Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σφοδρή σύγκρουση Lagarde (EKT) - Powell (Fed) με φόντο… τον πράσινο κύκνο

Σφοδρή σύγκρουση Lagarde (EKT) - Powell (Fed) με φόντο… τον πράσινο κύκνο

Διαμάχη Lagarde (EKT) - Powell (Fed) για την κλιματική αλλαγή...

Σχετικά Άρθρα

Με τους επενδυτές να αναμένουν τα στοιχεία από την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, οι ισχυρότεροι κεντρικοί τραπεζίτες στον κόσμο συμμετείχαν σε συνέδριο για το κλίμα.
Μεταξύ των παρισταμένων ήταν η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Christine Lagarde, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Κίνας Yi Gang, ο γενικός διευθυντής της BIS Agustin Carstens, ο επικεφαλής της Fed Jerome Powell, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας Villeroy de Galhau.
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, που είχε τον τίτλο «Πράσινος Κύκνος», συνέβη κάτι εξαιρετικά ενδιαφέρον.
Η Christine Lagarde ανέβηκε στο βήμα και υποστήριξε ότι οι κεντρικές τράπεζες έχουν την υποχρέωση να κάνουν ό,τι μπορούν για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, πάνω στη βάση της εντολής που έχουν λάβει για τη διατήρηση της σταθερότητας στις τιμές και τη διασφάλιση της υγείας στην αγορά εργασίας.
Ωστόσο, λίγα λεπτά αργότερα ήρθε αντιμέτωπη με μια απροσδόκητη αντίδραση από τον Αμερικανό κεντρικό τραπεζίτη Jay Powell, ο οποίος διευκρίνισε ότι η Fed δεν μπορεί να διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο για το κλίμα, καθώς αποτελεί ευθύνη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ».
Τότε η Lagarde, σηκώνοντας το γάντι, απάντησε πως θα αποτύχουμε εάν δεν λάβουμε υπόψη την κλιματική αλλαγή και τον συσχετισμό της με τον πληθωρισμό.
Εάν δεν μπορούμε να δούμε ότι η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να βλάψει τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής.
Αν δεν μετρήσουμε τον αντίκτυπο που έχει η κλιματική αλλαγή στα περιουσιακά στοιχεία που κατέχουμε, στα περιουσιακά στοιχεία που αγοράζουμε και στις μετοχές που αγοράζουμε, θα αποτύχουμε.
Ελπίζω να υπάρξει συναίνεση πάνω σε αυτό το θέμα.

Τι είπε ο Powell

Πριν πάρει τον λόγο ο Powell, στο βήμα βρέθηκε ο Yi Gang, ο οποίος μίλησε για την πράσινη ανάπτυξη και την προσεκτική χρηματοδότηση στην Κίνα (που, ειρήσθω εν παρόδω, αποτελεί τον μεγαλύτερο ρυπαντή στον κόσμο).
Στην εισήγησή του ο πρόεδρος της Fed, κατόπιν, ανέφερε πως δεν χωρά καμία αμφιβολία το ότι η κλιματική αλλαγή είναι πολύ σημαντικό ζήτημα και απειλή για την ανθρωπότητα, ωστόσο στις ΗΠΑ η ευθύνη για τη διευθέτηση αυτού του ζητήματος βαρύνει τους αιρετούς άρχοντες.
Και καθώς ο ρόλος των κεντρικών τραπεζών διαφέρει από χώρα σε χώρα, στη «Fed θεωρούν πως είναι πολύ σημαντικό να υπηρετούν τις εντολές που ρητά έχουν δοθεί από τους νομοθέτες, διότι δεν υπάρχει δευτερογενής εντολή που να αφορά την οικονομική πολιτική γενικότερα.»  
Αναλαμβάνουμε ένα ευρύ σχέδιο ανάλυσης, δημόσιας δέσμευσης και διαφάνειας όσον αφορά τον ρόλο μας στην αντιμετώπιση χρηματοοικονομικών κινδύνων που σχετίζονται με το κλίμα.
Ρωτήσατε για τη νομισματική πολιτική…
Λοιπόν, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κλιματική αλλαγή ... μπορεί να επηρεάσει τις προοπτικές της οικονομίας και της νομισματικής πολιτικής...
Αλλά θα έλεγα ότι σήμερα η αλλαγή του κλίματος δεν είναι κάτι που εξετάζουμε κατά τον καθορισμό της νομισματικής πολιτικής.
Εξετάζουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις εποπτικές, ρυθμιστικές και χρηματοπιστωτικές πρωτοβουλίες μας.
Δεν είμαστε και δεν επιδιώκουμε να είμαστε αυτοί που διαμορφώνουν την πολιτική για το κλίμα.
Έχουμε μια πολύ συγκεκριμένη εντολή» είπε ο Powell.
Η σύγκρουση είναι αξιοσημείωτη καθώς ο κόσμος δεν βλέπει συχνά την ΕΚΤ και τη Fed, οι οποίες έχουν μακροχρόνιους δεσμούς, να διαφωνούν δημοσίως.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης