Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έκκληση ΠΟΥ, ΠΟΕ, ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας για δικαιότερη διανομή εμβολίων κατά της covid

Έκκληση ΠΟΥ, ΠΟΕ, ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας για δικαιότερη διανομή εμβολίων κατά της covid
Για φρικτή εμβολιαστική ανισότητα έχει κάνει λόγο ο ΠΟΥ
Σχετικά Άρθρα

Έκκληση στους παγκόσμιους ηγέτες να προχωρήσουν σε μια πιο δίκαιη διανομή των εμβολίων κατά της covid απευθύνουν οι επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Σε κοινό τους άρθρο, οι επικεφαλής των τεσσάρων αυτών οργανισμών υποστηρίζουν ότι η εμβολιαστική ανισότητα μεταξύ των πλούσιων και των φτωχών χωρών περιπλέκει την αντιμετώπιση της πανδημίας και παρατείνει τη διάρκειά της.
«Οι παγκόσμιοι ηγέτες θα πρέπει να δεσμευθούν εκ νέου να εργαστούν για μια πιο δίκαιη κατανομή των εμβολίων κατά της covid-19 προκειμένου να εξαλειφθεί η πανδημία» αναφέρουν στο άρθρο τους οι επικεφαλής των τεσσάρων αυτών οργανισμών, οι οποίοι εκτιμούν ότι οι ανισότητες αυτές ευνόησαν την εμφάνιση παραλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού, προκαλώντας νέες αναζωπυρώσεις της επιδημίας σε αναπτυσσόμενες χώρες.
«Είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι δεν θα υπάρξει ανθεκτικότητα στην πανδημία covid-19 σε παγκόσμιο επίπεδο, αν δεν εξαλειφθεί η υγειονομική κρίση.
Η πρόσβαση στα εμβόλια είναι κλειδί και για τα δύο.
Η εξάλειψη της πανδημίας είναι εφικτή και αυτό απαιτεί σήμερα παγκόσμια δράση» επισημαίνεται στην επιστολή, στην οποία αναφέρεται πως θα ζητηθεί από τους ηγέτες των κρατών – μελών της G7 στην επόμενη σύνοδο τους στη Μ. Βρετανία να συμφωνήσουν «σε μια πιο συντονισμένη στρατηγική, που θα υποστηρίζεται από νέα χρηματοδότηση για τον εμβολιασμό του πλανήτη» και «να δεχθούν να καταβάλλουν 50 δισεκατομμύρια δολάρια» για ένα σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας, το οποίο έχει ήδη προτείνει το ΔΝΤ.
Ο ΠΟΥ είχε χαρακτηρίσει ήδη από τον Μάρτιο «φρικτή» την εμβολιαστική ανισότητα και τον Μάιο είχε ζητήσει από τις χώρες που διαθέτουν αποθέματα εμβολίων κατά της covid-19 να προσφέρουν τις επιπλέον δόσεις τους σε φτωχές χώρες, αντί να εμβολιάσουν τους εφήβους και τα παιδιά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης