Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το Ισραήλ κινείται προς μια κυβέρνηση αλλαγής - Ο ακροδεξιός που απειλεί να εκθρονίσει τον Netanyahu

Το Ισραήλ κινείται προς μια κυβέρνηση αλλαγής - Ο ακροδεξιός που απειλεί να εκθρονίσει τον Netanyahu
Το Ισραήλ κινείται προς μια κυβέρνηση αλλαγής - Τι πρέπει να γνωρίζετε
Σχετικά Άρθρα

Ο αρχηγός της ισραηλινής αντιπολίτευσης, ο κεντρώος Yair Lapid, μπορεί να είναι σε θέση να σχηματίσει μια νέα κυβέρνηση με άλλα πολιτικά κόμματα, τα οποία θέλουν όπως κι αυτός να γυρίσουν τη σελίδα της εποχής Β. Netanyahu, ακόμα κι αν δεν μοιράζονται τίποτα ή σχεδόν τίποτα από ιδεολογικής άποψης.
Αλλά ποια κόμματα θα μπορούσε να περιλαμβάνει ο συνασπισμός του;
Θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τις ιδεολογικές τους διαφορές ώστε η κυβέρνησή τους να έχει διάρκεια;
Τι αντίκτυπο θα έχει αυτή η νέα ομάδα στις σχέσεις με τους Παλαιστινίους;

Ο συνασπισμός της αλλαγής είναι έτοιμος;

Ο Yair Lapid έχει διορία μέχρι την Τετάρτη 2/6 στις 23.59 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας) για να αποσπάσει την υποστήριξη 61 βουλευτών, όριο για να διεκδικήσει τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης που θα διαδεχτεί την κυβέρνηση του Netanyahu, πρωθυπουργού την τελευταία και πλέον δεκαετία.
Λαμβάνοντας εντολή στις αρχές Μαΐου, ο Yair Lapid υπολογίζει επί του παρόντος στη στήριξη 57 βουλευτών: εκτός από τους παραδοσιακούς συμμάχους του της αριστεράς και του κέντρου (51 ψήφοι), συμμάχησε την Κυριακή με το ριζοσπαστικό δεξιό κόμμα Yamina του Naftali Bennett.
Αυτό κέρδισε επτά έδρες στις βουλευτικές εκλογές του Μαρτίου, αλλά ένα από τα στελέχη του έχει ήδη ανακοινώσει ότι δεν θα το ακολουθήσει στο στρατόπεδο κατά του Netanyahu.
Για να σχηματίσει τον «συνασπισμό της αλλαγής», σύμφωνα με την έκφραση που χρησιμοποίησαν οι αντίπαλοι του απερχόμενου πρωθυπουργού Netanyahu, ο Yair Lapid πρέπει επομένως να βρει ακόμη τέσσερις ψήφους, πιθανόν στα αραβικά ισραηλινά κόμματα, τα οποία ωστόσο δεν έχουν τοποθετηθεί σαφώς.
Παραδέχθηκε σήμερα ότι υπήρχαν ακόμη «πολλά εμπόδια» πριν από τον σχηματισμού κυβέρνησης: Αυτή είναι η πρώτη μας δοκιμασία, να δούμε αν μπορούμε να βρούμε έξυπνους συμβιβασμούς τις επόμενες ημέρες για την επίτευξη ενός πιο σημαντικού στόχου.

Με ποια κόμματα

Εκτός από το κόμμα του, ο Yair Lapid υποστηρίζεται από την αριστερά (το Εργατικό Κόμμα Αβοντα και το Μερέτζ) και από τον κεντρώο σχηματισμό Μπλε-Λευκό του απόστρατου στρατηγού B. Ganze, στο οποίο συμμετείχε για κάποιο διάστημα.
Ωστόσο, συσπείρωσε υποστηρικτές στα δεξιά, αρχίζοντας από το κοσμικό εθνικιστικό κόμμα του Αβίγκντορ Λίμπερμαν (Ισραήλ, Το Σπίτι μας) και τον σχηματισμό «Νέα Ελπίδα» του G. Saar, πρώην τενόρου του Λικούντ, του ιστορικού κόμματος της ισραηλινής δεξιάς, αυτού του Netanyahu.
Την Κυριακή 30/5, η ριζοσπαστική δεξιά, υπό τη σημαία του κόμματος Yamina του Naftali Bennett, τελικά, συσπειρώθηκε σε αυτόν τον συνασπισμό.

Μπορεί να είναι βιώσιμος;

Φιλελεύθερες ή σοσιαλιστικές εμπνεύσεις, υπέρ ή κατά της δημιουργίας ενός παλαιστινιακού κράτους, η θέση της θρησκείας στο κράτος: σε αυτά τα θεμελιώδη ζητήματα, τα κόμματα που συσπειρώθηκαν υπό τον Yair Lapid αποκλίνουν σε όλα τα σημεία.
Όμως όλοι είναι «πεπεισμένοι ειλικρινά ότι ο Netanyahu (κατηγορούμενος για διαφθορά σε αρκετές υποθέσεις σ.σ.) είναι κίνδυνος για τη χώρα, ότι δεν μπορεί πλέον να υπηρετεί ως πρωθυπουργός επειδή βάζει τα προσωπικά του συμφέροντα πάνω από αυτά της χώρας», εξηγεί ο J. Rainhold, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Μπαρ-Ιλάν.
Για να αποτραπεί η κατάρρευση της κυβέρνησής τους, θα μπορούσαν τουλάχιστον αρχικά να επιλέξουν ένα «συναινετικό πρόγραμμα», που να εστιάζει στην κοινωνική και οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία και την αντιμετώπιση των παραλείψεων στο σύστημα υγείας, εκπαίδευσης και μεταφορών, θέματα στα οποία συμφωνούν, δηλώνει ο Rainhold.
«Οι προκλήσεις θα προκύψουν όταν ένα γεγονός διαταράξει τη βάση» κάθε κόμματος, εκτιμά ο καθηγητής, επισημαίνοντας την ισραηλινή εποικιστική δραστηριότητα στα Παλαιστινιακά Εδάφη.
Η ισραηλινή αριστερά ζητεί τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους, ενώ η δεξιά θέλει να εφαρμόσει την ισραηλινή κυριαρχία στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και επισείει την απειλή της μερικής προσάρτησης.
Το μόνο συνδετικό αυτών των «απίθανων προσεγγίσεων»: να εμποδιστεί ο Netanyahu να «επιστρέψει εάν είναι ηγέτης της αντιπολίτευσης», σημειώνει ο D. Xarbit, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ.

Και για την ειρηνευτική διαδικασία με τους Παλαιστινίους;

Οι διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστινίους παραμένουν στάσιμες από το 2014.
Για τον Rainhold, ο «συνασπισμός της αλλαγής» δεν αναμένεται να δεσμευτεί σε μια επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας, κυρίως λόγω των διαφορών μεταξύ των κομμάτων σε αυτό το θέμα.
«Θα συμφωνήσουν στον σεβασμό του status quo», εκτιμά ο αναλυτής.
«Ωστόσο, θα πρέπει να διαχειριστούν τη σύγκρουση έτσι ώστε να μην υπάρξει έκρηξη βίας όπως πρόσφατα», μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς από τις 10 έως τις 21 Μαΐου.
Και σε περίπτωση νέας έκρηξης της βίας, θα μπορούν ωστόσο, να στηριχτούν, σύμφωνα με τον αναλυτή, στην «ισραηλινή συναίνεση», η οποία επικράτησε σε όλους τους πολέμους από το 2000.
«Θα δυσκολευτούν αλλά θα καταφέρουν να ξεπεράσουν τις διαφορές τους», είπε ο Rainhold.

Naftali Bennett: Ο ακροδεξιός πολιτικός που απειλεί να εκθρονίσει τον Netanyahu

Έχει υπάρξει σύμβουλος του Netanyahu και πολιτικός του αντίπαλος παραμένοντας πάντα ένας αναπόφευκτος εταίρος: ο Naftali Bennett, ηγέτης της προσφιλούς στους εβραίους εποίκους ριζοσπαστικής δεξιάς είναι πιθανόν να διαδεχθεί τον μέντορά του και να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός του Ισραήλ.
Φαλακρός, φορώντας ένα διακριτικό κιπά, μιλώντας αμερικανικά αγγλικά, ο Naftali Bennett ηγείται της παράταξης Yamina που υιοθετεί έναν ακραίο οικονομικό φιλελευθερισμό, σκληρή γραμμή απέναντι στο Ιράν και την θέση της προσάρτησης των δύο τρίτων περίπου της Δυτικής Όχθης, παλαιστινιακού εδάφους που έχει καταλάβει ο ισραηλινός στρατός από το 1967 και τον Πόλεμο των Έξι Ημερών.
Ο 49χρονος επιχειρηματίας του τεχνολογικού τομέα, μπήκε αργά στην πολιτική.
Αλλά, από το 2013, ο πολιτικός που χαρακτηρίζεται «θρησκευτικός εθνικιστής» έχει αναλάβει πέντε υπουργικά χαρτοφυλάκια.
Στο τελευταίο, το υπουργείο Άμυνας το 2020, στην κορύφωση της πανδημίας στο Ισραήλ, ανέλαβε την θεαματική κινητοποίηση του στρατού για την διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.
«Μία εικόνα κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του ισραηλινού κοινού που αναζητεί απελπισμένα έναν νόμιμο αντικαταστάτη του Netanyahu», παρατηρεί ο Evan Gottesman Israel Policy Forum.
Εδώ και δύο χρόνια θεωρήθηκε πολιτικά νεκρός, έφερε ένα χαμηλό εκλογικό σκορ στην τελευταία αναμέτρηση του Μαρτίου, αλλά τις τελευταίες εβδομάδες ελίχθηκε με επιδεξιότητα για να επιβληθεί ως ρυθμιστής στις πολύπλοκες διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού.
Μέχρι σήμερα ο Naftali Bennett έπαιξε σε δύο ταμπλό και άφησε να πλανάται η αμφιβολία για την πρόθεσή του να καταφέρει ή όχι το τελειωτικό πλήγμα στον Netanyahu.
Στο πρόσωπό του ποντάρει πλέον ο κεντρώος Yair Lapid για να εξασφαλίσει ικανή υποστήριξη στο σχέδιό του για τον σχηματισμό μίας «κυβέρνησης αλλαγής».
Ο Naftali Bennett έδωσε την τελευταία στιγμή την υποστήριξή του στην εκρηκτική αυτή συμμαχία, που ξεκινά από την αριστερά για να φθάσει μέχρι το κόμμα Yamina της ριζοσπαστικής δεξιάς γιανα περιλάβει την στήριξη των αράβων βουλευτών.
Την στήριξη αυτή την διαπραγματεύθηκε σκληρά ζητώντας ούτε λίγο ούτε πολύ το πόστο του πρωθυπουργού: πρώτος αυτός και στην συνέχεια ο Yair Lapid στην εναλλασσόμενη πρωθυπουργία.
Γιος αμερικανών μεταναστών, γεννήθηκε το 1972 στην Χάιφα, υπηρέτησε στην περίφημη μονάδα Sayeret Matkal των ειδικών δυνάμεων του ισραηλινού στρατού , όπως και ο Netanyahu.
Στην δεκαετία του 2000 επιβλήθηκε ως πρωτοπόρος στην χώρα των start-up με την εταιρεία κυβερνοασφάλειας Cyotta, που πουλήθηκε έναντι 145 εκατομμυρίων δολαρίων το 2005.
Τον επόμενο χρόνο, έκανε το άλμα στην πολιτική με το κόμμα Λικούντ, όπου έγινε το δεξί χέρι του Netanyahu.
Δύο χρόνια μετά, ο Naftali Bennett αποχωρεί από το Λικούντ για να ηγηθεί του Συμβουλίου Yesha, της οργάνωσης που εκπροσωπεί τους εβραίους εποίκους της Δυτική Όχθης, οι οποίοι θα γίνουν το πολιτικό το κεφάλαιο, ακόμη και αν δεν έχει ποτέ κατοικήσει σε κάποιον από τους επίμαχους οικισμούς αυτούς.
Το 2012 αναλαμβάνει τα ηνία της δεξιάς παράταξης Εβραϊκή Εστία, στην οποία αργότερα προσχώρησαν άλλα μικρά κόμματα για να σχηματισθεί το κόμμα Yamina.
Ο Naftali Bennett ηλεκτρίζει το πολιτικό του ακροατήριο με ακραίες θέσεις για την διένεξη Ισραηλινών-Παλαιστινίων όπως, «δεν υπάρχει ισραηλινή κατοχή στην Δυτική Όχθη διότι δεν έχει υπάρξει ποτέ παλαιστινιακό κράτος» ή μιλώντας για τους παλαιστίνιους φυλακισμένους «οι τρομοκράτες πρέπει να σκοτώνονται, όχι να απελευθερώνονται».
Έχει επίσης υποσχεθεί στο Ιράν ένα «Βιετνάμ», εάν συνεχίσει να αναπτύσσεται στρατιωτικά στην Συρία.
Όμως, ο Naftali Bennett, πατέρας τεσσάρων παιδιών που ζει στην στιλάτη πόλη Ραανάνα, έδρα των ισραηλινών start up, δεν συμβαδίζει ούτε με το ακροατήριο της θρησκευτικής δεξιάς: τα ζητήματα της θέσης της θρησκείας στο Κράτος δεν αποτελούν προτεραιότητά του και υιοθετεί φιλελεύθερες, ως έναν βαθμό, θέσεις σχετικά με την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης