Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Πολύ ανησυχητική η πορεία των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού στην Αφρική

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Πολύ ανησυχητική η πορεία των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού στην Αφρική
Η Αφρική έχει παραλάβει ελάχιστες δόσεις εμβολίων για την COVID-19

«Πάρα πολύ ανησυχητική» είναι η πορεία των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού στις χώρες της Αφρικής, διαδίδονται πολύ πιο μολυσματικά παραλλαγμένα στελέχη του SARS-CoV-2, ενώ το ποσοστό των πολιτών που έχουν εμβολιαστεί παραμένει επικίνδυνα χαμηλό, σύμφωνα με όσα εκτίμησε στις 18/6 ο υπεύθυνος για τις υγειονομικές κρίσεις στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο Δρ. Mike Ryan.
Στην Αφρική, σύμφωνα με δεδομένα που συγκέντρωσε ο ΠΟΥ, επιβεβαιώθηκαν 116.500 κρούσματα την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε τη 13η Ιουνίου, δηλαδή 25.500 περισσότερα απ’ ό,τι την προηγούμενη.
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο για τις υγειονομικές κρίσεις στον ΠΟΥ, στο σύνολό της, η ήπειρος δεν μοιάζει να βρίσκεται σε τόσο άσχημη κατάσταση, καθώς την περασμένη εβδομάδα δεν κατέγραψε παρά κάτι περισσότερο από το 5% των κρουσμάτων και το 2,2% των θανάτων λόγω της COVID-19 παγκοσμίως.
Ωστόσο, σε ορισμένες χώρες της τα κρούσματα διπλασιάστηκαν και σε κάποιες η αύξηση ξεπέρασε το 50%. Σε αυτήν την κατάσταση βρίσκονται οι τρεις από τις πέντε χώρες που κατέγραψαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις εκατοστιαία: η Ναμίμπια (+99%, 1.200 κρούσματα ημερησίως), η Ζάμπια (+92%, 2.300 κρούσματα) και η Νότια Αφρική (+53%, 9.100 κρούσματα).
Οι υπόλοιπες δύο βρίσκονται στην Ασία και πρόκειται για τη Μογγολία (+68%, 2.200 κρούσματα) και το Μπανγκλαντές (+44%, 3.000 κρούσματα).

Άνιση διανομή των εμβολίων

Ο Δρ. Ryan σημείωσε ότι η Αφρική είναι πολύ πιο ευάλωτη, διότι συγκριτικά δεν έχει παραλάβει παρά ελάχιστες δόσεις εμβολίων για την COVID-19, την ώρα που η Ευρώπη και οι ΗΠΑ για παράδειγμα έχουν επιτύχει τέτοια ποσοστά ανοσοποίησης των πληθυσμών τους που έχουν αρχίσει να επιστρέφουν σε πιο φυσιολογική ζωή, αφού καταγράφουν θεαματικές μειώσεις των μολύνσεων και των θανάτων.
«Η σκληρή πραγματικότητα είναι πως σε μια περιοχή με πολλαπλές πιο μολυσματικές παραλλαγές, που δυνητικά μπορεί να έχουν πιο ισχυρό αντίκτυπο, αφήσαμε μεγάλο μέρος των πληθυσμών, ιδιαίτερα των ευάλωτων πληθυσμών, στερημένο από την προστασία των εμβολίων ενώ τα συστήματα υγείας είναι ήδη ευάλωτα», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «αυτή είναι η συνέπεια της άνισης διανομής των εμβολίων».
Σημειώνεται ότι στην Αφρική μόλις το 1% του πληθυσμού έχει ανοσοποιηθεί πλήρως.
«Είναι εντελώς πρόωρο να νομίσουμε ότι το επόμενο κύμα στην Αφρική θα είναι απλά σύντομη βροχή κι όχι θύελλα», συμπλήρωσε και υπογράμμισε ότι «νομίζω πως πρέπει να πάρουμε αυτό που συμβαίνει στην Αφρική πάρα πολύ σοβαρά».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης