Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Διατεθειμένη η κυβέρνηση να προσφέρει εκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη παραγωγής εμβολίων στη Νότια Αφρική

Γερμανία: Διατεθειμένη η κυβέρνηση να προσφέρει εκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη  παραγωγής εμβολίων στη Νότια Αφρική
Tο Βερολίνο είναι διατεθειμένο να προσφέρει μέχρι και 50 εκατ. ευρώ

Η γερμανική κυβέρνηση σκοπεύει να διαθέσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για να στηρίξει την παραγωγή εμβολίων στη Νότια Αφρική, όπως διαβεβαίωσε ο γερμανός υπουργός Υγείας, Jens Spahn .
O Jens Spahn στη διάρκεια επίσκεψής του στο Γιοχάνεσμπουργκ, σε εκδήλωση σε πανεπιστήμιο στις 28/5, δήλωσε ότι το Βερολίνο είναι διατεθειμένο να προσφέρει μέχρι και 50 εκατ. ευρώ.
Πρόσθεσε πως το Βερολίνο εννοεί να στηρίξει την μεταφορά τεχνολογίας, όπως και η Γαλλία και η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σημειώνεται ότι η Αφρική εισάγει το 99% των εμβολίων. Η Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν αντιταχθεί στις συζητήσεις περί άρσης της προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα αποθάρρυνε τις ιδιωτικές εταιρίες από το να επενδύσουν τους πόρους που απαιτούνται για την ανάπτυξη σκευασμάτων, όπως το εμβόλιο κατά του νέου κορωνοϊού.
Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ προωθεί την παραγωγή και την πρόσβαση εμβολίων στην Αφρική και μάλιστα, την περασμένη εβδομάδα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανακοίνωσε στήριξη 1 δισεκ. ευρώ για την παραγωγή εμβολίων.

Ο Macron

Στην ίδια εκδήλωση, ο Γάλλος πρόεδρος Ε. Macron ζήτησε περισσότερη διαφάνεια και λογοδοσία στις προμήθειες εμβολίων για τις φτωχότερες χώρες.
Ο Macron τόνισε ότι είναι σημαντικό να γίνεται γνωστό πόσες δόσεις διανέμονται και σε ποιες χώρες, ζήτησε διαφάνεια ως προς τις τιμές των εμβολίων, αλλά και να αρθούν τα εμπόδια στην πρόσβαση σε εμβόλια, όπως οι περιορισμοί στις εξαγωγές.
Ακόμη, ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της αναστολής της προστασίας για τις πατέντες εμβολίων όπου υπάρχει κάποιο εμπόδιο, όσο διαρκεί η πανδημία.

Για τις πατέντες των εμβολίων

Διαφάνηκαν διαφορές ως προς το αν πρέπει να χαλαρώσει η προστασία για τις πατέντες των εμβολίων κατά της Covid-19.
Η Γερμανία θεωρεί ότι δεν είναι οι πατέντες ο λόγος για τον οποίο χώρες όπως η Νότια Αφρική δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν εμβόλια, αλλά το πρόβλημα είναι οι περιορισμοί στον εφοδιασμό που δυσκολεύουν τις εταιρίες να εξασφαλίσουν επαρκείς ποσότητες των συστατικών που χρειάζονται για την παραγωγή δραστικών ουσιών των εμβολίων.
Ο Jens Spahn ανέφερε ότι η μεταφορά τεχνολογίας αποδίδει καλύτερα μεταξύ πρόθυμων εταίρων. «Η οικειοθελής συνεργασία, το να αναλαμβάνεις μια δέσμευση, είναι πάντα πιο αποτελεσματικό από τον εξαναγκασμό» είπε και πρόσθεσε «θέλουμε να σας στηρίξουμε».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης