Τελευταία Νέα
Διεθνή

Covid: Προς εμβολιασμό των 12 – 15 ετών στην ΕΕ – Κοντά στο τείχος ανοσίας οι ΗΠΑ

Covid: Προς εμβολιασμό των 12 – 15 ετών στην ΕΕ – Κοντά στο τείχος ανοσίας οι ΗΠΑ
Συναγερμός στο Βιετνάμ για στέλεχος που συνδυάζει την ινδική και βρετανική παράλλαξη του ιού
Σχετικά Άρθρα

Το πράσινο φως για τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 12 – 15 ετών με το εμβόλιο της Pfizer έδωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων και πλέον είναι θέμα χρόνου να δοθεί και η σχετική έγκριση από την Κομισιόν, τη στιγμή που οι ΗΠΑ βρίσκονται σε τροχιά να πετύχουν το περίφημο τείχος της ανοσίας καθώς εκτιμάται ότι σχεδόν τρεις στους τέσσερις ενήλικες έχουν εμβολιαστεί ήδη με μια δόση.
Και ενώ Ευρώπη και ΗΠΑ προχωρούν στον εμβολιασμό των πολιτών τους που είναι άνω των 12 ετών, αναφέρεται τεράστια έλλειψη εμβολίων τόσο στη νότια Ασία όσο και σε πολλά κράτη της Αφρικής, γεγονός που αποδίδεται στη διακοπή των εξαγωγών εμβολίων από την Ινδία.
Την ίδια στιγμή, Βρετανοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ενδεχομένως ένα τρίτο κύμα κορωνοϊού να είναι ήδη σε εξέλιξη στη Μ. Βρετανία, κάτι που αν επιβεβαιωθεί, θα ανατρέψει τους σχεδιασμούς για άρση του lockdown στην Αγγλία, ενώ συναγερμό έχει σημάνει στους επιστήμονες η αποκάλυψη του Βιετνάμ για ένα νέο στέλεχος του ιού που συνδυάζει την ινδική και τη βρετανική παράλλαξη.

Η επιδημία με μια ματιά

• Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 170.472.291 και οι νεκροί 3.544.186
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 33.263.267 κρούσματα και 594.559 νεκρούς
• Δεύτερη σε κρούσματα η Ινδία με 28.047.534 και τρίτη σε νεκρούς με 329.100
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 461.931 και τρίτη σε κρούσματα με 16.515.120
• Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Γαλλία με 5.728.778
• Πέμπτη η Τουρκία με 5.249.404 και έκτη η Ρωσία με 5.013.512
• Έβδομη η Μεγάλη Βρετανία με 4.503.224 και όγδοη η Ιταλία με 4.217.821
Καταγραφή_63.JPG

Κομισιόν: Κανένας ταξιδιωτικός περιορισμός για πλήρως εμβολιασμένα άτομα

Κανέναν περαιτέρω ταξιδιωτικό περιορισμό για τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα και για τα παιδιά κάτω των 6 ετών εισηγείται μεταξύ άλλων η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις προτάσεις της για τη διευκόλυνση των ταξιδιών εντός της ΕΕ που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.
Συγκεκριμένα, καθώς η επιδημιολογική κατάσταση στην ΕΕ βελτιώνεται και οι εμβολιασμοί προχωρούν, η Επιτροπή προτείνει στα κράτη-μέλη τη σταδιακή διευκόλυνση των ταξιδιωτικών μέτρων «με συντονισμένο τρόπο» και με βάση «το κοινό εργαλείο» που είναι το «Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID της ΕΕ».

Ειδικότερα η Επιτροπή προτείνει τα εξής:

Τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα που διαθέτουν πιστοποιητικά εμβολιασμού σύμφωνα με το Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID της ΕΕ, θα πρέπει να εξαιρούνται από τεστ που σχετίζονται με ταξίδια ή καραντίνα 14 ημερών.
Αυτό θα πρέπει επίσης να καλύπτει τα άτομα που έχουν αναρρώσει από κορωνοϊό και έχουν λάβει μόνο μία δόση εμβολίου.
Τα άτομα που έχουν αναρρώσει από COVID και κατέχουν πιστοποιητικά εμβολιασμού σύμφωνα με το Πιστοποιητικό Ψηφιακού COVID της ΕΕ, θα πρέπει όταν ταξιδεύουν να εξαιρούνται από τεστ ή καραντίνα, για 180 ημέρες μετά από το θετικό τεστ PCR.
Τα άτομα με έγκυρο πιστοποιητικό τεστ, σύμφωνα με το Πιστοποιητικό Ψηφιακού COVID της ΕΕ θα πρέπει να εξαιρούνται από πιθανές απαιτήσεις καραντίνας.
Η Επιτροπή προτείνει μια τυπική περίοδο ισχύος 72 ωρών για τα τεστ PCR και όπου γίνονται δεκτά τα γρήγορα τεστ αντιγόνου, προτείνεται περίοδος ισχύος 48 ωρών.
«Φρένο έκτακτης ανάγκης»:
Σε περίπτωση που η επιδημιολογική κατάσταση σε ένα κράτος-μέλος επιδεινωθεί ή αν αναφερθεί υψηλός αριθμός ανησυχητικών μεταλλάξεων, τότε τα κράτη μέλη θα πρέπει να θεσπίσουν εκ νέου τα ταξίδια για τα εμβολιασμένα άτομα και για εκείνα που έχουν αναρρώσει από COVID.
Απλούστευση των απαιτήσεων, σε περίπτωση που το αποφασίσουν να επιβάλλουν περαιτέρω μέτρα κάποια κράτη-μέλη. Ειδικότερα, η Επιτροπή προτείνει για τις «πράσινες περιοχές», να μην υπάρχει κανένας περιορισμός, για τις «πορτοκαλί περιοχές» προτείνει τεστ αναχώρησης (αντιγονικό ή PCR), για τις κόκκινες περιοχές προτείνει καραντίνα, εκτός αν έχει γίνει αντιγονικό ή PCR τεστ πριν την αναχώρηση.
Τέλος, για τις «περιοχές σε βαθύ κόκκινο», η Επιτροπή συνιστά να αποφεύγονται τα μη απαραίτητα ταξίδια, διαφορετικά να επιβάλλονται τεστ και καραντίνα.
Σε ό,τι αφορά τις οικογένειες με παιδιά, η Επιτροπή προτείνει τα παιδιά που ταξιδεύουν με τους γονείς τους να εξαιρούνται από την καραντίνα, όταν οι γονείς τους δεν χρειάζεται να υποβληθούν σε καραντίνα, για παράδειγμα λόγω εμβολιασμού. Προτείνεται, επίσης, τα παιδιά κάτω των 6 ετών να εξαιρούνται από τα τεστ πριν το ταξίδι.
Επιπλέον, η Επιτροπή προτείνει την προσαρμογή των ορίων του χάρτη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (ECDC), ενόψει της επιδημιολογικής κατάστασης και της προόδου στον εμβολιασμό.
Για τις περιοχές με πορτοκαλί χρώμα, προτείνεται να αυξηθεί το όριο του 14ημέρου των συνολικών κρουσμάτων COVID από 50 σε 75. Για τις κόκκινες περιοχές, προτείνεται το όριο να αυξηθεί 75-150 (από το υφιστάμενο 50-150).
Τέλος, η Επιτροπή καλεί τα κράτη-μέλη να εξασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία του ψηφιακού πιστοποιητικού COVID της ΕΕ. Για το σκοπό αυτό, τονίζει ότι «τα κράτη μέλη θα πρέπει, στο μέγιστο δυνατό βαθμό βάσει της εθνικής νομοθεσίας, να αρχίσουν να εκδίδουν ψηφιακά πιστοποιητικά COVID της ΕΕ ήδη πριν από την έναρξη ισχύος του σχετικού κανονισμού την 1η Ιουλίου».

Αμερικανοί ερευνητές: Αν η Κίνα δεν συνεργαστεί, θα έχουμε Covid-26 και Covid-26

«Θα υπάρξουν Covid-26 και Covid-32, αν δεν καταλάβουμε την προέλευση της Covid-19», δήλωσε στο NBC εκ των επικεφαλής του Κέντρου για την Ανάπτυξη Παιδικών Εμβολίων του Τέξας Peter Hotez, προσθέτοντας:
Ο κόσμος απαιτεί τη συνεργασία της κινεζικής κυβέρνησης για να διακριβωθεί η προέλευση της Covid-19 και να αποφευχθούν μελλοντικές πανδημίες.
Η άγνοια όσον αφορά στην προέλευση της πανδημίας αποτελεί κίνδυνο για μελλοντικές πανδημίες, σύμφωνα με το αξιωματούχο της Αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) Scott Gottlie, που ανέφερε πως οι ισχυρισμοί που θέλουν τον SARS-CoV-2 να ξέφυγε από εργαστήριο στην Κίνα έχουν αυξηθεί.
Η Κίνα δεν παρείχε στοιχεία για να διαψεύσει αυτή τη θεωρία, ενώ η αναζήτηση ενδείξεων ότι ο ιός προήλθε από την άγρια φύση δεν απέδωσε αποτελέσματα, δήλωσε ο Gottlieb στο «Face the Nation» του CBS News.

Η Δανία θα επανεξετάσει τον αποκλεισμό του εμβολίου της Johnson & Johnson

Η κυβέρνηση της Δανίας ζήτησε από τις υγειονομικές αρχές της χώρας να επανεξετάσουν την απόφαση που έλαβαν, νωρίτερα αυτόν τον μήνα, σχετικά με τον αποκλεισμό του εμβολίου κατά της Covid-19 της Johnson & Johnson από το εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας, μετέδωσαν σήμερα τοπικά ΜΜΕ, επικαλούμενα ανώνυμες πηγές.
Επιπλέον, σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσαν το τηλεοπτικό δίκτυο TV2 και η εφημερίδα Ekstra Bladet, το εμβολιαστικό πρόγραμμα της Δανίας θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο, δύο εβδομάδες μετά το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα.
Η καθυστέρηση οφείλεται στην παράδοση λιγότερων εμβολίων της Moderna, σε σύγκριση με τα αναμενόμενα, βάσει του ρεπορτάζ.
Η Δανία ήταν η πρώτη χώρα που απέκλεισε το εμβόλιο της J&J, λόγω μιας πιθανής σύνδεσης με μια σπάνια αλλά σοβαρή μορφή δημιουργίας θρόμβων στο αίμα.

ΕΜΑ: Ασφαλές το εμβόλιο της Pfizer για παιδιά ηλικίας 12 – 15 ετών

Την έγκριση του εμβολίου της Pfizer για τα παιδιά ηλικίας 12 – 15 ετών ενέκρινε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), ο οποίος έκρινε ότι το εμβόλιο της Pfizer είναι ασφαλές για παιδιά αυτής της ηλικίας.
Σύμφωνα με τον ΕΜΑ, εναπόκειται στα ευρωπαϊκά κράτη για το πότε θα αρχίσουν να το χρησιμοποιούν.
Κατόπιν αυτής της εξέλιξης, η έγκριση θα πάει στην Κομισιόν, η οποία είναι και εκείνη που θα δώσει την τελική της έγκριση για την χρήση του εμβολίου.
«Οι πιο συνήθειες παρενέργειες στα παιδιά ηλικίας 12 – 15 ετών είναι αυτές που εμφανίζονται και στους άνω των 16 ετών.
Αυτές περιλαμβάνουν πόνο στο σημείο της ένεσης, κόπωση, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους και πυρετό.
Αυτές οι παρενέργειες είναι συνήθως ήπιες έως μέτριες και υποχωρούν με το πέρασμα των ημερών» αναφέρει ο ΕΜΑ.

Γερμανία: Από τις 7/6 ο εμβολιασμός των παιδιών 12 – 15 ετών

Τον δρόμο για τον εμβολιασμό κατά της Covid-19 των παιδιών από 12 έως 15 ετών άνοιξαν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και οι κυβερνήσεις των κρατιδίων στη Γερμανία, υπό την προϋπόθεση ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα εγκρίνει τη χρήση εμβολίου για την συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.
Ο εμβολιασμός θα είναι προαιρετικός και για τα παιδιά, ενώ δεν θα αποτελεί προϋπόθεση για τη φοίτησή τους στο σχολείο.
Με την εγκατάλειψη της σειράς προτεραιότητας για τον εμβολιασμό, η οποία έχει ανακοινωθεί για τις 7 Ιουνίου, θα μπορούν πλέον και τα παιδιά από 12 έως 15 ετών να κλείνουν ραντεβού για εμβολιασμό, ανακοίνωσε η Καγκελάριος Angela Merkel, έπειτα από τηλεδιάσκεψη διάρκειας τεσσάρων ωρών με τους Πρωθυπουργούς των ομόσπονδων κρατιδίων.
Διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν έχουν εξασφαλιστεί επιπλέον εμβόλια για αυτόν τον σκοπό, οπότε, όπως είπε, αυτό που θα αλλάξει, μετά την ολοκλήρωση της ανοσοποίησης των πλέον ευπαθών ομάδων, θα είναι η κατανομή των εμβολίων στον πληθυσμό.
53535223232311232323123213.JPG
ΗΠΑ: Εμβολιασμένοι σχεδόν τρεις στους τέσσερις ενήλικοι Αμερικάνοι

Σχεδόν τρεις στους τέσσερις ενήλικες Αμερικάνοι έχουν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊόύ όπως προκύπτει από τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία των Κέντρων Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (CDC).
Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως περίπου 166 εκατομμύρια Αμερικάνοι έχουν λάβει τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου ενώ το 40% (133,5 εκατομμύρια) έχουν κάνει και τις δύο δόσεις και έχουν ανοσοποιηθεί πλήρως.
Το 86% των 65 και άνω έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση ενώ σχεδόν το 75% είναι πλήρως εμβολιασμένο.
Το περασμένο Σάββατο 29/5 οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τον χαμηλότερο ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων από την έναρξη της πανδημίας καθώς αναφέρθηκαν μόλις 11.976 νέα κρούσματα.
Ο μέσος όρος των επτά ημερών των 21.007 είναι ο χαμηλότερος από τις 31 Μαρτίου του περασμένου έτους, όταν ήταν 19.363.
Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden έχει θέσει ως στόχο να εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση το 70% των Αμερικάνων έως τις 4 Ιουλίου.
Εν τω μεταξύ, πυκνώνουν τα πυρά κατά της Κίνας με πολλούς επιστήμονες να ζητούν από το Πεκίνο να συνεργαστεί προκειμένου να καταστεί σαφής η προέλευση του κορωνοϊού.

Κίνδυνος για νέες πανδημίες, εάν δεν βρεθεί η προέλευση της covid

Δύο κορυφαίοι Αμερικάνοι επιστήμονες υποστήριξαν πως ο κόσμος χρειάζεται τη συνεργασία της κινεζικής κυβέρνησης για τον εντοπισμό της προέλευσης του Covid-19 και την πρόληψη μελλοντικών πανδημικών απειλών.
Οι πληροφορίες για την υποστήριξη της θεωρίας ότι ο ιός SARS-CoV-2 μπορεί να διέρρευσε από το εργαστήριο στη Wuhan της Κίνας, έχει αυξηθεί, δήλωσε ο Scott Gottlieb, επίτροπος της Διοίκησης Τροφίμων και Φαρμάκων στην κυβέρνηση Trump, ο οποίος τώρα συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο Pfizer.
«Η Κίνα δεν έχει παράσχει στοιχεία για να διαψεύσει αυτή τη θεωρία, ενώ η αναζήτηση ενδείξεων ότι ο ιός προήλθε από την άγρια φύση δεν απέδωσε αποτελέσματα» υπογράμμισε ο Gottlieb.
Από την πλευρά του ο Peter Hotez, συν-διευθυντής του κέντρου ανάπτυξης παιδιών στο νοσοκομείο του Τέξας, υποστήριξε πως χωρίς να ξέρει πώς ξεκίνησε η πανδημία θέτει τον κόσμο σε κίνδυνο μελλοντικών εστιών.
«Θα υπάρξουν οι Covid-26 και Covid-32, εκτός αν καταλάβουμε πλήρως την προέλευση του Covid-19», δήλωσε ο Hotez.
Υπενθυμίζεται πως το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση των ΗΠΑ ζητά μια διεθνή έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί το πώς προέκυψε ο ιός, τη στιγμή μάλιστα που δεν αποκλείεται και το σενάριο διαρροής του από εργαστήριο.
Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών διαθέτουν αντικρουόμενες εκτιμήσεις για το κατά πόσο ήταν πιθανότερο ο ιός να διέσχισε το φράγμα των ειδών από μια φυσική δεξαμενή ή να διέρρευσε από το Ινστιτούτο ιολογίας της Wuhan, με τον Biden μάλιστα να έχει δώσει μια διορία 90 ημερών στις μυστικές υπηρεσίες να καταλήξουν σε ένα συμπέρασμα.

Ινδία: Πάνω από 28 εκατ. τα κρούσματα covid – Αυξάνεται η παραγωγή εμβολίων

Σε φάση ύφεσης βρίσκεται η επιδημία του κορωνοϊού στην Ινδία, καθώς το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν λίγο περισσότερα από 150.000 νέες μολύνσεις.
Πρόκειται για έναν αριθμό αρκετά μειωμένο σε σύγκριση με τα 400.000 κρούσματα που καταγράφονταν ημερησίως στις αρχές Μαΐου.
Συγκεκριμένα, το τελευταίο 24ωρο η Ινδία κατέγραψε 152.734 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα και 3.128 θανάτους.
Συνολικά η Ινδία μετρά 329.100 νεκρούς και περισσότερα από 28 εκατομμύρια κρούσματα.
Την ίδια στιγμή, το Ινστιτούτο Serum ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει την παραγωγή εμβολίων στις 90 εκατομμύρια δόσεις τον Ιούνιο από περίπου 65 εκατομμύρια που ήταν σε μηνιαία βάση η παραγωγή έως σήμερα.
Σημειώνεται πως λόγω του έντονου κύματος της πανδημίας, η Ινδία διέκοψε την εξαγωγή εμβολίων προκειμένου να ανταποκριθεί στην εγχώρια ζήτηση με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μεγάλο έλλειμμα εμβολίων σε πολλές χώρες της νότιας Ασίας και της Αφρικής.
Είναι χαρακτηριστικό πως η ομαλοποίηση των εξαγωγών εμβολίων αναμένεται τον ερχόμενο Οκτώβριο.

98797769679797979769.JPG
Θερίζει ο κορωνοϊός τη νότια Ασία– Έλλειψη εμβολίων

Τα 30 εκατομμύρια ξεπέρασαν τα κρούσματα κορωνοϊού στη νότια Ασία, με την Ινδία να αποτελεί την πλέον πληττόμενη περιοχή.
Είναι χαρακτηριστικό πως η Ινδία κατέγραψε τον Μάιο τον υψηλότερο αριθμό θυμάτων από την έναρξη της πανδημίας καθώς και το ένα τρίτο των θανάτων που καταγράφηκαν παγκοσμίως αυτό το μήνα.
Συνολικά, στην περιοχή της νότιας Ασίας - Ινδία, Μπανγκλαντές, Πακιστάν, Μπουτάν, Νεπάλ, Μαλδίβες και Σρι Λάνκα - έχει καταγραφεί περίπου το 18% του συνόλου των κρουσμάτων κορωνοϊού παγκοσμίως και σχεδόν το 10% των θανάτων λόγω covid-19.
Παρόλο αυτά το μεγαλύτερο πρόβλημα της περιοχής είναι η έλλειψη εμβολίων.
Η Ινδία, η μεγαλύτερη παραγωγός εμβολίων παγκοσμίως, εμβολιάζει τους πολίτες της με το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της covid-19 το οποίο παράγεται εγχώρια από το Serum Institute of India (SII) και το Covaxin το οποίο παράγεται από την τοπική εταιρεία Bharat Biotech, ενώ έχει αρχίσει να χορηγεί και το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V.
Παρόλο αυτά δεν έχει καταφέρει παρά να εμβολιάσει πλήρως μόλις το 3% του πληθυσμού της.
Μάλιστα, προκειμένου να αντεπεξέλθει στην εγχώρια ζήτηση η Ινδία ανέστειλε προσωρινά τον Μάρτιο τις εξαγωγές εμβολίων, αφού δώρισε ή πούλησε περισσότερες από 66 εκατομμύρια δόσεις.
Η αναστολή αυτή έχει προκαλέσει μεγάλα προβλήματα σε χώρες όπως στο Μπανγκλαντές, στο Νεπάλ, στη Σρι Λάνκα αλλά και σε πολλά αφρικανικά κράτη.
Οι εξαγωγές από την Ινδία εκτιμάται ότι θα αρχίσουν και πάλι από τον Οκτώβριο, γεγονός που έχει ωθήσει πολλά κράτη της νότιας Ασίας να καταβάλλουν προσπάθειες για την εύρεση άλλων εμβολίων.
9879786867868.JPG
Συναγερμός στο Βιετνάμ για νέο στέλεχος

Το Βιετνάμ ταυτοποίησε νέο παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορωνοϊού, που αποτελεί συνδυασμό της ινδικής και της βρετανικής παραλλαγής του, που εξαπλώνεται γρήγορα μέσω του αέρα, δήλωσε ο υπουργός Υγείας του Βιετνάμ, ο Nguyễn Thanh Long.
«Βάσει της γενετικής αλληλουχίας σε προσφάτως διαγνωσμένους ασθενείς, ταυτοποιήσαμε νέο παραλλαγμένο στέλεχος, που είναι συνδυασμός του ινδικού και του βρετανικού.
Είναι ένα ινδικό παραλλαγμένο στέλεχος με μεταλλάξεις που αρχικά ανήκουν στη βρετανική παραλλαγή» είπε ο Βιετναμέζος υπουργός.
Το Βιετνάμ, αν και κατάφερε να περιορίσει τον νέο κορωνοϊό το μεγαλύτερο διάστημα της περασμένης χρονιάς, βρίσκεται τώρα αντιμέτωπο με έξαρση της επιδημίας.
Ήδη, σχεδόν 3.600 άνθρωποι έχουν μολυνθεί σε 31 από τις 63 πόλεις και επαρχίες από τα τέλη Απριλίου, που αντιστοιχεί σε πάνω από το ήμισυ του συνολικού αριθμού των κρουσμάτων στη χώρα.
Συνολικά το Βιετνάμ έχει καταγράψει έως σήμερα 6.396 κρούσματα κορωνοϊού και 47 θανάτους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης