Τελευταία Νέα
Διεθνή

Με τον ίδιο ρυθμό οι αγορές τίτλων από την ΕΚΤ για τουλάχιστον 3 μήνες ακόμη – Η λεπτομέρεια που θα κάνει τη διαφορά

Με τον ίδιο ρυθμό οι αγορές τίτλων από την ΕΚΤ για τουλάχιστον 3 μήνες ακόμη – Η λεπτομέρεια που θα κάνει τη διαφορά

Παρά την αύξηση του ρυθμού αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ, οι αποδόσεις ομολόγων έχουν αυξηθεί από τον Μάρτιο

Σχετικά Άρθρα
Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποφασίζουν σήμερα, 10 Ιουνίου 2021, το μέγεθος των νομισματικών κινήτρων που χρειάζεται η ζώνη του ευρώ, καθώς η οικονομική δραστηριότητα δείχνει να ανακάμπτει.

Αφού επιτάχυναν το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων τους το δεύτερο τρίμηνο για να διατηρήσουν τον έλεγχο του κόστους δανεισμού, είναι καιρός, σύμφωνα με τους αναλυτές, οι αξιωματούχοι να σηματοδοτήσουν το νέο ρυθμό για τους επόμενους μήνες.
Οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν να κλειδώσουν τον τρέχοντα ρυθμό για άλλους τρεις μήνες.
Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι απίθανο να θέσει δημοσίως έναν συγκεκριμένο στόχο, αναγκάζοντας τους επενδυτές να διαβάσουν πίσω από τις γραμμές της δήλωσης πολιτικής, των νέων οικονομικών προβλέψεων και της συνέντευξης τύπου της Προέδρου Christine Lagarde, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα υπάρξει μικρή ανοδική αναθεώρηση της εκτίμησης για τον πληθωρισμό του 2023.

Αρκετοί δείκτες δείχνουν ανάκαμψη

Η οικονομική δραστηριότητα δείχνει να βελτιώνει τους ρυθμούς της, καθώς αυξάνονται τα ποσοστά εμβολιασμού και τα κρούσματα κορωνοϊού μειώνονται.
Αυτό οδηγεί επίσης σε άνοδο των τιμών, θέτοντας το ερώτημα πότε πρέπει να ενεργήσει η ΕΚΤ για να διατηρήσει τον πληθωρισμό υπό έλεγχο.
Η απόφαση της ΕΚΤ θα ανακοινωθεί στις 14:45 μ.μ. άρα Αθήνας και η Lagarde θα πραγματοποιήσει ενημέρωση 45 λεπτά αργότερα.
Several gauges are pointing to a recovery in the euro area

Πανδημικές αγορές

Η βασική φράση που πρέπει να προσέξουν οι επενδυτές είναι εάν η ΕΚΤ αναμένει να αγοράσει τίτλους στο πλαίσιο του προγράμματος έκτακτης ανάγκης λόγω πανδημίας με «σημαντικά υψηλότερο ρυθμό από ό, τι κατά τους πρώτους μήνες του έτους».
Αυτή είναι η γλώσσα που χρησιμοποίησε στην προηγούμενη συνάντηση, αντικατοπτρίζοντας την απόφαση του Μαρτίου, όταν η ανάκαμψη των ΗΠΑ απειλούσε να μεταδοθεί στις υψηλότερες αποδόσεις ομολόγων της ευρωζώνης που θα μπορούσαν να βλάψουν την εύθραυστη οικονομία.
Οι αξιωματούχοι αποφάσισαν να επανεξετάσουν την εν λόγω απόφαση στο τέλος του τριμήνου.

Ρυθμός αγοράς PEPP

Οι καθαρές αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP ύψους 1,85 τρισ. ευρώ τρέχουν σήμερα με ρυθμό περίπου 20 δισ. ευρώ την εβδομάδα, από 14 δισ. ευρώ την εβδομάδα στις αρχές του έτους.
Οι περισσότεροι οικονομολόγοι λένε ότι δεν αναμένουν πλέον σημαντική μείωση το επόμενο τρίμηνο, αφού οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της Lagarde, απέρριψαν την ιδέα ότι η οικονομία θα μπορούσε να ανακάμψει δίχως στήριξη.
Ωστόσο, η καλύτερη ρευστότητα στην οικονομία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού μπορεί να οδηγήσει σε κάποια επιβράδυνση.

Κινήσεις της αγοράς

Παρά την αύξηση του ρυθμού αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ, οι αποδόσεις έχουν αυξηθεί από τον Μάρτιο.
Αυτό οφείλεται εν μέρει στις προσδοκίες ότι η επιτάχυνση του πληθωρισμού παγκοσμίως θα αναγκάσει τις κεντρικές τράπεζες να συσφίξουν τη νομισματική πολιτική.
Τα πρόσφατα σχόλια της ΕΚΤ έχουν ανακουφίσει ορισμένους από αυτούς τους φόβους, αν και η διαφορά μεταξύ του γερμανικού και του ιταλικού δεκαετούς χρέους είναι ακόμη μεγαλύτερη από ό, τι πριν από ένα μήνα.
Εικόνα

Οι κεντρικοί τραπεζίτες σχεδόν παντού λένε ότι ο ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού θα είναι προσωρινός - ότι παράγοντες όπως η συμφόρηση της παραγωγής και η άνοδος του ενεργειακού κόστους δεν θα διατηρηθούν και η αβεβαιότητα για τις θέσεις εργασίας θα συγκρατήσει την αύξηση των μισθών.
Συμπτωματικά, καθώς η Lagarde θα ξεκινά τη συνέντευξη τύπου της, οι ΗΠΑ θα δημοσιεύσουν στοιχεία που αναμένεται να δείξουν ότι ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 4,7% τον Μάιο.
Αυτό είναι πολύ πάνω από τον στόχο του 2% της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, καθώς οι γρηγορότεροι εμβολιασμοί και η μαζική δημοσιονομική ώθηση οδηγούν σε ανάκαμψη.
Ωστόσο, ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, δήλωσε ότι δεν σκέφτεται να αποσύρει τη νομισματική υποστήριξη σύντομα, μια θέση που είναι πιθανό να ενθαρρύνει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ να παραμείνουν σταθερή στην πολιτική τους.

Οικονομικές προοπτικές

Η Lagarde θα παρουσιάσει και τις νέες οικονομικές προβλέψεις για τη ζώνη του ευρώ που θα πρέπει να επιβεβαιώσουν μια καλύτερη προοπτική.
Οι αναλυτές αναμένουν ότι οι προβλέψεις ανάπτυξης και πληθωρισμού θα αναθεωρηθούν προς τα πάνω.
10-year yields of biggest euro-area nations

Ωστόσο, θα δοθεί έμφαση στη μεσοπρόθεσμη πρόγνωση του πληθωρισμού, και αυτό είναι πιθανό να δείξει αύξηση των τιμών καταναλωτή κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ «κάτω, αλλά κοντά στο, 2%» το επόμενο έτος και το 2023.
Μια πιο σημαντική ανοδική αναθεώρηση των προβλέψεων για τον πληθωρισμό θα μπορούσε πιθανώς να θέσει ερωτήματα σχετικά με τη συνεχιζόμενη ανάγκη για αυξημένα κίνητρα, εάν όχι σε αυτή τη συνεδρίαση, τον Ιούλιο ή τον Σεπτέμβριο πιθανότατα.
Euro-area inflation surge should in theory be temporary

Σχέδιο εξόδου

Σύμφωνα με τους αναλυτές, υπάρχει μικρή πιθανότητα η Lagarde να μιλήσει για έξοδο από μέτρα έκτακτης ανάγκης αυτήν την εβδομάδα, αλλά το θέμα είναι κυρίαρχο σε ορισμένα μέρη της Ευρωζώνης.
Ο συνδυασμός των αυξανόμενων τιμών και των μηδενικών επιτοκίων ενισχύει τους επικριτές της κεντρικής τράπεζας, ειδικά στη Γερμανία όπου οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν το επόμενο τρίμηνο.
Η πλειονότητα των αναλυτών όμως αναμένει ότι το πρόγραμμα PEPP θα λήξει τον Μάρτιο του 2022 όπως έχει προγραμματιστεί.
Μετά από αυτό, πολλοί πιστεύουν ότι θα βελτιωθεί ένα παλαιότερο πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων.
Ωστόσο, είναι τεχνικά λιγότερο ευέλικτο, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η πρόταση του Διοικητή της Τράπεζας της Γαλλίας Francois Villeroy de Galhau ότι θα μπορούσε να προσαρμοστεί έχει προσελκύσει ενδιαφέρον.
relates to ECB to Plot Next Phase of Pandemic Bond Buying

Ψηφιακό Ευρώ

Ένα επιπλέον θέμα που μπορεί να προκύψει είναι το ψηφιακό ευρώ.
Το Διοικητικό Συμβούλιο δήλωσε ότι θα αποφασίσει έως τα μέσα του 2021 εάν θα ξεκινήσει ένα τέτοιο έργο και η Lagarde έχει αναφέρει ότι μια νέα μορφή χρημάτων της κεντρικής τράπεζας θα μπορούσε να υπάρξει εντός των επόμενων τεσσάρων ετών εάν οι αξιωματούχοι δώσουν το πράσινο φως.
Η ΕΚΤ είναι μία από τις πολλές νομισματικές αρχές σε όλο τον κόσμο που εξετάζει τη δράση για να συμβαδίσει με την τεχνολογική πρόοδο και την άνοδο των κρυπτονομισμάτων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης