Τελευταία Νέα
Διεθνή

Fed: Αμετάβλητα τα επιτόκια, πιθανή διπλή αύξηση το 2023 - Ανάπτυξη 7% το 2021, στο 3,4% ο πληθωρισμός

Fed: Αμετάβλητα τα επιτόκια, πιθανή διπλή αύξηση το 2023 - Ανάπτυξη 7% το 2021, στο 3,4% ο πληθωρισμός
Υπερθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας και πληθωρισμό στο 3,4% «βλέπει» η Fed, αλλά κρατά τα επιτόκια αμετάβλητα...
Σχετικά Άρθρα

Στο εύρος του 0% - 0,25% κράτησε τα επιτόκια η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (Federal Reserves - Fed), μετά τη συνεδρίαση της 16ης Ιουνίου 2021, μένοντας πιστή στη δέσμευσή της για αναθεώρησή τους, με πιθανή διπλή αύξηση, το 2023.
Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, «βλέπει» άνοδο στο 3,4%, ήτοι 1 ποσοστιαία μονάδα πάνω από την εκτίμηση στην οποία είχε προβεί τον Μάρτιο του 2021.
Την ίδια στιγμή, επί τα βελτίω αναθεώρησε την εκτίμησή της για το αμερικανικό ΑΕΠ φέτος, στο +7% έναντι προηγούμενης εκτίμησης για ανάπτυξη 6,5%, με την ανεργία να παραμένει αμετάβλητη στο 4,5%.  
Πιο συγκεκριμένα, η Fed αύξησε δραματικά τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό το 2020, ενώ όρισε ένα χρονικό πλαίσιο για το πότε θα «ανεβάσει» τα επιτόκια.
Από την άλλη, εντύπωση κάνει το γεγονός πως δεν γίνεται καμία αναφορά σε tapering, δηλαδή στη μείωση του ρυθμού αγοράς ομολόγων.
Υπενθυμίζεται πως η Fed αγοράζει ομόλογα αξίας 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων κάθε μήνα.
Όπως ήταν αναμενόμενο, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς άφησε ομόφωνα το επιτόκιο βραχυπρόθεσμου δανεισμού «αγκυροβολημένο» κοντά στο μηδέν (0,6%).
Ωστόσο, όπως ανέφεραν οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής θα μπορούσε να υπάρξει μια αύξηση το 2023.
Η λεγόμενη «κουκκίδα των προσδοκιών» έδειξε δύο αυξήσεις το 2023. 

 

Προσωρινός ο πληθωρισμός 


Αν και η Fed αύξησε δραματικά τις προσδοκίες της για τον πληθωρισμό στο 3,4%, +1% από την προβολή του Μαρτίου, τα μέλη της FOMC επιμένουν στο ότι οι πληθωριστικές πιέσεις είναι «παροδικές», καθώς οφείλονται στην απότομη άνοδο της ζήτησης και στις διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες.
Σε ό,τι αφορά το ΑΕΠ, όπως προαναφέρθηκε, υπήρξε επί τα βελτίω αναθεώρηση για το τρέχον έτος σε 7%, από 6,5% προηγουμένως.
Η εκτίμηση για το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε αμετάβλητη, στο 4,5%.
Σε αυτό το πλαίσιο, η FOMC αναφέρει ότι η πανδημία «προκαλεί τεράστιες ανθρώπινες και οικονομικές δυσκολίες σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλο τον κόσμο», αν και χάρη στην πρόοδο των εμβολιαστικών προγραμμάτων, «οι δείκτες οικονομικής δραστηριότητας και απασχόλησης έχουν ενισχυθεί.
Οι τομείς που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία παραμένουν αδύναμοι, αλλά έχουν δείξει βελτίωση».


Powell (Fed): Το tapering θα εξαρτηθεί από την ανάκαμψη - Ο πληθωρισμός μπορεί να αυξηθεί περισσότερο από το αναμενόμενο

Στην εκτίμηση ότι ο πληθωρισμός «μπορεί να αποδειχθεί επίμονος και υψηλότερος από ό,τι περιμέναμε» προέβη ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Jerome Powell, σημειώνοντας ωστόσο πως εντέλει θα ξεφύγει από τον στόχο του 2%.
Σε ό,τι αφορά το tapering και τη μείωση του ρυθμού αγοράς ομολόγων από τη Fed, επεσήμανε πως αυτή η απόφαση θα εξαρτηθεί από τον ρυθμό ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας και πως σε κάθε περίπτωση θα υπάρξει «προειδοποίηση».
«Στις προσεχείς συνεδριάσεις, η επιτροπή θα συνεχίσει να αξιολογεί την πρόοδο της οικονομίας προς τους στόχους μας.
Όπως είπαμε, θα ενημερώσουμε εκ των προτέρων προτού ανακοινώσουμε οποιαδήποτε απόφαση να πραγματοποιήσουμε αλλαγές στις αγορές μας».
Στεκόμενος στη νέα εκτίμηση της τράπεζας για τον ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ, που αναμένεται να σημειώσει ισχυρότερη άνοδο κατά 7% το τρέχον έτος, αντί για 6,5%, επεσήμανε πως «τρέχει» γρηγορότερα από ό,τι αναμενόταν.
Σημαντικό μέρος αυτής της ταχείας ανάπτυξης αντικατοπτρίζει τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη της δραστηριότητας από τα καταθλιπτικά επίπεδα, ενώ οι παράγοντες που επηρεάζονται περισσότερο από την πανδημία παραμένουν αδύναμοι αλλά εμφανίζουν βελτίωση», επεσήμανε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης