Τελευταία Νέα
Διεθνή

Eμβόλια, Κίνα, εταιρικός φόρος τα σημεία σύγκλισης των ηγετών της G7 - Ενιαίο μέτωπο έναντι Ρωσίας, Κίνας

tags :
Eμβόλια, Κίνα, εταιρικός φόρος τα σημεία σύγκλισης των ηγετών της G7 -  Ενιαίο μέτωπο έναντι Ρωσίας, Κίνας
Σε κλίμα συνεργασίας και αρμονίας οι ηγέτες συμφώνησαν σε τρία βασικά θέματα
Σχετικά Άρθρα

Τα εμβόλια, η Κίνα, η φορολόγηση των μεγάλων τεχνολογικών εταιριών είναι τα σημεία σύγκλισης των ηγετών της ομάδας των G7, διαμόρφωσαν ενιαίο μέτωπο έναντι Ρωσίας - Κίνας, ενώ «αγκάθι» αποτελεί η Β. Ιρλανδία για ΕΕ - Βρετανία
Aναλυτικότερα, οι ηγέτες των μεγάλων δυνάμεων της G7 επιβεβαίωσαν σήμερα 13 Ιουνίου τη βούλησή τους να βάλουν τέλος στην πανδημία της Covid-19 μέσω της διανομής εμβολίων και να δράσουν για το κλίμα, στη διάρκεια μιας συνόδου κορυφής που σημαδεύτηκε από μια νέα δυναμική υπέρ της πολυμέρειας της Δύσης, με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Αυτή η τριήμερη σύνοδος κορυφής της Κορνουάλης (νοτιοδυτική Αγγλία), η πρώτη μέσα σε σχεδόν δύο χρόνια, σηματοδότησε την επιστροφή των άμεσων επαφών έπειτα από μήνες βιντεοδιασκέψεων, για τη Βρετανία, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ιαπωνία και τον Καναδά.

Ενιαίο μέτωπο συνεργασίας

Υπό την ώθηση της Ουάσινγκτον, οι ηγέτες προσπάθησαν να δείξουν ένα ενωμένο μέτωπο στα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τον πλανήτη, αρχίζοντας από το κλίμα και την πανδημία, αλλά και για τη Ρωσία και την Κίνα.
Απέναντι στις εκκλήσεις για αλληλεγγύη που πολλαπλασιάζονται τους τελευταίους μήνες, συμφώνησαν να αναδιανείμουν ένα δισεκ. δόσεις εμβολίων κατά της Covid-19 έως τα τέλη του 2022 προκειμένου να αναπληρώσουν την καθυστέρηση των εμβολιασμών στις φτωχές χώρες και να βοηθήσουν μια πιο ισότιμη ανάκαμψη.

Τα εμβόλια

"Οι ηγέτες δεσμεύθηκαν για τουλάχιστον 1 δισεκ. δόσεις" είτε απευθείας είτε μέσω του μηχανισμού διαμοιρασμού Covax, δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Boris Johnson, ποσό που ανεβάζει στα 2 δισεκ. το σύνολο των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης.
Είναι πολύ λίγα, σύμφωνα με ΜΚΟ αλλλά και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας: τουλάχιστον 11 δισεκ. δόσεις χρειάζονται προκειμένου να τελειώνει ο κόσμος με την πανδημία.
Οι ηγέτες της G7 κατάρτισαν επίσης ένα σχέδιο μάχης με την ελπίδα ότι ο κόσμος θα είνα έτοιμος σε λιγότερο από 100 ημέρες να αντιμετωπίσει μια νέα πανδημία και ζήτησαν πιο ενδελεχή έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την προέλευση του κορονοϊού στην Κίνα ώστε να γνωρίζουμε αν θα μπορούσε να έχει προέλθει από εργαστηριακό ατύχημα.

Ρωσία - Κίνα

Η διπλωματία αφιέρωσε επίσης μεγάλο μέρος των τριών ημερών της συνόδου κορυφής στην Κίνα και τη Ρωσία.
Η G7 κάλεσε το Πεκίνο να "σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα" στη Σιντζιάνγκ, όπου ζει η μειονότητα των Ουιγούρων, και στο Χονγκ Κονγκ.
Κάλεσε τη Ρωσία να σταματήσει τις "αποσταθεροποιητικές δραστηριότητές της" κυρίως μέσω κυβερνοεπιθέσεων, σύμφωνα με το τελικό ανακοινωθέν.
Στη διάρκεια των συνόδων εργασίας και σε κατ΄ιδίαν συνομιλίες ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden προσπάθησε να ενώσει τους συμμάχους του απέναντι στη Μόσχα και στο Πεκίνο, ένας μεγάλος στόχος της ευρωπαϊκής περιοδείας του που δείχνει την "επιστροφή" των ΗΠΑ στη διεθνή σκηνή μετά την εποχή Trump.

Νέα ορμή από Biden στην G7

Η άφιξή του στον Λευκό Οίκο έφερε "μια νέα ορμή" στις εργασίες της G7, δήλωσε η απερχόμενη καγκελάριος Angela Merkel.
Προκειμένου να αντικρούσει τους κινεζικούς "Νέους δρόμους του μεταξιού" η G7 παρουσίασε ένα τεράστιο σχέδιο υποδομών στο κλίμα, στην υγεία, στον ψηφιακό τομέα και στη μάχη κατά των ανισοτήτων προκειμένου να βοηθήσει τις φτωχές χώρες να ανακάμψουν από την πανδημία.
Όμως οι ανακοινώσεις της δεν άρεσαν στο Πεκίνο, που κατήγγειλε αποφάσεις που έλαβε "μια μικρή κλίκα χωρών".
Άλλο μεγάλο θέμα: η επιτακτικότητα του κλίματος, με ένα σχέδιο δράσης στην προσπάθεια να μειωθεί η υπερθέρμανση.

Συναίνεση για το κλίμα

Ένα στοίχημα και για το Ηνωμένο Βασίλειο που θέλει να θέσει τις βάσεις μιας συναίνεσης μερικούς μήνες πριν από τη μεγάλη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα (COP26) την οποία θα φιλοξενήσει τον Νοέμβριο στη Γλασκώβη (Σκωτία).
Σκοπός είναι να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας κάτω από τον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, ένα όριο πέρα από το οποίο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων η κλιματική αλλαγή θα καταστεί ανεξέλεγκτη.
Για να το επιτύχουν, οι ηγέτες της G7 τάχθηκαν υπέρ μιας μείωσης περίπου των μισών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου έως το 2030, ένας στόχος τον οποίο ορισμένες χώρες αναμένουν να ξεπεράσουν.
Θέλουν να γυρίσουν την πλάτη στους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής που τροφοδοτούνται με άνθρακα, ένα πολύ ρυπογόνο ορυκτό καύσιμο, εκτός αν εφαρμοστούν περιβαλλοντικά μέτρα όπως η δέσμευση του διοξειδίου του άνθρακα.
Η δημόσια βοήθεια θα σταματήσει το έτος εκείνο.
Σε αυτό το πλαίσιο οι ηγέτες προβλέπουν να υπογράψουν μια επιταγή έως 2 δισεκ. δολαρίων που θα συνοδεύσει την πράσινη μετάβαση στις πιο φτωχές χώρες.

Αύξηση των συνεισφορών

Οι συνεισφορές των G7 θα αυξηθούν με στόχο να φθάσουν τον στόχο των αναπτυγμένων χωρών να χρηματοδοτήσουν με των 100 δισεκ. δολάρια τον χρόνο έως το 2025 τις πολιτικές για το κλίμα των φτωχών χωρών.
Για τους οικολόγους ακτιβιστές, το σχέδιο είναι ή πολύ αδύναμο ή πολύ αόριστο.
Η Greenpeace κατήγγειλε ξαναζεσταμένες "παλιές υποσχέσεις" και η Extinction Rebellion χαρακτήρισε τη σύνοδο κορυφής "φιάσκο".

Αναμενόμενη η φορολόγηση των εταιριών

Η απόφαση για τη στήριξη ενός ελάχιστου φόρου εταιρειών αναμενόταν ευρέως, αφού οι υπουργοί Οικονομικών νωρίτερα αυτό το μήνα καλωσόρισαν την επιβολή ενός παγκόσμιου φόρου τουλάχιστον 15% σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες για να σταματήσουν τις εταιρείες να χρησιμοποιούν φορολογικούς παραδείσους για να αποφύγουν τους φόρους.
Το ελάχιστο επιτόκιο ταιριάζει με τον στόχο του Προέδρου Joe Biden να εστιάσει τη σύνοδο κορυφής σε τρόπους με τους οποίους οι δημοκρατίες μπορούν να στηρίξουν μια πιο δίκαιη παγκόσμια οικονομία με τη συνεργασία τους.
Ο Biden ήθελε επίσης να πείσει τους συναδέλφους δημοκρατικούς ηγέτες να παρουσιάσουν ένα πιο ενοποιημένο μέτωπο για να ανταγωνιστούν οικονομικά με το Πεκίνο και ζητούν έντονα τις «πολιτικές μη-αγοράς και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Στην ανακοίνωση της ομάδας που δημοσιεύθηκε την Κυριακή, η ομάδα είπε: «Όσον αφορά την Κίνα και τον ανταγωνισμό στην παγκόσμια οικονομία, θα συνεχίσουμε να συζητούμε για συλλογικές προσεγγίσεις για την πρόκληση πολιτικών και πρακτικών που δεν εμπορεύονται και υπονομεύουν τη δίκαιη και διαφανή λειτουργία του παγκόσμιου κόσμου.

Κλίμα αρμονίας και συνεργασίας

Ο Johnson, ο οικοδεσπότης της συνόδου, είπε ότι υπήρχε ένας «φανταστικός βαθμός αρμονίας» μεταξύ των ηγετών της G-7 για να αποδείξει την αξία της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον υπόλοιπο κόσμο και να βοηθήσει «τις φτωχότερες χώρες του κόσμου να αναπτυχθούν με έναν τρόπο που είναι καθαρό και πράσινο και βιώσιμο."
Οι επιμέρους δηλώσεις των ηγετών:

Biden (ΗΠΑ) για G7: Εξαιρετικά παραγωγική σύνοδος ενόψει των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι δημοκρατίες μας

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden χαρακτήρισε τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χώρων (G7) που ολοκληρώθηκε σήμερα στην Αγγλία "εξαιρετικά συνεργατική και παραγωγική", επαναλαμβάνοντας πως "η Αμερική επιστρέφει" κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του αυτής, της πρώτης στο εξωτερικό.
"Όλος o κόσμος γύρω από το τραπέζι αντιλήφθηκε και αντιλαμβάνεται τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε και την ευθύνη των δημοκρατιών μας", πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος στο αεροδρόμιο Νιουκουέι, στη νοτιοδυτική Αγγλία, πριν αναχωρήσει για τη συνάντησή του με τη βασίλισσα Ελισάβετ στο κάστρο του Ουίνδσορ.

Macron (Γαλλία): Η G7 δεν είναι μια λέσχη εχθρική προς την Κίνα

O πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron δήλωσε σήμερα 13 Iουνίου ότι η G7 «δεν είναι μια λέσχη εχθρική προς την Κίνα», παρότι το τελικό ανακοινωθέν καλεί το Πεκίνο να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα στο έδαφος της Σιντζιάνγκ και στο Χονγκ Κονγκ.
Ο Macron δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη σύνοδο κορυφής στην Κορνουάλη ότι η G7 είναι ένα "σύνολο δημοκρατιών" που θέλει "να εργαστεί μαζί με την Κίνα σε όλα τα παγκόσμια θέματα", παρά τις διαφορές που υπάρχουν.

H 15η και τελευταία σύνοδος για την Angela Merkel, η 1η για τον Joe Biden


Για τον πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden η Σύνοδος του G7 στην Κορνουάλη είναι η επίσημη πρώτη του.
Για την Γερμανίδα καγκελάριο όμως θα είναι η τελευταία εμφάνιση στο τραπέζι της συνόδου των επτά μεγαλύτερων βιομηχανικών κρατών στον κόσμο, καθώς η Angela Merkel, διανύει τους τελευταίους μήνες της στην καγκελαρία.
«Θα τα καταφέρουμε! Wir schaffen das! Αυτή η φράση την χαρακτήρισε!» λέει ένας κάτοικος της Κορνουάλης.
«Θα τα καταφέρουμε» είχε πει και ο Βρετανός πρωθυπουργός Boris Johnson στην πρώτη του επίσημη επίσκεψη στο Βερολίνο το 2019.
Τώρα οικοδεσπότης είναι ο Boris Johnson και η Angela Merkel κάτι σαν το τιμώμενο πρόσωπο.
«Είμαι ένας από αυτούς τους ανθρώπους που μπορούν να εκφράσουν αυτό που θέλουν πολύ καθαρά» είχε πει κάποτε στο G7 η Merkel.
Αργά ή γρήγορα το κατάλαβαν όλοι.
Η Γερμανίδα καγκελάριος είχε για πολλά χρόνια στις Συνόδους του G7 - παλαιότερα G8 - μια θέση αντίστοιχη με εκείνη της πάλαι ποτέ σιδηράς κυρίας της Μ. Βρετανίας, Margaret Thacher όπως επισημαίνει

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης