Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τέλος για τον αμφιλεγόμενο αγωγό Keystone XL μεταξύ Καναδά - ΗΠΑ: Εγκαταλείφθηκε το έργο

Τέλος για τον αμφιλεγόμενο αγωγό Keystone XL μεταξύ Καναδά - ΗΠΑ: Εγκαταλείφθηκε το έργο
Οικολόγοι επέκριναν με σφοδρότητα το σχέδιο εξαιτίας των συνεπειών που θα είχε στις εκπομπές των αερίων

Το σχέδιο για την κατασκευή του αμφιλεγόμενου πετρελαιαγωγού Keystone XL, ο οποίος θα συνέδεε κοιτάσματα στον Καναδά με την αγορά των ΗΠΑ, εγκαταλείπεται και επίσημα, ανακοίνωσε η καναδική εταιρεία TC Energy, σχεδόν πέντε μήνες μετά την απόφαση του αμερικανού προέδρου Joe Biden να αποτρέψει το έργο.
«Η TC Energy επιβεβαιώνει σήμερα (σ.σ. χθες Τετάρτη) ότι έπειτα από την πλήρη εξέταση των επιλογών της και σε διαβούλευση με τον εταίρο της, την κυβέρνηση της Αλμπέρτας, έβαλε τέλος στο σχέδιο για τον πετρελαιαγωγό Keystone XL», ανέφερε η διοίκηση της εταιρείας σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.
Ο καναδικός όμιλος είχε ανακοινώσει την αναστολή των εργασιών μερικές ώρες πριν από την υπογραφή εκτελεστικού διατάγματος από τον κ. Biden που προέβλεπε ότι το έργο θα εμποδιζόταν, την 20ή Ιανουαρίου.
Ο όμιλος με έδρα το Κάλγκαρι, στο δυτικό τμήμα του Καναδά, δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του· προειδοποίησε ότι συνέπεια της ακύρωσης του έργου θα είναι «η απόλυση χιλιάδων εργαζομένων».
Το έργο, που υποστήριζε η Οτάβα αλλά επέκριναν οικολόγοι, είχε αρχίσει το 2008. Ακυρώθηκε μια πρώτη φορά από τον Obama, καθώς κρίθηκε υπερβολικά ρυπογόνο, προτού αναστηθεί από τον Trump για οικονομικούς λόγους.
Η ανάκληση του εκτελεστικού διατάγματος του Ρεπουμπλικάνου προκατόχου του ήταν προεκλογική υπόσχεση του Δημοκρατικού Joe Biden, στο πλαίσιο του σχεδίου του για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής. Η απόφαση προκάλεσε απογοήτευση στον καναδό πρωθυπουργό.

Το έργο θεωρητικά θα επέτρεπε να μεταφέρεται από το 2023 ποσότητα 800.000 βαρελιών πετρελαίου την ημέρα από την καναδική επαρχία Αλμπέρτα στα αμερικανικά διυλιστήρια του Κόλπου του Μεξικού.
Οικολόγοι επέκριναν με σφοδρότητα το σχέδιο εξαιτίας των συνεπειών που θα είχε στις εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την υπερθέρμανση του πλανήτη.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης