Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σοκ στη Χιλή: Επιστροφή στη σκληρή καραντίνα με εμβολιασμένο το 75% του πληθυσμού

Σοκ στη Χιλή: Επιστροφή στη σκληρή καραντίνα με εμβολιασμένο το 75% του πληθυσμού
Η αύξηση των κρουσμάτων σημειώνεται καθώς στο νότιο ημισφαίριο έρχεται ο χειμώνας
Σχετικά Άρθρα

Οι υγειονομικές αρχές της Χιλής ανακοίνωσαν νέο απόλυτο lockdown στη μητροπολιτική περιοχή του Σαντιάγο, της πρωτεύουσας των επτά εκατομμυρίων κατοίκων, εξαιτίας της αύξησης των μολύνσεων από τον νέο κορωνοϊό, παρά τ’ ότι, σύμφωνα με το Reuters, έχει εμβολιαστεί περίπου το 75% του πληθυσμού, ενώ και με τις δύο δόσεις έχει εμβολιαστεί το 58%.
«Από το Σάββατο (σ.σ. αύριο 12/6), ολόκληρη η μητροπολιτική περιοχή επιστρέφει στην καραντίνα», ξεκαθάρισε η υφυπουργός Υγείας.
Είναι η τρίτη φορά τους 14 μήνες της υγειονομικής κρίσης που οι αρχές παίρνουν αυτό το σαρωτικό μέτρο.
Το υπουργείο ανακοίνωσε χθες πως τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν άλλοι 198 ασθενείς με την COVID-19 και διαγνώστηκαν 7.716 κρούσματα του SARS-CoV-2.
Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού έφθασε ως εδώ τους 30.339 νεκρούς επί συνόλου 1.453.478 μολύνσεων από τον Μάρτιο του 2020.
Ο δείκτης πληρότητας των κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) έχει φθάσει το 96%.
Η αύξηση των κρουσμάτων σημειώνεται καθώς στο νότιο ημισφαίριο έρχεται ο χειμώνας.
Η Χιλή συγκαταλέγεται στις χώρες που έχουν προχωρήσει περισσότερο σε παγκόσμια κλίμακα όσον αφορά την ανοσοποίηση του πληθυσμού έναντι της COVID-19.
Από τον πληθυσμό-στόχο της εκστρατείας, δηλαδή 15,2 εκατ. ανθρώπους – επί συνόλου πληθυσμού 19 εκατ. -, έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση 11,1 εκατ. πολίτες (το 74,5%), ενώ 8,6 εκατ. και τις δύο (το 58%).
Ο εμβολιασμός άρχισε την 3η Φεβρουαρίου. Χθες Πέμπτη ήρθε η σειρά των ανθρώπων ηλικίας 22 ετών. Από την 21η Ιουνίου, θα αρχίσει η ανοσοποίηση των παιδιών 12 ετών και άνω.
Οι υγειονομικές αρχές της Χιλής έχουν δώσει άδεια επείγουσας χρήσης σε πέντε εμβόλια: αυτά της κινεζικής Sinovac (έχουν χορηγηθεί 17,1 εκατ. δόσεις), της αμερικανογερμανικής κοινοπραξίας Pfizer/BioNTech (4,5 εκατ.), της αγγλοσουηδικής AstraZeneca (693.600), της καναδοκινεζικής CanSino (300.000) και της Johnson & Johnson, δόσεις του οποίου αναμένεται να φθάσουν στη χώρα.
Η Χιλή βρίσκεται αντιμέτωπη με κύμα μολύνσεων και ολοένα πιεστικότερα προβλήματα στο σύστημα υγείας, καθώς η πληρότητα των ΜΕΘ έχει ξεπεράσει το 95% στα νοσοκομεία.
Την περασμένη εβδομάδα επιβεβαιώνονταν ακόμη και πάνω από 8.000 κρούσματα σε ημερήσια βάση. Ενωά απότ την Πέμπτη 10/6 τίθενται σε απόλυτο lockdown 11 δήμοι.

Την ίδια ώρα οι επιστήμονες προειδοποιούν:

ΠΟΥ σε ΕΕ: Δεν τελειώσατε με τον κορωνοϊό - Ανησυχία για το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα, 60% πιο μεταδοτικό

Κατά 60% πιο μεταδοτικό από αυτό που κυριαρχούσε προηγουμένως στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα του νέου κορωνοϊού, το οποίο είναι πλέον κυρίαρχο στη Βρετανία, όπως δείχνει μελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα 11/6, τρεις ημέρες πριν από την ανακοίνωση της απόφασης της κυβέρνησης για την άρση των τελευταίων περιορισμών.
Παράλληλα, τη δωρεά 1 δις δόσεων εμβολίων στα φτωχότερα κράτη του πλανήτη προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά της πανδημίας του κορωνοϊού αναμένεται να αποφασίσουν οι ηγέτες της G7, τη στιγμή που η Αφρική διατυπώνει κραυγή αγωνίας με τον ΠΟΥ να ζητά επειγόντως την χορήγηση τουλάχιστον 225 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων προκειμένου να υπάρξει μια – έστω και υποτυπώδης – προστασία έναντι του ιού.
Η G7 εκτιμάται πως θα ζητήσει παράλληλα από τον ΠΟΥ να διεξάγει μια νέα, διεθνή έρευνα για την προέλευση του κορωνοϊού, κάτι που ζητούν επιτακτικά πλέον οι ΗΠΑ αλλά και η ΕΕ.
Πάντως, η ειλημμένη απόφαση για τη δωρεάν διανομή 1 δις δόσεων εμβολίων θεωρείται από πολλές οργανώσεις ως «σταγόνα στον ωκεανό», καθώς εκτιμάται ότι περίπου 4 δισεκατομμύρια άνθρωποι είναι εξαρτημένοι για τον εμβολιασμό τους από το μηχανισμό COVAX που δημιουργήθηκε με απώτερο στόχο τη δικαιότερη διανομή των εμβολίων.
Απόδειξη άλλωστε της ανισοκατανομής των εμβολίων είναι πως τη στιγμή που η Μ. Βρετανία έχει εμβολιάσει με τουλάχιστον μια δόση το 77% του πληθυσμού της, οι ΗΠΑ το 64% και η Ευρώπη σχεδόν το 50%, στην Αφρική μια δόση έχει λάβει μόλις το 2% του συνολικού πληθυσμού της.
Επιστήμονες και ειδικοί επισημαίνουν με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο πως η πανδημία θα τελειώσει από τη στιγμή που όλες οι χώρες του πλανήτη θα έχουν εμβολιαστεί.
Οργανώσεις υποστηρίζουν πως αν τελικά η G7 αποφασίσει να διανείμει μόλις 1 δις δόσεις εμβολίων, τότε η Σύνοδος θα είναι η απόλυτη αποτυχία, μια και εκτιμάται ότι χρειάζεται να διατεθούν τουλάχιστον 11 δις δόσεις εμβολίων, τη στιγμή πάντως που ο ΠΟΥ προειδοποιεί την Ευρώπη να μην μειώσει την επαγρύπνηση της διότι το επίπεδο της ανοσοποίησης είναι ακόμη χαμηλό για να επιτρέψει να αποφευχθεί νέο κύμα.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης