Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας: Ενδείξεις δραστηριότητας με πλουτώνιο στην Βόρεια Κορέα

Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας: Ενδείξεις δραστηριότητας με πλουτώνιο στην Βόρεια Κορέα
Ο παρατηρητής ατομικής ενέργειας του ΟΗΕ έχει ενδείξεις για πιθανή εργασία επανεπεξεργασίας, στη Βόρεια Κορέα, για τον διαχωρισμό πλουτωνίου

Ο παρατηρητής ατομικής ενέργειας του ΟΗΕ έχει ενδείξεις για πιθανή εργασία επανεπεξεργασίας, στη Βόρεια Κορέα, για τον διαχωρισμό πλουτωνίου από χρησιμοποιημένα καύσιμα αντιδραστήρων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε πυρηνικά όπλα, δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας δεν έχει πρόσβαση στο κλειστό κράτος από τότε που η Πιονγκγιάνγκ απέλασε τους επιθεωρητές του το 2009.
Στη συνέχεια, η χώρα προχώρησε στο πρόγραμμα πυρηνικών όπλων και σύντομα επανέλαβε τις πυρηνικές δοκιμές. Η τελευταία εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου ήταν το 2017.
Ο IAEA που εδρεύει στη Βιέννη παρακολουθεί τώρα τις δραστηριότητες της Βόρειας Κορέας σε τοποθεσίες όπως το κύριο πυρηνικό συγκρότημα στο Yongbyon από μακριά, χρησιμοποιώντας κυρίως δορυφορικές εικόνες.
Σε μια τριμηνιαία ενημέρωση σε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου των 35 εθνών του οργανισμού του, ο Γενικός Διευθυντής του IAEA, R. Grossi, δήλωσε ότι συνέχισε να βγαίνει καπνός από ένα εργοστάσιο που εξυπηρετεί εργαστήριο επανεπεξεργασίας στην Πιονγιάνγκ, από την τελευταία φορά που αναφέρθηκε η δραστηριότητα, στην τελευταία συνεδρίαση.
"Το εργοστάσιο ατμού που εξυπηρετεί το Ραδιοχημικό Εργαστήριο συνέχισε να λειτουργεί από την τελευταία μου δήλωση προς το Διοικητικό Συμβούλιο τον Μάρτιο", είπε στο κείμενο ομιλίας του.
"Η διάρκεια αυτής της λειτουργίας είναι συνεπής με το χρόνο που απαιτείται για μια εκστρατεία επανεπεξεργασίας στο Εργαστήριο Ραδιοχημικών.
Ωστόσο, δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθεί ότι πραγματοποιείται επανεπεξεργασία", πρόσθεσε.
Δεν υπήρχε καμία ένδειξη κατά τους τελευταίους τρεις μήνες, για λειτουργία στον κύριο αντιδραστήρα 5-μεγαβάτ της Βόρειας Κορέας στο Yongbyon που πιστεύεται ευρέως ότι παρήγαγε πλουτώνιο για όπλα. Ο ΙΑΕΑ δήλωσε προηγουμένως ότι πιθανότατα έκλεισε από τον Δεκέμβριο του 2018.
Ο Grossi πρόσθεσε, ωστόσο, ότι υπήρχαν "συνεχείς ενδείξεις δραστηριότητας" σε μια εγκατάσταση λίγο έξω από την Πιονγκγιάνγκ που ονομάζεται Kangson, η οποία έχει προσελκύσει την προσοχή ως πιθανός τόπος εμπλουτισμού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης