Τελευταία Νέα
Διεθνή

Laschet (υποψήφιος καγκελάριος CDU – Γερμανία): Επιστροφή στους κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας μετά την πανδημία

Laschet (υποψήφιος καγκελάριος CDU – Γερμανία): Επιστροφή στους κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας μετά την πανδημία

Ο ηγέτης της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης Armin Laschet τάχθηκε υπέρ της λειτουργίας του αγωγού Nord Stream 2 που προκάλεσε τριβές με τις ΗΠΑ

Σχετικά Άρθρα

Tην αποκατάσταση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης μόλις τελειώσει η πανδημία ζήτησε ο διάδοχος της Merkel στο CDU, Armin Laschet, καθώς περιέγραψε τα σχέδια του για μια πιο αποφασιστική γερμανική πολιτική μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg την Πέμπτη 17 Ιουνίου 2021.
Ο 60χρονος ηγέτης της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης – CDU δήλωσε ότι η Γερμανία πρέπει επίσης να επιστρέψει στα συνταγματικά επιβαλλόμενα όρια για τις δημοσιονομικές δαπάνες, απορρίπτοντας το αίτημα των Πρασίνων - του πιθανότερου συνργάτη σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό - για να χαλαρώσουν τους εν λόγω κανόνες για να επιτρέψουν περισσότερες δημόσιες επενδύσεις στις νέες τεχνολογίες .
Επίσης, επέμεινε ότι το ρωσικό φυσικό αέριο θα ρεύσει μέσω του αμφιλεγόμενου αγωγού Nord Stream 2 - ένα ακόμη αμφιλεγόμενο ζήτημα για την γερμανική πολτικη΄σκηνή.

Συνθήκη του Μάαστριχτ

«Όταν τελειώσει αυτή η κρίση, όταν τελειώσουν οι επιπτώσεις της στην παγκόσμια οικονομία, η γερμανική και η ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία θα πρέπει να επιστρέψει στις πολιτικές σταθεροποίησης της οικονομίας, όπως αυτές ορίζονται στη Συνθήκη του Μάαστριχτ», δήλωσε ο Laschet.
Με λίγο περισσότερο από τρεις μήνες να απομένουν πριν από τις εθβικές εκλογές, ο Laschet έχει παγιώσει τη θέση του ως το φαβορί για να ηγηθεί της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης.
Ο μετριοπαθής πολιτικός που επιδιώκει τις συναινέσεις δεσμεύθηκε να συνεχίσει την προσανατολισμένη στο πολτικό κέντρο προσέγγιση της Merkel προκειμένου να αντιμετωπίσει πολτικά τους Πράσινους και την υποψήφιά τους για την καγκελαρία Annalena Baerbock.

 Πολυμερής προσέγγιση - ειδική πλειοψηφία

Ωστόσο, έδωσε το σήμα για μια πιο σθεναρή προσέγγιση για την αντιμετώπιση των εταίρων της Γερμανίας στην ΕΕ.
Έθεσε την προοπτική υιοθέτησης της ειδικής πλειοψηφίας σχετικά με μείζονες αποφάσεις εξωτερικής πολιτικής (σ.σ. να μην ισχύει το vero), μια κίνηση που θα αφαιρούσε τα μικρότερα κράτη της τη δυνατότητα άσκησης δυσανάλογης επιρροής.
Ο Laschet καλωσόρισε το ταξίδι του Προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden στην Ευρώπη, λέγοντας ότι τα παγκόσμια προβλήματα μπορούν να επιλυθούν μόνο με μια πολυμερή προσέγγιση.
Δήλωσε ότι η Γερμανία πρέπει να επιδιώξει τα συμφέροντά της μέσω της συμμετοχής της στην ΕΕ και σε διεθνή θεσμικά όργανα, αντί να το επιδιώκει μόνη της.

Για τον αγωγό

Επιχείρησε να διασκεδάσει ανησυχίες τόσο από άλλες χώρες της ΕΕ όσο και από τις ΗΠΑ ότι η δέσμευση της Γερμανίας για μια δεύτερη σύνδεση φυσικού αερίου με τη Ρωσία θα έθετε σε κίνδυνο τη θέση της Ουκρανίας ως βασικής χώρας διέλευσης.
«Κατασκευάζουμε αγωγούς έτσι ώστε να ρέει φυσικό αέριο», δήλωσε, υπογραμμίζοντας ότι η Ρωσία θα πρέπει να σεβαστεί την κυριαρχία της Ουκρανίας. 

Ο θεματοφύλακας

Η θέση του σχετικά με τα κριτήρια προϋπολογισμού της ΕΕ στέλνει ένα μήνυμα ότι η Γερμανία ενδέχεται να επιστρέψει στον ρόλο της ως θεματοφύλακας της δημοσιονομικής ορθοδοξίας του μπλοκ, ασκώντας πίεση σε χώρες με μεγάλο δημόσιο χρέος όπως η Ιταλία και αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο κοινός δανεισμός για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ είναι απίθανο να επαναληφθεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης