Τελευταία Νέα
Διεθνή

FΤ - ΗΠΑ: Έρευνες των φορολογικών αρχών μετά την αποκάλυψη των «κροίσων» που δεν πληρώνουν φόρους

FΤ - ΗΠΑ: Έρευνες των φορολογικών αρχών μετά την αποκάλυψη των «κροίσων» που δεν πληρώνουν φόρους
Η ProPublica αποκάλυψε φορολογικά στοιχεία, μεταξύ άλλων, των Warren Buffett, Jeff Bezos, Mike Bloomberg και Elon Musk
Σχετικά Άρθρα

Έρευνα ξεκίνησαν οι αμερικανικές φορολογικές αρχές για διαρροή ιδιωτικών φορολογικών στοιχείων δισεκατομμυριούχων, συμπεριλαμβανομένων των Warren Buffett, Jeff Bezos, Mike Bloomberg και Elon Musk, που έδειξαν ότι πολλοί από αυτούς έχουν πληρώσει μικρό φόρο, ακόμη και όταν η προσωπική τους περιουσία εκτοξεύθηκε, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, την Τρίτη 9 Ιουνίου 2021.

15 έτη

Η ProPublica δημοσίευσε λεπτομέρειες σχετικά με αυτό που αποκάλεσε «μια τεράστια συλλογή δεδομένων από το IRS (την αρμόδια αρχή για την συλλογή φόρων στις ΗΠΑ» που καλύπτει περισσότερα από 15 χρόνια φορολογικών δηλώσεων από χιλιάδες πλουσιότερους Αμερικανούς.
Η μη κερδοσκοπική ομάδα δεν αποκάλυψε την πηγή της διαρροής.

Φοροαποφυγής

Η έκθεσή της κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι νόμιμες στρατηγικές φοροαποφυγής είχαν επιτρέψει στους 25 πλουσιότερους Αμερικανούς να πληρώσουν μόλις 13,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε ομοσπονδιακούς φόρους εισοδήματος κατά την πενταετία έως το 2018, ακόμη και όταν η αυξανόμενη αξία των μετοχικών χαροφυλακίων, των ακινήτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων τους είχε εκτοξεύσεις τον συλλογικό τους πλούτο περίπου στα 401 δισ. δολάρια.
O πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, ο ιδρυτής της Amazon, Jeff Bezos, δεν πλήρωσε καθόλου φόρο εισοδήματος το 2007 και το 2011.
Ο CEO της Tesla, Elon Musk , κατόρθωσε το ίδιο το 2018.
Ο Mike Bloomberg, και ο George Soros φορολογούνταν με τον κατώτατο φορολογικό συντελεστή τα τελευταία χρόνια.
Την ίδια στιγμή, από το 2014 ώς το 2018, η περιουσία του Warren Buffett φέρεται να αυξήθηκε ως και κατά 24,3 δισ. δολ. και ο ίδιος πλήρωσε μόλις 23,7 εκατ. δολ, σε φόρους, το οποίο αντιστοιχεί σε φορολογικό συντελεστή 0,1%.

IRS

Ο Charles Rettig, ο επικεφαλής της IRS, είπε σε μια επιτροπή οικονομικών της Γερουσίας ότι ο οργανισμός είχε ξεκινήσει έρευνα για να αποκαλύψει την πηγή της διαρροής.
Είπε ότι μοιράστηκε «τις ανησυχίες κάθε Αμερικανού» επειδή είχαν αποκαλυφθεί ευαίσθητες εμπιστευτικές πληροφορίες.

Λευκός Οίκος

Η Jen Psaki, γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου, δήλωσε ότι «κάθε μη εξουσιοδοτημένη αποκάλυψη εμπιστευτικών πληροφοριών» ήταν «παράνομη» και χαρακτήρισε «πολύ σοβαρο» το περιστατικό.
Επισήμανε την παραπομπή της διαρροής από τον IRS στο γενικό επιθεωρητή του Υπουργείου Οικονομικών για τη φορολογική διοίκηση, το FBI και το γραφείο εισαγγελέα των ΗΠΑ για την Περιφέρεια της Κολούμπια.
 Ωστόσο, η Psaki είπε επίσης ότι η διαρροή τόνισε ότι «πρέπει να γίνουν περισσότερα για να διασφαλιστεί ότι οι εταιρείες και τα άτομα» πληρώνουν «κατί περισσότερο από το δίκαιο μερίδιό τους» σε φόρους, όπως πρότεινε ο πρόεδρος Joe Biden.

Αντίδραση του Bloomberg

O Bloomberg, ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης και υποψήφιος για προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, δεσμεύτηκε να χρησιμοποιήσει «όλα τα νομικά μέσα» για να αποκαλύψει την πηγή της διαρροής.
Ο ιδρυτής της ενημερωτικού οργανισμού απάντησε ότι «εφαρμόζει σχολαστικά το γράμμα και το πνεύμα του νόμου» και διανέμει περίπου τα τρία τέταρτα του ετήσιου εισοδήματός του σε φόρους και φιλανθρωπικούς σκοπούς.
«Η δημοσιοποπιηση των φορολογικών στοιχείων ενός ιδιώτη θα πρέπει να εγείρει πραγματικές ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής ανεξάρτητα από την πολιτική του τοποθέτηση ή τις απόψεις για τη φορολογική πολιτική», ανέφερε σε δήλωση.
«Σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε όλα τα νομικά μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας για να προσδιορίσουμε ποιον άτομο ή κυβερνητική υπηρεσίας τα διέρρευσε και να διασφαλίσουμε ότι αναλάβουν την ευθύνη».

Περιουσία

Η διαρροή έρχεται καθώς ορισμένοι Δημοκρατικοί υποστηρίζουν την επιβολή ενός επί της συνολικής περιουσίας των πλουσιότερων Αμερικανών και όχι επί των εισοδημάτων τους τα οποία υπόκεινται σε φοροαπαλλαγές κλπ.
Ο Bloomberg και ο Buffett ήταν μεταξύ των δισεκατομμυριούχων που απαιτούν την επιβολή υψηλότερης φορολόγησης για τους πλουσιότερους Αμερικανούς εδω και αρκετά χρόνια, αλλά οι οικονομικές ανισότητες που ανέδειξε οι πανδημία έχουν αναδείξει την πολιτική σημασία του θέματος.
Η ProPublica δήλωσε ότι αποφάσισε να αποκαλύψει τις λεπτομέρειες «επειδή μόνο με την παρατήρηση συγκεκριμένων στοιχείων, το κοινό μπορεί να κατανοήσει την πραγματικότητα του φορολογικού συστήματος της χώρας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης