Τελευταία Νέα
Διεθνή

Donohoe (ΥΠΟΙΚ Ιρλανδίας): Η συμφωνία για τη φορολόγηση των πολυεθνικών στους G7 δεν θα πλήξει στις διεθνείς επενδύσεις

Donohoe (ΥΠΟΙΚ Ιρλανδίας): Η συμφωνία για τη φορολόγηση των πολυεθνικών στους G7 δεν θα πλήξει στις διεθνείς επενδύσεις

Ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας Paschal Donohoe αναφέρθηκε στο γεγονός ότι οι πολυεθνικές περιλαμβάνονται στους μεγαλύτερους εργοδότες στη χώρα

 

Σχετικά Άρθρα

Τη βεβαιότητά του ότι το καθεστώς χαμηλής φορολόγησης της χώρας θα συνεχίσει να προσελκύει επενδύσεις από πολυεθνικές και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας εξέφρασε υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, ακόμη και μετά από το ενδεχόμενο παγκόσμιας συμφωνίας όσον αφορά το καθεστώς της διεθνούς φορολόγησης, όπως μεταδίδει το Reuters την Δευτέρα 7 Ιουνίου 2021.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και οι μεγάλες οικονομίες που ανήκον στη ομάδα των G7 συμφώνησαν να υποστηρίξουν έναν ελάχιστο παγκόσμιο συντελεστή φορολόγησης για τα εταιρικά κέρδη τουλάχιστον 15% και οι πολυεθνικές να αναλάβουν μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση στις χωρες όπου πωλούν αγαθά και υπηρεσίες και όχι να μεταφέρουν τα κέρδη του σε χώρες χαμηλής φορολόγησης όπως η Ιρλανδία.

Συντελεστής 12,5%

Η Ιρλανδία, έχει να χάσει πολλά από τις μεταρρυθμίσεις στο διεθνές καθεστώς φορολόγησης λόγω της ελκυστικότητας του συντελεστή 12,5% για τις ξένες πολυεθνικές, συνέχισε να θέτει το επιχιείρημα ότι οποιαδήποτε τελική συμφωνία πρέπει να ικανοποιεί τις ανάγκες μικρών και μεγάλων χωρών.
Ωστόσο, ο Paschal Donohoe, ο οποίος παρακολούθησε τη συνάντηση του Σαββάτου 5 Ιουνίου στο ρόλο του ως προέδρου της ομάδας των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ, επεσήμανε επίσης ότι εταιρείες όπως η Apple βρίσκονταν στην Ιρλανδία εδώ και δεκαετίες και ήταν μεταξύ των μεγαλύτερων εργοδοτών της.
«Το φορολογικό περιβάλλον που διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή είναι επίσης κάτι που αξιολογούν οι πολυεθνικές.
Ο λόγος για τον οποίο είμαι ιδιαίτερα θετικός για το μέλλον της χώρας μας και την οικονομία μας είναι διπλός », δήλωσε ο κ. Donohoe στους Irish Times.

Προβλέψιμος προορισμός επενδύσεων

Αναφέρθηκε στο γεγονός ότι οι πολυεθνικές «εντάχθηκαν καλά στη φυσική υποδομή της χώρας μας» λόγω της μακροβιότητας των επενδύσεών τους και του γεγονότος ότι η Ιρλανδία ήταν ξεκάθαρη για το πώς θα ανταποκρίνεται στις αλλαγές και θα παραμείνει προβλέψιμος προορισμός για τις ξένες εταιρείες .
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Olaf Scholz δήλωσε επίσης ότι είναι σίγουρος ότι η Ιρλανδία θα συνεχίσει να αποτελεί μια καλή βάση για την προσέλκυση επενδύσεων και θέσεων εργασίας από ξένες πολυεθνικές εντός των ορίων των νέων φορολογικών κανόνων.

Απασχόληση – έσοδα

Μεγάλες πολυεθνικές όπως η Apple, το Facebook και η Google απασχολούν άμεσα έναν στους οκτώ εργαζόμενους στην Ιρλανδία και αντιπροσωπεύουν πάνω από το 80% των εσόδων από φόρους εταιρειών, τα οποία έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια.
Ο κ. Donohoe επανέλαβε ότι τα ετήσια έσοδα από τη φορολόγηση επιχειρήσεων της Ιρλανδίας θα είναιπερίπου 20% ή 2 δισ. ευρώ χαμηλότερα από ό, τι θα ήταν μέχρι το 2025, λόγω των αναμενόμενων αλλαγών.
Ωστόσο, το υπουργείο του έχει προβλέψει ότι θα αυξηθεί σταδιακά μέχρι τότε σε 12,5 δισ. ευρώ από εκτιμώμενα 11,6 δισεκατομμύρια ευρώ φέτος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης