Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ουγγαρία: Απορρίφθηκε στο Στρασβούργο προσφυγή κατά των κανονισμών του κράτους δικαίου

Ουγγαρία: Απορρίφθηκε στο Στρασβούργο προσφυγή κατά των κανονισμών του κράτους δικαίου

Η ουγγρική κυβέρνηση προσέφυγε στο ανώτατο ευρωπαϊκό δικαστήριο για να αμφισβητήσει ψηφοφορία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την εφαρμογή των δημοκρατικών αξιών

Σχετικά Άρθρα

Απέρριψε το ανώτατο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Στρασβούργο την προσφυγή της Ουγγαρίας κατά της έναρξης πειθαρχικής διαδικασίας κατά της Βουδαπέστης το 2018 για υπονόμευση των δημοκρατικών κανόνων στην χώρα του τέως Ανατολικού Μπλοκ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Πέμπτη 3 Ιουνίου 2021.
Η Βουδαπέστη είχε αμφισβητήσει για διαδικαστικούς λόγους μια ψηφοφορία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πριν από τρία χρόνια, για την έκριση ψηφίσματος όπου δηλωνόταν ότι οι πολιτικές του πρωθυπουργού Viktor Orban ενέχουν «σαφή κίνδυνο σοβαρής παραβίασης από την Ουγγαρία των αξιών στις οποίες θεμελιώνεται η Ένωση».

Δικαιώματα ψήφου

Η απόφαση των νομοθέτων της ΕΕ θα μπορούσε να οδηγήσει σε μέγιστη, αν όχι απίθανη, κύρωση αναστολής των δικαιωμάτων ψήφου της Βουδαπέστης στο μπλοκ των 27 εθνών.
Η Ουγγαρία προσπάθησε να την ακυρώσει.
Ωστόσο, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέρριψε την προσφυγή της Ουγγαρίας με το επιχείρημα το κοινοβούλιο είχε μετρήσει εσφαλμένα την αποχή στην ψηφοφορία – στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης της κυβέρνησης Orban με την ΕΕ με αντικείμενο την εφαρμογή των δημοκρατικών κανόνων.

Παρατυπίες

Σε δήλωση που ακολούθησε την απόφαση, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Ουγγαρίας Judit Varga δήλωσε ότι η ψηφοφορία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αντιφάσκει με τους νόμους του μπλοκ και τον εσωτερικό κανονισμό του σώματος του Ευρωκοινοβουλίου για την καταμέτρηση των αποχών με «παράτυπο τρόπο»
Στην εξουσία από το 2010, ο Orban έχει υιοθετήσει όλο και πιο περιοριστικούς νόμους για τους μετανάστες και τους ομοφυλόφιλους, καθώς επίσης θέτει τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τους ακαδημαϊκούς και τις ΜΚΟ υπό αυστηρότερο κυβερνητικό έλεγχο.

Δημόσιες συμβάσεις

Η Ουγγαρία έχει επίσης ελεγχθεί για τους νόμους περί δημοσίων συμβάσεων, καθώς σύμφωνα με την Κομισίον δεν προάγουν τον ανταγωνισμό, κάτι που όπως επισημαίνεται ανοίγει το δρόμο για κατάχρηση δημόσιων πόρων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης