Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χονγκ Κονγκ: Υπό κράτηση έως τις 13 Αυγούστου δύο στελέχη της εφημερίδας Apple Daily

Χονγκ Κονγκ: Υπό κράτηση έως τις 13 Αυγούστου δύο στελέχη της εφημερίδας Apple Daily
Οι δύο άνδρες  θα παραμείνουν υπό κράτηση έως τις 13 Αυγούστου, οπότε και έχει οριστεί η επόμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου για την υπόθεσή τους

Υπό κράτηση παραμένουν δύο στελέχη της φιλοδημοκρατικής εφημερίδας Apple Daily του Χονγκ Κονγκ, επικριτικής προς την Κίνα, μία ημέρα αφού δικαστήριο απήγγειλε εναντίον τους κατηγορίες βάσει του νόμου περί εθνικής ασφάλειας.
Οι δύο άνδρες - ο διευθυντής σύνταξης Ryan Law και ο γενικός διευθυντής Cheung Kim-hung - θα παραμείνουν υπό κράτηση έως τις 13 Αυγούστου, οπότε και έχει οριστεί η επόμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου για την υπόθεσή τους, καθώς οι εισαγγελείς εξήγησαν ότι η αστυνομία χρειάζεται χρόνο για να εξετάσει τους 40 υπολογιστές και τους 16 σέρβερ που κατασχέθηκαν από τα γραφεία της εφημερίδας.
Σημειώνεται ότι η εφημερίδα και ο ιδιοκτήτης της, που είναι ο μεγιστάνας Jimmy Lai που βρίσκεται στην φυλακή, βρίσκονται στο μικροσκόπιο του Πεκίνου για την υποστήριξή τους προς το κίνημα για την δημοκρατία στον Χονγκ Κονγκ, αλλά και την επικριτική τους στάση απέναντι στην κινεζική ηγεσία που είναι αποφασισμένη να θέσει υπό τον πλήρη έλεγχό της την πρώην βρετανική αποικία.

Έρευνα στα γραφεία – Συλλήψεις

Έρευνα στα γραφεία της εφημερίδας πραγματοποίησαν πάνω από 500 αστυνομικοί την Πέμπτη 17/6 .
Η έρευνα συνδεόταν, σύμφωνα με τις αρχές, με την δημοσίευση άρθρων που καλούσαν για την επιβολή κυρώσεων κατά της Κίνας.
Συνελήφθησαν πέντε στελέχη της εφημερίδας, μεταξύ των οποίων ο διευθυντής σύνταξης Ryan Law και ο γενικός διευθυντής Cheung Kim-hung, κατά των οποίων απαγγέλθηκαν κατηγορίες για συνεργασία με ξένες δυνάμεις, βάσει του νόμου περί εθνικής ασφαλείας που επέβαλε το Πεκίνο στο Χονγκ Κονγκ το περασμένο καλοκαίρι.
Ωστόσο, οι υπόλοιποι τρεις συλληφθέντες έχουν αφεθεί ελεύθεροι υπό όρους, εν αναμονή της ολοκλήρωσης των ερευνών.
Πάντως, ο δικαστής εκτίμησε ότι δεν παρουσιάστηκαν επαρκή στοιχεία για να πειστεί το δικαστήριο «ότι οι κατηγορούμενοι δεν θα συνεχίσουν τις πράξεις που έθεσαν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια».
Οι δύο άνδρες θα παραμείνουν υπό κράτηση ως τις 13 Αυγούστου, οπότε και έχει οριστεί η επόμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου για την υπόθεσή τους.
«Θα συνεχίσουμε να εκδίδουμε την εφημερίδα μας», τόνισε η αναπληρώτρια διευθύντρια σύνταξης της Apple Daily, Chan Pui-man , έξω από το δικαστήριο.
Η Chan Pui-man αφέθηκε ελεύθερη υπό όρους.
Στο μεταξύ, δεκάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους πρώην και νυν εργαζόμενοι στην εφημερίδα, έκαναν ουρές έξω από το δικαστήριο για να μπορέσουν να είναι παρόντες στην ακροαματική διαδικασία και να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στα δύο στελέχη της Apple Daily.
Σημειώνεται ότι πολλά διεθνή μέσα ενημέρωσης έχουν εγκαταστήσει τα κεντρικά τους γραφεία για την Ασία στο Χονγκ Κονγκ λόγω των ευνοϊκών ρυθμίσεων που ισχύουν στην πόλη για τις επιχειρήσεις και των άρθρων του Συντάγματος που διασφαλίζουν την ελευθερία της έκφρασης στην πρώην βρετανική αποικία, όμως πολλά από αυτά έχουν αρχίσει να έχουν αμφιβολίες και καταρτίζουν έκτακτα σχέδια αφού το Πεκίνο σφίγγει τον κλοιό του ελέγχου στο Χονγκ Κονγκ.
Μεγάλες δυσκολίες αντιμετωπίζουν τα εγχώρια μέσα ενημέρωσης, με τις δημοσιογραφικές οργανώσεις να καταγγέλλουν ότι οι ρεπόρτερ αναγκάζονται να αυτολογοκρίνονται ολοένα και περισσότερο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης