Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΠΟΕ: Δεν επιτυγχάνεται συναίνεση στην πρόταση για άρση προστασίας των πατεντών για τα εμβόλια

ΠΟΕ: Δεν επιτυγχάνεται συναίνεση στην πρόταση για άρση προστασίας των πατεντών για τα εμβόλια
Ποια είναι τα πεδία των διαφωνιών και η «μπλόφα» των ΗΠΑ – Αρχές Ιουνίου η πρόταση της ΕΕ που είναι δυσπιστη για τις αμερικανικές θέσεις
Σχετικά Άρθρα

Μακριά από την επίτευξη συμφωνίας όσον αφορά την άρση της προστασίας στα δικαιώματα ευρεσιτεχνίας των εμβολίων για τον Covid-19 βρέθηκαν οι συνομιλίες στο πλαίσιο του Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) τη Δευτέρα 31 Μαΐου λόγω του σκεπτικισμού που αναπτυχθηκε όσον αφορά μια καινούργια πρόταση που παρουσιάστηκε, συμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται δημοσίευμα του Reuters τη Δευτέρα 31 Μαίου 2021.
Οι διαπραγματεύσεις που επενεκκίνησαν στο πλαίσιο του ΠΟΕ επικεντρωθήκαν σε ένα πολυαναμενόμενο αναθεωρημένο σχέδιο που υπέβαλαν η Ινδία, η Νότια Αφρική και δεκάδες άλλες αναπτυσσόμενες χώρες την προηγούμενη εβδομάδα.

Τα στρατόπεδα

Μια μετατόπιση των ΗΠΑ νωρίτερα αυτό το μήνα όσον αφορά την άρση της προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων άσκησε πίεση στους αντιπάλους της πρόταση όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ελβετία που διαθέτουν σημαντικές φαρμακοβιομηχανίες.
Αλλά στις διαβουλεύσεις της Δευτέρας - η 11η σύνοδος μετά την αρχική πρόταση του Οκτώβριο – σε επιτεύχθηκε σημαντική πρόοδος.

Βάσει κειμένου

Οι κύριοι υποστηρικτές της άρσης της προστασίας παρουσίασαν το νέο τους σχέδιο στην ιδιωτική συνάντηση του ΠΟΕ τη Δευτέρα (31/5), επιτρέποντας σε κεντρικούς παράγοντες των διαβουλεύσεων να κάνουν τα πρώτα επίσημα σχόλιά τους σχετικά με το περιεχόμενό της.
Η συνάντηση είναι κρίσιμη διότι θα καθορίσει εάν οι συνομιλίες θα προχωρήσουν σε «διαπραγματεύσεις βάσει κειμένου» όπως ζητήθηκε από τη γενική διευθύντρια Ngozi Okonjo-Iweala.

Η νέα πρόταση

Έκπρόσωπος της Γενεύης δήλωσε ότι η πρόταση για έναρξη συνομιλιών βάσει κειμένου «κέρδισε έδαφος» τη Δευτέρα (31/5), συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες ανέφεραν ότι είναι ανοιχτές σε συζήτηση για οποιαδήποτε πρόταση που θα μπορούσε να ενισχύσει την παραγωγή και την παράδοση εμβολίων.
Δεν υποστήριξαν ανοιχτά το αναθεωρημένο κείμενο, αλλά δήλωσαν ότι το αναλύουν.

Τα δύο αγκάθια

Δύο πτυχές του σχεδίου παραίτησης που μπορεί να εντείνουν τις αντιδράσεις είναι το πεδίο εφαρμογής της άρσης της προστασίας και η διάρκειά της.
Ενώ η εκπρόσωπος εμπορίου των ΗΠΑ Katherine Tai είχε προηγουμένως δηλώσει ότι επικεντρώνεται μόνο στην αύξηση της πρόσβασης στα εμβόλια, το νέο σχέδιο περιλαμβάνει επίσης διαγνωστικές μεθόδους, θεραπείες και άλλα ιατρικά μέσα, μεταξύ άλλων.

Το διάστημα

Το προσχέδιο ορίζει επίσης ένα χρονικό διάστημα για την άρση της προστασίας που θεωρείται προσωρινή «διάρκειας τουλάχιστον τριών ετών» και επιτρέπει στα 164 μέλη του ΠΟΕ να καθορίσουν πότε τελειώνει.
Δεδομένου ότι θα πρέπει να το κάνουν αυτό με συναίνεση, μια χώρα θα μπορούσε να επιτύχει επαναλαμβανόμενα την διατήρηση της άρσης της προστασίας.
«Εάν οι υποστηρικτές επιμείνουν σε αυτήν (η διάρκεια), σχεδόν σίγουρα δεν θα υπάρξει συναίνεση για την παραίτηση», δήλωσε ο Peter Ungphakorn, πρώην μέλος του προσωπικού του ΠΟΕ που γράφει τώρα blogs για το εμπόριο.

Η μπλόφα

Διπλωμάτης της ΕΕ δήλωσε στο Reuters ότι το αναθεωρημένο κείμενο «πιθανότατα αποκαλούσε μπλόφα των ΗΠΑ».
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να παρουσιάσει ένα εναλλακτικό σχέδιο για την ενίσχυση της παραγωγής και της διαθεσιμότητας εμβολίων COVID-19 στον ΠΟΕ στις αρχές Ιουνίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης