Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ταμείο Ανάκαμψης: Εγκρίθηκε από τη Κομισιόν το εθνικό σχέδιο της Ισπανίας ύψους 69,5 δισ. ευρώ

Ταμείο Ανάκαμψης: Εγκρίθηκε από τη Κομισιόν το εθνικό σχέδιο της Ισπανίας ύψους 69,5 δισ. ευρώ

Η Μαδρίτη θα λάβει τα πρώτα 9 δισ. ευρώ σε προχρηματοδότηση μόλις οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ κυρώσουν το σχέδιο τον Ιούλιο

Σχετικά Άρθρα

Έλαβε την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το εθνικό σχέδιο της Ισπανίας για το Ταμείο Ανάκαμψης που έχει στοχο την πράσινη μετάβαση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό των οικονομιών, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021.
Πρόκειται για τη δεύτερη έγκριση εθνικού σχεδίου των 27 κρατών – μελώντης ΕΕ ύστερα από αυτό της Πορτογαλίας (επίσης 16/6).

Κοινός δανεισμός

Ως ένας από τους κύριους δικαιούχους από το Ταμείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ οι πόροι του οποίου θα προέλθουν από τον κοινό δανεισμό, η Ισπανία θα λάβει επιχορηγήσεις και φθηνά δάνεια ύψους  69,5 δισ. ευρώ έως το 2026 για να ανατάξει την οικονομία της που εξαρτάται σημαντικά από την τουριστική δραστηριότητα, η οποία επλήγη σοβαρά από την κρίση.
Η Μαδρίτη θα λάβει τα πρώτα 9 δισεκατομμύρια ευρώ σε προχρηματοδότηση μόλις οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ κυρώσουν στο σχέδιό της τον Ιούλιο.

Ιστορική μέρα

«Αυτή είναι μια ιστορική μέρα για την Ισπανία ... σημαίνει μια νέα αντίληψη για την Ευρώπη», δήλωσε ο πρωθυπουργός Pedro Sanchez σε κοινή συνέντευξη με την πρόεδρο της Επιτροπής Ursula von der Leyen, η οποία χαρακτήρισε το σχέδιο «φιλόδοξο και μακρόπνοο».
«Το σχέδιο σχεδιάστηκε εδώ στην Ισπανία και θα προωθήσει την ανάπτυξη εδώ στην Ισπανία», επισήμανε.

Οι δόσεις

Μια δόση 10 δισ. ευρώ θα πρέπει να αποδεσμευτεί έως τον Δεκέμβριο μόλις η Ισπανία ανταποκριθεί στα συγκεκριμένα ορόσημα του σχεδίου όπως η πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις, και η επόμενη περιλαμβάνει επιπλέον 12 δισεκατομμύρια ευρώ τον Ιούνιο του 2022.
Η κυβέρνηση στη Μαδρίτη αναμένει ότι η ισπανική ανάπτυξη θα φτάσει το 6,5% φέτος, μετά από ύφεση - ρεκόρ 10,8% πέρυσι.

Επενδύσεις

Προβλέποντας συνολικά 110 μεγάλα επενδυτικά σχέδια, το εθνικό σχέδιο περιλαμβάνει επίσης σημαντικές μεταρρυθμίσεις, ιδίως του συνταξιοδοτικού συστήματος και της αγοράς εργασίας.
Το σχέδιο της Ισπανίας αφιερώνει το 40% του συνόλου των πόρων για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, συμπεριλαμβανομένης της προώθησης των βιώσιμων μεταφορών αστικών και μεγάλων αποστάσεων, της βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, μείωσης του αποτυπώματος του άνθρακα στη βιομηχανία και τη προώθηση των νέων τεχνολογιών για το «πράσινο» υδρογόνο και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Αυτοκινητοβιομηχανία

Ως ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός αυτοκινήτων στην Ευρώπη, η Ισπανία ελπίζει να χρησιμοποιήσει μέρος των ευρπωπαικών πόρων για να αρχίσει να κατασκευάζει μπαταρίες για ηλεκτροκίνητα οχήματα σε συνεργασία με ιδιώτες επενδυτές και να αυξήσει την παραγωγή ηλεκτροκίντητων οχημάτων.
Ένα άλλο 28% της χρηματοδότησης προορίζεται για την ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης, της βιομηχανικής παραγωγής και των επιχειρήσεων και για επενδύσεις σε ψηφιακό εξοπλισμό στην εκπαίδευση και την επαγγελματική κατάρτιση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης