Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κόντρα σε πληθωρισμό και ανεργία η Wall Street - Νέα ισοτρικά υψηλά ο S&P 500

Κόντρα σε πληθωρισμό και ανεργία η Wall Street  - Νέα ισοτρικά υψηλά ο S&P 500

Ανοδικά η Wall μετά τα στοιχεία για πληθωρισμό και ανεργία - Κοντά σε ρεκόρ ο S&P 500

Σχετικά Άρθρα

Ανοδικά κινήθηκαν σήμερα 10/6 οι βασικοί δείκτες της Wall Street με τον S&P να βρίσκεται πολύ κοντά σε νέο ρεκόρ, μετά την έκθεση για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, ο οποίος βρέθηκε τον Μάιο σε υψηλότερα των εκτιμήσεων επίπεδα.
Η αύξηση του πληθωρισμού ρισκάρει πλέον να γίνει πιο εδραιωμένη καθώς η αμερικανική οικονομία ενισχύεται.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε άνοδο 0,6% τον Μάιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα μετά την άνοδο 0,8% τον Απρίλιο, καταγράφοντας την υψηλότερη του επίδοση από το 2009.
Σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 5%, στη μεγαλύτερη άνοδο από τον Αύγουστο του 2008, αν και η σύγκριση με τον δείκτη τον Μάιο του 2020 κάνει τον πληθωρισμό να φαίνεται πιο ισχυρός.
Μετά τη δημοσίευση της έκθεσης για τον πληθωρισμό, η απόδοση του κρατικού 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ αυξήθηκε στο 1,52%.
Παράλληλα, υποχώρηση για έκτη διαδοχική εβδομάδα εμφάνισαν οι αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ, που διαμορφώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2020, επιβεβαιώνοντας τη σταδιακή βελτίωση της αγοράς εργασίας και την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο άνοδο +0,06% στις 34.466,24 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε κέρδη +0,47% στις 4.239,18 μονάδες που αποτελούν νέα ιστορικά υψηλά
Ο δείκτης Nasdaq ενισχύθηκε +0,78% στις 14.020,33 μονάδες

Στις επιμέρους μετοχές, η UPS σημείωσε άνοδο +1% μετά την αναβάθμιση από την JPMorgan, ενώ άνοδο κατέγραψαν οι Boeing και Delta Air Lines.
Η Ocugen ανακοίνωσε ότι δεν θα επιδιώξει πλέον τη λήψη άδειας επείγουσας χρήσης για το υποψήφιο εμβόλιό της κατά του κορωνοϊού, Covaxin, αλλά θα υποβάλει αίτηση για πλήρη έγκριση της χρήσης του στις ΗΠΑ.
Η Ocugen ανέφερε ότι η απόφασή της ελήφθη κατώπιν σύστασης του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, ο οποίος ζήτησε παράλληλα περισσότερες πληροφορίες και στοιχεία από την εταιρεία για την πλήρη έγκριση του εμβολίου της.
Η μετοχή της εταιρείας κατέγραψε απώλειες -16,86%.
Η United Airlines Holdings βρίσκεται σε προχωρημένες συνομιλίες για μια μεγάλη παραγγελία αεροσκαφών που θα περιλαμβάνει τουλαχιστον 100 αεροπλάνα τύπου Boeing Co. 737 Max στο πλαίσιο μιας ευρύτερης ανανέωσης του στόλου, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg.
Η μετοχή της εταιρείας λιανικής πώλησης βιντεοπαιχνιδιών και μνημονικών παιχνιδιών GameStop υποχώρησε κατά -7% περίπου, παρόλο που η εταιρεία ανακοίνωσε πως το πρώην στέλεχος της Amazon Matt Furlong θα γίνει ο επόμενος CEO της και ότι οι πωλήσεις της αυξήθηκαν κατά 25% το τελευταίο τρίμηνο.

ΗΠΑ: Στο 5% εκτοξεύθηκε ο πληθωρισμός τον Μάιο 2021, σε υψηλά 13 ετών - Ανησυχία για πρόωρο tapering

Στο 5% εκτοξεύθηκε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Μάιο του 2021, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 ετών.
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI) ενισχύθηκε πάνω από το 4,7% που ανέμεναν οι καταναλωτές, από το +4,2% του Απριλίου.
Οι επενδυτές είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι ότι τα μέτρα στήριξης λόγω της πανδημίας θα οδηγήσουν σε εκτίναξη του πληθωρισμού παγκοσμίως και θα αναγκάσουν τις κεντρικές τράπεζες να συσφίξουν τη νομισματική τους πολιτική, απειλώντας την ανάκαμψη, παρά τις διαβεβαιώσεις των αξιωματούχων της Fed για διατήρηση των μέτρων στήριξης.

usa1_1_1.jpg

ΗΠΑ: Πτώση στις νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας - Έφτασαν τις 376.000

Πτωτικά κινήθηκαν για 6η συνεχόμενη εβδομάδα οι αιτήσεις για νέα επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ για την εβδομάδα που έληξε στις 5 Ιουνίου 2021.
Ειδικότερα, οι νέες αιτήσεις έφτασαν τις 376.000 από τις 385.000 σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας της χώρας σημειώνοντας έτσι νέο ρεκόρ πανδημίας στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 14 Μαρτίου 2020.
Οι οικονομολόγοι ανέμεναν βάσει εκτιμήσεων, οι αιτήσεις να αγγίξουν τις 370.000, κοντά δηλαδή στον τελικό αριθμό που διαμορφώθηκε εν τέλει.
Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που έληξε στις 22 Μαΐου, 51 πολιτείες ανέφεραν 6.347.472 συνεχιζόμενες εβδομαδιαίες αιτήσεις για παροχές από το πρόγραμμα στήριξης λόγω της πανδημίας, και 51 πολιτείες ανέφεραν 5.231.952 συνεχιζόμενες αξιώσεις για παροχές αποζημίωσης έκτακτης ανάγκης.

Covid: Παγκόσμιο ημερήσιο ρεκόρ θανάτων στην Ινδία – 500 εκατ. δόσεις εμβολίων δωρίζουν οι ΗΠΑ

Με τα βλέμματα να είναι στραμμένα στη Σύνοδο Κορυφής της G7 - αρχίζει αύριο Παρασκευή 11/6 τις εργασίες της – στη Μεγάλη Βρετανία, όπου οι ηγέτες των 7 πλουσιότερων κρατών αναμένεται να αποφασίσουν το πώς θα διαμορφωθεί το παγκόσμιο τοπίο στη μετά – covid εποχή, τη στιγμή που πυκνώνουν τα αιτήματα για τη δικαιότερη διανομή εμβολίων στις φτωχότερες χώρες, η ανησυχία για την πορεία της πανδημίας παραμένει.
Στη Μ. Βρετανία υπάρχουν φόβοι για ένα τρίτο κύμα της επιδημίας με τους επιστήμονες να υποστηρίζουν πως όλα θα εξαρτηθούν από την αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέναντι στην ινδική παράλλαξη, ενώ ο Παναμερικανικός Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί πως ο ιός θα μπορούσε να παραμείνει χρόνιο πρόβλημα για την αμερικανική ήπειρο εάν δεν γίνουν προσπάθειες να επιβραδυνθεί άμεσα η διασπορά του.
Σε κάθε περίπτωση το κύριο στοίχημα παραμένει η επιτάχυνση των εμβολιασμών και η διανομή εμβολίων σε όλον τον πλανήτη, με τις ΗΠΑ να ανακοινώνουν πιθανότατα εντός της ημέρας την αγορά και τη δωρεάν διάθεση - μέσω του μηχανισμού COVAX – 500 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων το 2021 και το 2022, τη στιγμή που η Ινδία ανακοίνωσε τον υψηλότερο αριθμό θανάτων σε μια ημέρα από τότε που ξέσπασε η πανδημία.

Νευρικότητα στις αγορές μετά τον πληθωρισμό και την ΕΚΤ

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και στα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κατέγραψε κέρδη +0,03% στις 454,56 μονάδες, με τον κλάδο τηλεπικοινωνιών να σημειώνει άνοδο 1,2% ενώ ο κλάδος ταξιδιού υποχώρησε 1,2%.
Παράλληλα, ο έτερος πανευρωπαϊκός Stoxx 50 σημείωσε πτώση 00,02% στις 4.096,07 μονάδες.
Ο γερμανικός DAX διολίσθησε -0,06% στις 15.571,22 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε κέρδη +0,1% στις 7.088,18 μονάδες και ο γαλλικός CAC-40 υποχώρησε -0,26% στις 6.546,49 μονάδες.

Αμετάβλητα τα επιτόκια, σταθερή η πολιτική με το βλέμμα στον πληθωρισμό - Εστίαση στο PEPP

Αμετάβλητη διατήρησε τη νομισματική της πολιτική η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κατά τη σημερινή, 10 Ιουνίου 2021, συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου, στην οποία και επιβεβαίωσε ότι οι αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP το επόμενο τρίμηνο θα διενεργούνται με ρυθμό σημαντικά υψηλότερο από ό,τι τους πρώτους μήνες του έτους.
Το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να διενεργεί καθαρές αγορές στοιχείων ενεργητικού στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (pandemic emergency purchase programme – PEPP), το συνολικό ποσό του οποίου ανέρχεται σε 1.850 δισεκ. ευρώ, τουλάχιστον μέχρι το τέλος Μαρτίου 2022 και, σε κάθε περίπτωση, μέχρις ότου κρίνει ότι η κρίση του κωρονοϊού έχει λήξει.

Lagarde: Όχι στην πρόωρη απόσυρση των μέτρων στήριξης

Ο πληθωρισμός παραμένει ακόμη κάτω του στόχου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, επομένως κάθε αλλαγή στο μείγμα της νομισματικής πολιτικής θα είναι πρώιμη και μπορεί να προκαλέσει σοβαρους κινδύνους στην ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.
Αυτό ανέφερε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Christine Lagarde, κατά την σημερινή 10 Ιουνίου 2021, συνέντευξη Τύπου της, μετά την ανακοίνωση των αποφάσεων για την νομισματική πολιτική.
«Είναι αναμφισβήτητο ότι η οικονομία χρειάζεται στήριξη.
Υπάρχουν κίνδυνοι εάν εκλείψει το δημοσιονομικό και νομισματικό δίκτυ προστασίας, ειδικά για όσα νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχουν εκτεθεί στις συνέπειες της πανδημίας», τόνισε η πρόεδρος της ΕΚΤ.
Αναφορικά με τον πληθωρισμό, η ΕΚΤ εκτιμά πλέον ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί στο 1,9% το 2021, από 1,5% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση, στο 1,5% το 2022 (από 1,5%) και στο 1,4% το 2023 (σταθερό).
Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, η Deutsche Bank αναμένει ένα πλήγμα 300 εκατομμυρίων ευρώ αφότου μια πρόσφατη απόφαση δικαστηρίου δικαίωσε τους καταναλωτές έναντι τραπεζικών τελών, δήλωσε την Πέμπτη ο επικεφαλής οικονομικών της τράπεζας.
Η τράπεζα προβλέπει απώλειες 100 εκατομμυρίων ευρώ κατά το τρέχον τρίμηνο και προσωρινές μειώσεις εσόδων 100 εκατομμυρίων ευρώ τόσο στο δεύτερο όσο και στο τρίτο τρίμηνο, δήλωσε ο CFO James von Moltke σε διαδικτυακό συνέδριο.
Η Volkswagen αναμένει ότι η έλλειψη επεξεργαστών θα υποχωρήσει στο γ΄ τρίμηνο, αλλά εκτιμά ότι τα προβλήματα θα συνεχίσουν μακροπρόθεσμα, όπως αναφέρει στέλεχος του ΔΣ της στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.
Προς το παρόν, έχουμε φτάσει στο χαμηλότερο σημείο αντιμετωπίζοντας τις δυσκολότερες έξι εβδομάδες, τόνισε ο Murat Aksel, επικεφαλής των προμηθειών στο δ.σ. της Volkswagen, στην Handelsblatt.
Τόνισε πως αναμένει περίπου 10% έλλειμμα σε επεξεργαστές μακροπρόθεσμα, καθώς η αύξηση της παραγωγικής ικανότητας διαρκεί έως και δύο χρόνια.
Μερίδιο 12,1%, αξίας περίπου 3,1 δισ. δολαρίων, αγόρασε ο δισεκατομμυριούχος των τηλεπικοινωνιών Patrick Drahi στον βρετανικό όμιλο ΒT, γεγονός που τον καθιστά τον μεγαλύτερο μέτοχό του.
Η Next Alt, της οποίας η Altice France κατέχει την SFR, τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών στη Γαλλία μετά την Orange, δήλωσε ότι δεν έχει πρόθεση να υποβάλει προσφορά εξαγοράς της ΒΤ.
Το μερίδιο τοποθετεί την Altice μπροστά από την Deutsche Telekom, η οποία κατείχε το 12,06% της BT -που είναι ο μεγαλύτερος τηλεπικοινωνιακός πάροχος της Βρετανίας-, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv.

Με το βλέμμα στις ΗΠΑ η Ασία

Ήπια άνοδο κατέγραψαν οι αγορές της Ασίας, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στην ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό Μαΐου στις ΗΠΑ.
Οι επενδυτές ανησυχούν για τον κίνδυνο ενός πρόωρου tapering από τη Federal Reserve, λόγω της ανόδου στον πληθωρισμό.
Στο επίκεντρο βρίσκεται και η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι οι short θέσεις στα αμερικανικά ομόλογα βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα από το 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία της JP Morgan.
Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου υποχώρησε στο 1,4891% από 1,528%.
Ο Asia Dow σημείωσε άνοδο +0,3% στις 4.058 μονάδες.
Ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με κέρδη +0,34%, στις 28.958 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ σημείωνε οριακές μεταβολές στις 28.718 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite σημείωσε άνοδο +0,5% στις 3.608 μονάδες.
Ο Sensex κατέγραψε κέρδη +0,45% στις 52.186 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης