Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μανιφέστο Weidmann κατά Lagarde (ΕΚΤ): «Όχι» σε μόνιμο μηχανισμό αγοράς ομολόγων – Λήξη PEPP και επιστροφή στην κανονικότητα

tags :
Μανιφέστο Weidmann κατά Lagarde (ΕΚΤ): «Όχι» σε μόνιμο μηχανισμό αγοράς ομολόγων – Λήξη PEPP και επιστροφή στην κανονικότητα

Δεν πρέπει να μεταφερθεί η ευελιξία των εξαιρετικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας στα τυπικά εργαλεία άσκησης νομισματικής πολιτικής, ypogr;ammise το μέλος του ΔΣ thw EKT  και επικεφαλής της Bundsesbank, Jens Weidmann

Σχετικά Άρθρα
«Μανιφέστο» για την ταχεία άρση της χαλαρής νομισματικής από την Ευρωπαϊκή κεντρική Τράπεζα εξέπεμψε το μέλος του ΔΣ και επικεφαλής της Bundsesbank, Jens Weidmann σε δηλώσεις του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, την Πέμπτη 17 Ιουνίου 2021.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του, εξέφρασε την ελπίδα ότι η ΕΚΤ θα περιστείλει άμεσα τα έκτακτα μέτρα νομισματικής πολιτικής για τη στήριξη της οικονομίας της Ευρωζώνης και δεν θα πρέπει να μεταφέρει την εξαιρετική ευελιξία των μέτρων αυτών στα πιο τυπικά εργαλεία άσκησης νομισματικής πολιτικής.
Σε εντελώς αντίθετο κλίμα, η επικεφαλής της ΕΚΤ, Christine Lagarde δήλωσε σε συνέντευξή της στο Politico τη Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021 ότι γ οικονομία της Ευρωζώνης βρίσκεται σε σημείο καμπής, ωστόσο η ανάκαμψή της πρέπει να είναι σταθερή και βιώσιμη, προτού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανοίξει οποιαδήποτε συζήτηση για χαλάρωση των μέτρων στήριξης, και πρόσθεσε ότι δεν θα προτείνει τη λήξη του έκτακτου προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων το Μάρτιο του 2022.

Η απόφαση της 10ης Ιουνίου

Η ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα αποφάσισε να διατηρήσει τον αυξημενο ρυθμό αγοράς ομολόγων κατά το επόμενο τρίμηνο, παρά την ισχυρότερη του αναμενόμενου ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης υπό το φόβο ότι το υψηλότερο κόστος δανεισμού θα μπορούσε να λειτουργήσει ανασχετικά.
Ωστόσο, ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναμένεται να θέσουν τον Σεπτέμβριο το ζήτημα του πώς πώς και πότε θα καταργηθεί το πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης 1,85 τρισεκατομμυρίων ευρώ (2,2 τρισεκατομμύρια δολάρια).

Πανδημία

«Με τη περαιτέρων περαιτέρω πρόοδο στην αντιμετώπιση της πανδημίας που καταγράφεται, ελπίζουμε ότι σύντομα θα περισταλούν τα ειδικά μέτρα που σχετίζονται με την υγειονομική κρίση», δήλωσε ο Weidmann στην Handelsblatt.
Υπογράμμισε ότι μέχρι το επόμενο έτος δεν θα πρέπει να υπάρξει κατάχρηση της δυνατότητας για αγορά ομολόγων και μια τέτοια κατάσταση δεν θα μπορούσε πλέον να χαρακτηριστεί ως κρίσιμη, πράγμα που σημαίνει ότι η δικαιολογία για την λήψη έκτακτων μέτρων δεν θα υφίσταται.

Τερματισμός

«Όταν παρέλθει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την οποία δημιουργήθηκε το PEPP, πρέπει να τερματιστεί», δήλωσε ο Weidmann, ένα από τα πιο συντηρητικά μέλη του 25μελούς Διοικητικού Συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας της Ευρωζώνης.
Ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής υποστήριξαν ότι, ακόμη και αν το PEPP λήξει τον επόμενο Μάρτιο όπως έχει προγραμματιστεί, η ΕΚΤ θα μπορούσε να μεταφέρει μέρος της εξαιρετικής ευελιξίας της σε ένα μόνιμο πρόγραμμα αγορών περιουσιακών στοιχείων, οπότε θα μπορούσε ακόμη να προσφέρει την απαραίτητη διευκόλυνση.

Ευελιξία

Ο Weidmann απέρριψε αυτή την πρόταση, υποστηρίζοντας ότι το APP έχει διαφορετικό σκοπό και πρέπει να παραμείνει ξεχωριστό.
«Όταν τελειώσει αυτή η εξαιρετική κατάσταση, ο υψηλός βαθμός ευελιξίας στην νομισματική πολιτική δεν είναι πλέον κατάλληλος», παραπεμποντας στην επιστροφή στα παραδοσιακά εργαλεία άσκησης νομισματικής πολτικής.

«Σταθερή και βιώσιμη ανάκαμψη»

Σε αντίθεση με τη γραμμή των «γερακιών», των οποίων ηγείται ο Γερμανίος κεντρικός τραπεζίτης, βρέθηκε η Christine Lagarde, με τις πλέον πρόσφατες δηλώσεις της.
Η οικονομία της Ευρωζώνης βρίσκεται σε σημείο καμπής, ωστόσο η ανάκαμψή της πρέπει να είναι σταθερή και βιώσιμη, προτού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανοίξει οποιαδήποτε συζήτηση για χαλάρωση των μέτρων στήριξης, δήλωσε σε συνέντευξή της στο Politico η επικεφαλής της ΕΚΤ, τη Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021.

Ευελιξία

«Δεν προτείνω το πρόγραμμα αγοράς έκτακτης ανάγκης για την πανδημία (PEPP) να σταματήσει στις 31 Μαρτίου του 2022», ανέφερε η ίδια.
«Έχουμε μεγάλη ευελιξία, αλλά από την άποψη των οικονομικών προοπτικών κατευθυνόμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση.
Είναι πολύ νωρίς για να συζητάμε αυτά τα θέματα», τόνισε αναφερόμενη στην κατάργηση του PEPP ύψους 1,85 τρισ. ευρώ, το οποίο είναι προγραμματισμένο να παραμείνει σε ισχύ τουλάχιστον έως τις 31 Μαρτίου του επόμενου χρόνου.

Το Σεπτέμβριο

Η συντριπτική πλειονότητα των οικονομολόγων και των αναλυτών εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα ανοίξει τη συζήτηση για το πότε θα αποσύρει το πρόγραμμα ΡΕΡΡ κατά τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, καθώς δεν αναμένουν να διευρυνθεί ή να επεκταθεί το εν λόγω πρόγραμμα.

Το σενάριο

Το πιο πιθανό, όπως επισημαίνουν πολλές πλευρές, είναι η κεντρική τράπεζα να επαναφέρει τη νομισματική της πολιτική, σε ένα παλαιότερο και λιγότερο ευέλικτο πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων, το οποίο ενδεχομένως να παραμείνει σε ισχύ για πολλά χρόνια, από τη στιγμή που ο πληθωρισμός αναμένεται να κινηθεί χαμηλότερα από τον στόχο της ΕΚΤ τα επόμενα χρόνια.
«Βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής και έχοντας κατά νου τις μεταλλάξεις του ιού Covid-19, βρισκόμαστε σε πορεία ανάκαμψης και κατευθυνόμαστε σταθερά προς την επιστροφή στα επίπεδα πριν από την πανδημία», κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης