Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Αναβαθμίζονται σε τρομοκρατικές πράξεις οι κυβερνο-επιθέσεις ransomware από το υπουργείο Δικαιοσύνης

ΗΠΑ: Αναβαθμίζονται σε τρομοκρατικές πράξεις οι κυβερνο-επιθέσεις ransomware από το υπουργείο Δικαιοσύνης

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ αναφέρθηκε στην επίθεση στην περίπτωση της Colonial Pipeline ως χαρακτηριστική του κινδύνου «ψηφιακού εκβιασμού»

Σχετικά Άρθρα

Αναβαθμίζει το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ το επίπεδο των ερευνών στις κυβερνο-επιθέσεις ransomware σε αυτό της τρομοκρατικής απειλής μετά το περιστατικό της Colonial Pipeline και τις αυξανόμενες ζημίες που προκλήθηκαν πρόσφατά από εγκληματικές πράξεις στον κυβερνοχώρο, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Πέμπτη 3 Ιουνίου 2021.

Το εσωτερικό έγγραφο

Εσωτερικό έγγραφο που στάλθηκε την Πέμπτη 2 Ιουνίου στα γραφεία εισαγγελέων των ΗΠΑ σε ολόκληρη τη χώρα ανέφερε ότι οι πληροφορίες σχετικά με τις έρευνες για τις επιθέσεις τύπου ransomware στον τομέα θα πρέπει να συντονίζονται κεντρικά από μια ομάδα εργασίας που δημιουργήθηκε πρόσφατα στην Ουάσινγκτον.
"Είναι μια εξειδικευμένη διαδικασία για να διασφαλίσουμε ότι παρακολουθούμε όλες τις περιπτώσεις αυτού του τύπυο των επιθέσεων, ανεξάρτητα από το πού μπορεί να γίνει η παραπομπή τους, ώστε να μπορείτε να κάνετε τις συνδέσεις μεταξύ των δραστών και να δουλέψετε έτσι ώστε να διαλύσετε ολόκληρη την εγκληματική αλυσίδα», δήλωσε ο John Carlin, αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Υπόθεση Colonial

Τον περασμένο μήνα, μια εγκληματική ομάδα στον κυβερνοχώρο που οι αρχές των ΗΠΑ δήλωσαν ότι λειτουργεί από τη Ρωσία, διείσδυσε τον φορέα εκμετάλλευσης αγωγών μεταφοράς επεξεργασμένων καυσίμων στην Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ, «κλειδώνοντας» τα συστήματά της και απαιτώντας λύτρα.
Η παραβίαση προκάλεσε διακοπή της λειτουργίας των αγορών που κράτησε αρκετές ημέρες, οδήγησε σε αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου, σε αγορές πανικού εκ μέρους των καταναλωτών και τοπικές ελλείψεις σε βενζίνη.
Η Colonial Pipeline αποφάσισε να πληρώσει τους χάκερ που εισέβαλαν στα συστήματά τους σχεδόν 5 εκατομμύρια δολάρια για να ανακτήσει την πρόσβαση στα συστήματά της, ανέφερε η εταιρεία.

Η νέα απειλή

Η εν λόγω επίθεση αναφέρονται ως παράδειγμα της «αυξανόμενης απειλής που θέτουν οι ransomware και ο ψηφιακός εκβιασμός, επισημαίνει το υπουργείο Δικαιοσύνης
«Προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να κάνουμε τις απαραίτητες συνδέσεις σε εθνικές και παγκόσμιες υποθέσεις και έρευνες και να μας επιτρέψει να αναπτύξουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα των εθνικών και οικονομικών απειλών που αντιμετωπίζουμε, πρέπει να ενισχύσουμε και να συγκεντρώσουμε την εσωτερική μας παρακολούθηση», σύμφωνα με το κείμενο του υπουργείου Οικονομικών.
Η απόφαση του Υπουργείου Δικαιοσύνης να αναβαθμίσει τον κίνδυνο από τις επιθέσις αυτού του τύπου σημαίνει πώς δίνεται προτεραιότητα στο ζήτημα, ανέφεραν αξιωματούχοι των ΗΠΑ.

Εθνική ασφάλεια

«Έχουμε χρησιμοποιήσει αυτό το μοντέλο ερευνών με την τρομοκρατία αλλά ποτέ με ransomware», δήλωσε ο Carlin.
Η εν λόγω διαδικασία συνήθως προορίζεται σε ένα μικρό σύνολο περιστατικών, συμπεριλαμβανομένων των υποθέσεων εθνικής ασφάλειας, ανέφεραν νομικοί εμπειρογνώμονες.
Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι οι ανακριτές στα γραφεία εισαγγελέων των ΗΠΑ που χειρίζονται επιθέσεις τύπου ransomware θα αναμένεται να μοιράζονται τόσο λεπτομέρειες της κάθε υπόθεσης όσο και τεχνικές πληροφορίες με την Ουάσινγκτον.
Η καθοδήγηση ζητά επίσης από τα γραφεία να εξετάσουν και να συμπεριλάβουν άλλες έρευνες που εστιάζονται στο μεγαλύτερο οικοσύστημα εγκλήματος στον κυβερνοχώρο.

Η λίστα

Σύμφωνα με τις οδηγίες, ο κατάλογος των ερευνών που απαιτούν πλέον κεντρική ειδοποίηση και συντονισμό περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: διαδικτυακά φόρουμ ή αγορές, ανταλλαγές κρυπτονομισμάτων,, botnets και διαδικτυακές υπηρεσίες νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες κ.ο.κ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης