Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απογοήτευση για το mRNA εμβόλιο της CureVac – Στο 47% η αποτελεσματικότητά του

Απογοήτευση για το mRNA εμβόλιο της CureVac – Στο 47% η αποτελεσματικότητά του
Σε δύο με τρεις εβδομάδες η τελική ανάλυση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου
Σχετικά Άρθρα

Απογοητευτικά ήταν τα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του mRNA εμβολίου της γερμανικής βιοφαρμακευτικής εταιρείας CureVac, καθώς τα προκαταρκτικά αποτελέσματα έδειξαν πως είχε αποτελεσματικότητα μόλις 47%, από τις χαμηλότερες που έχουν αναφερθεί έως σήμερα όσον αφορά τα εμβόλια κατά της covid.
Σύμφωνα με το Reuters, η δοκιμή HERALD φάσης 2b/3, που έγινε σε περίπου 40.000 εθελοντές σε δέκα χώρες της Νότιας Αμερικής και Ευρώπης, θα συνεχιστεί, καθώς σταδιακά εμφανίζονται νέα περιστατικά Covid-19 μεταξύ των συμμετεχόντων.
Η τελική ανάλυση της αποτελεσματικότητας αναμένεται σε δύο έως τρεις εβδομάδες.
Πάντως, ο διευθύνων σύμβουλος της CureVac υποστήριξε πως η εταιρεία σχεδιάζει ακόμα να καταθέσει αίτηση για έγκριση του εμβολίου της.
Η εταιρεία αρχικά προτίθεται να ζητήσει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συμφωνήσει με την CureVac να αγοράσει 405 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, εφόσον αυτό εγκριθεί.
Τώρα είναι αμφίβολο κατά πόσο αυτή η παραγγελία θα προχωρήσει.
Ανεξάρτητοι ειδικοί θεωρούν δύσκολο το μέλλον του εμβολίου, καθώς ακόμη κι αν η αποτελεσματικότητα τελικά ανακοινωθεί πως είναι κάπως μεγαλύτερη, δύσκολα θα φθάσει στο επίπεδο άλλων εμβολίων.
Υπενθυμίζεται ότι τα άλλα εμβόλια mRNA των Moderna και Pfizer/BioNTech έχουν αποτελεσματικότητα γύρω στο 95%.

Διατηρείται σε απλό ψυγείο

Τα νέα, όπως ήταν αναμενόμενο, απογοήτευσαν όσους είχαν ελπίσει ότι η CureVac θα μπορούσε να τροφοδοτήσει με σύγχρονης τεχνολογίας εμβόλια τις χώρες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος, καθώς το δικό της εμβόλιο διατηρείται σε απλό ψυγείο για μήνες, ενώ είναι και πιο φθηνό.
Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της CureVac ανακοινώθηκαν αφότου η εταιρεία είχε στα χέρια της στοιχεία για 135 εθελοντές που αρρώστησαν με Covid-19.
Μια ανεξάρτητη επιτροπή συνέκρινε τον αριθμό των ασθενών που είχαν εμβολιαστεί με εκείνους που είχαν κάνει πλασίμπο εμβόλιο και προέκυψε η αποτελεσματικότητα 47% έναντι της νόσησης (ελαφριάς ή βαριάς).
Τόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας όσο και η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ έχουν θέσει το 50% ως ελάχιστο όριο της αποδεκτής αποτελεσματικότητας για τα εμβόλια Covid-19 εν μέσω πανδημίας, ενώ επιθυμητό θεωρείται τουλάχιστον το 70%.

Φταίνε οι παραλλάξεις;

Η χαμηλή αποτελεσματικότητα εξέπληξε τους επιστήμονες, δεδομένου ότι το εμβόλιο CureVac είναι mRNA και επιπλέον είχε παρουσιάσει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα στα πειράματα με ζώα και στις πρώτες δοκιμές σε ανθρώπους.
Ο επικεφαλής της CureVac απέδωσε το χαμηλό ποσοστό αποτελεσματικότητας στο μεγάλο αριθμό νέων παραλλαγών του κορωνοϊού στις χώρες όπου δοκιμάστηκε το εμβόλιο.
Από τις 124 περιπτώσεις Covid-19 στην κλινική δοκιμή, που εξετάστηκαν γενετικά, μόνο μία οφειλόταν στο αρχικό «κινεζικό» στέλεχος.
Το 21% των δειγμάτων που αναλύθηκαν, προερχόταν από τη νέα πιο μεταδοτική παραλλαγή Λάμδα που εμφανίστηκε στο Περού κάτι που για τους επιστήμονες της CureVac πρέπει να αποτελέσει «καμπανάκι κινδύνου» για την απειλή που συνιστούν οι νέες παραλλαγές, όσον αφορά την αποτελεσματικότητα των εμβολίων γενικότερα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης