδα του κορωνοϊού.
Για να εντοπιστεί η προέλευση αυτών των μακρόβιων αντισωμάτων, οι ερευνητές συνέλλεξαν δείγματα από τον μυελό των οστών.
Διαπιστώθηκε ότι επτά μήνες μετά την εμφάνιση των αρχικών συμπτωμάτων οι περισσότεροι άνθρωποι είχαν κύτταρα μνήμης Β, που αναγνώριζαν τον κορωνοϊό, ενώ πολλοί είχαν και κύτταρα πλάσματος του μυελού που παρήγαγαν νέα αντισώματα.
Από την άλλη πλευρά, όμως, μερικοί δεν είχαν σχεδόν καθόλου σχετικά κύτταρα μνήμης, κάτι που δείχνει πως «ακόμη κι αν κανείς μολυνθεί, δεν σημαίνει ότι σίγουρα θα έχει κάποια σούπερ-ανοσιακή απόκριση», συνεπώς ακόμη και κάποιος που ανέρρωσε από Covid-19, μπορεί να χρειάζεται εμβολιασμό.

Δεύτερη έρευνα

Μία δεύτερη μελέτη Πανεπιστημίου Ροκφέλερ της Νέας Υόρκης σε 63 ανθρώπους που είχαν περάσει ήπια Covid-19 πριν ένα έτος - προδημοσιεύτηκε στο bioRxiv - , βρήκε ότι τα κύτταρα μνήμης Β συνεχίζουν να ωριμάζουν και να ενισχύονται για τουλάχιστον 12 μήνες μετά την αρχική λοίμωξη Covid-19, κάτι που ενισχύει τα ευρήματα της πρώτης μελέτης.
«Οι άνθρωποι που μολύνθηκαν και μετά εμβολιάζονται έχουν πραγματικά τρομερή ανοσιακή απόκριση αντισωμάτων επειδή συνεχίζουν να εξελίσσουν τα αντισώματά τους, κάτι που μπορεί να διαρκέσει για πολύ καιρό» αναφέρουν οι επιστήμονες, οι οποίοι επισημαίνουν ότι η ίδια ανοσιακή μνήμη μπορεί να μην ισχύει εξίσου για όσους μόνο εμβολιάζονται, χωρίς να έχουν αρρωστήσει πριν, γι' αυτό πιθανώς θα χρειαστούν ενισχυτική δόση εμβολίου.
Τα ευρήματα αυτά έρχονται να προστεθούν στις αυξανόμενες ιατρικές δημοσιεύσεις που δείχνουν ότι η ανοσία, που επέρχεται από την ίδια τη λοίμωξη και από τον εμβολιασμό για τον κορωνοϊό SARS-CoV-2, φαίνεται να είναι μακράς διαρκείας, αν και οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι θα χρειαστεί κάποιος χρόνος για να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τη διάρκεια της ανοσίας και, σε κάθε περίπτωση, δεν αναμένεται να ισχύει το ίδιο για όλους – ανεξαιρέτως - τους ανθρώπους.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης