Τελευταία Νέα
Διεθνή

Erdogan: Οι ΗΠΑ δεν εκπλήρωσαν τις δεσμεύσεις τους με τα F 35 - Με τον Biden θα αφήσουμε πίσω τα προβλήματα

Erdogan: Οι ΗΠΑ δεν εκπλήρωσαν τις δεσμεύσεις τους με τα F 35 -  Με τον Biden θα αφήσουμε πίσω τα προβλήματα
Ο Erdogan υπογράμμισε, πως με τον Αμερικανό πρόεδρο θα συζητήσει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων των διμερών σχέσεων
Σχετικά Άρθρα
Κριτική στις ΗΠΑ άσκησε ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan σε συνέντευξη Τύπου την Κυριακή (13/6/2021) στην Κωνσταντινούπολη ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ και της συνάντησής του με τον Αμερικανό ομόλογό του Joe Biden στις Βρυξέλλες στις 14/6.

Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε, πως οι ΗΠΑ δεν εκπλήρωσαν τις δεσμεύσεις τους σχετικά με το ζήτημα των μαχητικών αεροσκαφών F-35.
Η Τουρκία εκπλήρωσε τις δεσμεύσεις της στο πρόγραμμα για τα αεροσκάφη, οι ΗΠΑ όχι,
σημείωσε χαρακτηριστικά.
Εντούτοις εμφανίστηκε αισιόδοξος για μία νέα αρχή στις σχέσεις των δύο χωρών.
Ο Erdogan υπογράμμισε, πως με τον Αμερικανό πρόεδρο θα συζητήσει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων των διμερών σχέσεων.
Είπε ότι η Άγκυρα και η Ουάσινγκτον θα εξετάσουν τρόπους για να αφήσουν πίσω τα προβλήματα και να προχωρήσουν, μπροστά.:
«Υπήρξαν πολλές φήμες μέσα και έξω, πρέπει να τις αφήσουμε πίσω και να μιλήσουμε για το τι μπορούμε να κάνουμε και τι θα κάνουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Erdogan.
Σύμφωνα με τον Erdogan, η Τουρκία θα υπογραμμίσει για άλλη μια φορά τη σημασία της στενής συνεργασίας με τους συμμάχους της κατά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ.
Δήλωσε επίσης ότι, με τον Biden θα συζητήσει το πρόγραμμα των F-35 και τα αμυντικά συστήματα Patriot.

Αφγανιστάν και τρομοκρατία

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στην επίθεση εναντίον νοσοκομείου στο Afrin της Συρίας, την οποία απέδωσε στους Κούρδους αντάρτες YPG, επισημαίνοντας πως η Άγκυρα καταπολεμά την τρομοκρατία ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίζει έντονες πιέσεις από μεταναστευτικά ρεύματα.
Σημείωσε, πως η Τουρκία δεν προστατεύει μόνο τα σύνορά της αλλά και τα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ.
Υποστήριξε δε, πως η βορειοατλαντική συμμαχία μπορεί να εμπιστευτεί μόνο τη χώρα του για τη συνέχιση της ειρηνευτικής διαδικασίας στο Αφγανιστάν, μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ.

H Γενοκτονία των Αρμενίων

Όπως δήλωσε ο ίδιος στη συνάντηση με τον Biden θα θέσει και το θέμα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την αμερικανική κυβέρνηση και μάλιστα προτίθεται να ζητήσει όχι μόνο την αναίρεσή της αλλά και μέτρα έμπρακτης μεταμέλειας.


Το αγκάθι των S- 400

Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ βρέθηκαν στην κόψη του ξυραφιού το 2019 λόγω της απόκτησης του προηγμένου ρωσικού συστήματος αεροπορικής άμυνας της S - 400, ωθώντας την Ουάσινγκτον να απομακρύνει την Τουρκία από το πρόγραμμα των μαχητικών των F- 35.
Οι ΗΠΑ ισχυρίστηκαν ότι οι S - 400 είναι ασύμβατοι με τα συστήματα του ΝΑΤΟ και θα μπορούσαν ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν από τη Ρωσία για να αποκτήσει κρυφά διαβαθμισμένες πληροφορίες για τα αεροσκάφη F-35.
Η Τουρκία, ωστόσο, επιμένει ότι οι S-400 δεν θα ενσωματωθούν στα συστήματα του ΝΑΤΟ και δεν θα αποτελέσουν απειλή για τη συμμαχία, όπως γράφει η Daily Sabah.
Η Ουάσιγκτον τον Δεκέμβριο αποφάσισε να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία για την αγορά των πυραύλων.
Ήταν η πρώτη φορά που σε ένα κράτος – μέλος του ΝΑΤΟ επιβλήθηκαν κυρώσεις για την αγορά ρωσικών όπλων.
Η Άγκυρα έχει επανειλημμένα τονίσει πως ήταν η αμερικανική άρνηση πώλησης των πυραυλικών συστημάτων Patriot που οδήγησαν την Τουρκία να αναζητήσει άλλους πωλητές, προσθέτοντας ότι η Ρωσία είχε προσφέρει μια καλύτερη συμφωνία, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς τεχνολογίας.
erdogan_1.jpg

Στο…ψυγείο οι S- 400

Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, το καυτό ζήτημα του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S – 400 είναι ένας παράγοντας διαφωνίας ανάμεσα στις δύο πλευρές αλλά το πιθανότερο είναι να τεθεί στο ψυγείο.
Η κυβέρνηση Biden μετά την «επιβεβλημένη» αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Μέση Ανατολή δεν έχει να κερδίσει τίποτα από μια επιδεινούμενη σχέση με την Τουρκία.
Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει λόγος για τον οποίο ο Biden θα επέλεγε μια τεταμένη σχέση με τον Erdogan, τον οποίο γνώρισε κατά τη διάρκεια της θητείας του ως αντιπρόεδρος επί Obama, εκτιμά η τουρκική εφημερίδα.
Εξάλλου ο Biden ήταν αυτός που επισκέφθηκε τον Τούρκο πρόεδρο προκειμένου να ζητήσει συγγνώμη για τη στάση της Ουάσινγκτον στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Τι επιδιώκουν οι ΗΠΑ

Υπάρχουν όμως και άλλοι τρεις παράγοντες, που οι ΗΠΑ λαμβάνουν σοβαρά υπόψη, για μία αποκατάσταση των σχέσεων με την Τουρκία.
Ο Biden με τα ταξίδια του στην Ευρώπη στο πλαίσιο των συναντήσεων των G7 και του ΝΑΤΟ ενδιαφέρεται να αντιμετωπίσει τις υπάρχουσες προκλήσεις, όπως η Κίνα και η Ρωσία, και όχι να δημιουργήσει καινούργιες.
Για να το πράξει αυτό, θα πρέπει να τονώσει τη διατλαντική συμμαχία που κλονίστηκε το προηγούμενο διάστημα.
Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι πιο λογικό για την Ουάσινγκτον να ενισχύσει τη συνεργασία της με την Τουρκία - με φόντο τις εξελίξεις στη Μαύρη Θάλασσα, το Αφγανιστάν, τη Λιβύη και τη Συρία.
Τέλος, ούτε ο Τούρκος πρόεδρος ούτε ο Αμερικανός ομόλογός του αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες πιέσεις από την εσωτερική πολιτική σκηνή.
Οι εκλογές απέχουν ακόμη πολύ και στα δύο κράτη ενώ ο Λευκός Οίκος είναι σε θέση να αντισταθμίσει το αντιτουρκικό συναίσθημα στο Κογκρέσο - όπως στη δεκαετία του 1990.
Ο Biden μπορεί να πείσει το Κογκρέσο να ενεργήσει διαφορετικά, επισημαίνοντας τη σημασία της Τουρκίας για τα συμφέροντα των ΗΠΑ.
Το πιθανότερο σενάριο της συνάντησης είναι μία δύσκολη συμφωνία επί σειράς ζητημάτων και όχι ο υπερτονισμός των διαφωνιών.
Οι δύο ηγέτες αναμένεται να διαχωρίσουν τις διαφωνίες τους - όπως S 400, Ανατολική Μεσόγειος και οργανώσεις τύπου FETΟ (Gullen) και YPG - και να επικεντρωθούν σε βασικούς τομείς συνεργασίας, ιδίως στο Αφγανιστάν, τη Συρία, την Ουκρανία και τη Λιβύη.
karta.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης