Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γαλλία: Κρίσιμες τοπικές εκλογές – Για πρώτη φορά η Le Pen διεκδικεί νίκη σε περιφέρεια 4 εκατ. κατοίκων

Γαλλία: Κρίσιμες τοπικές εκλογές – Για πρώτη  φορά η Le Pen διεκδικεί νίκη σε περιφέρεια 4 εκατ. κατοίκων
Για πρώτη φορά η γαλλική αρκοδεξιά διεκδικεί τη νίκη σε μία περιφέρεια μεγαλύτερη των 4 εκατ. κατοίκων   
Σχετικά Άρθρα

Πρόγευση εξουσίας θεωρούνται για την Εθνική Συσπείρωση της Marine Le Pen οι περιφερειακές εκλογές, που διεξάγονται την Κυριακή (20/6/2021) στη Γαλλία.
Πρόκειται για ένα crash test ενόψει των εθνικών εκλογών του 2022 καθώς η Le Pen είναι η κυριότερη αντίπαλος του Γάλλου προέδρου, Emmanuel Macron.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν, πως ο Εθνικός Συναγερμός θα κυριαρχήσει σε έξι από τις 13 γαλλικές περιφέρειες κατά τον πρώτο γύρο των εκλογών.
Ωστόσο με τις ζυμώσεις πριν από τον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών (27/6), θεωρείται βέβαιο πως το κόμμα της Le Pen θα επικρατήσει στη γαλλική Ριβιέρα (Προβηγκία-Άλπεις-Κυανή Ακτή) με υποψήφιο τον Thierry Mariani.
Θα είναι η πρώτη φορά που το ακροδεξιό κόμμα θα κερδίσει σε μία περιοχή.


Η μεγάλη σημασία των εκλογών


«Αυτή την Κυριακή, έχετε την ιστορική ευκαιρία να δημιουργήσετε τις συνθήκες για αλλαγή κυβέρνησης που η χώρα χρειάζεται τόσο πολύ», σημείωσε η Le Pen στο Twitter μετά από εκστρατείες σε ολόκληρη τη Γαλλία.
Με την αριστερά  αποδυναμωμένη και την κεντροδεξιά διχασμένη μεταξύ των παραδοσιακών δημοκρατικών και των υποστηρικτών του Macron, η Le Pen μπορεί να έχει αρκετά ικανοποιητικά αποτελέσματα, ακόμη και αν το ποσοστό της Εθνικής Συσπείρωσης στα συνολικά ποσοστά του πρώτου γύρου δεν θα είναι μεγαλύτερο από το 28% το οποίο επιτεύχθηκε και το 2015.
Ο Mujtaba Rahman, διευθύνων σύμβουλος του think tank Eurasia, δήλωσε ότι μία περιφερειακή νίκη για τη Le Pen θα είναι «ένα σημαντικό γεγονός στη γαλλική πολιτική ιστορία
, την πρώτη φορά που η ακροδεξιά έχει ελέγξει κάτι μεγαλύτερο από μια μεσαίου μεγέθους πόλη από το τέλος του φιλο- ναζιστικού καθεστώτος του Vichy το 1944 ».
Η διακυβέρνηση μιας περιοχής όπως η Προβηγκία-Άλπεις-Κυανή Ακτή (Ριβιέρα), με περισσότερους από 4 εκατομμύρια κατοίκους και μεγάλες πόλεις όπως η Μασσαλία και η Νίκαια, θα έδινε στη Le Pen μία άνευ προηγούμενη ευκαιρία να δώσει μία ταραγμένη διάσταση στο επόμενο 10μηνο πριν από τις προεδρικές εκλογές.

Προειδοποίηση

Και το σημαντικότερο είναι, πως θα συνιστούσε μία προειδοποίηση, πως μία προεδρική νίκη επί του Macron τον Απρίλιο του 2022 δεν θα ήταν κάτι το αδιανόητο.
Τα περιφερειακά συμβούλια για τα οποία ψηφίζουν οι Γάλλοι έχουν περιορισμένες εξουσίες, κυρίως όσον αφορά στις μεταφορές και τα σχολεία, και η προσέλευση αναμένεται να είναι χαμηλή παρά τη μεγάλη σημασία της ψηφοφορίας ως δείκτης των εθνικών πολιτικών τάσεων, σχολιάζουν οι Financial Times.

Χαμηλή συμμετοχή

Τα εκλογικά κέντρα άνοιξαν στις 08.00 τοπική ώρα της Κυριακής (20/6) για τις εκλογές αυτές που καθυστέρησαν τρεις μήνες λόγω της υγειονομικής κρίσης και θα διεξαχθούν σε δύο γύρους, στις 20 και τις 27 Ιουνίου.
Περίπου 48 εκατομμύρια Γάλλοι καλούνται να προσέλθουν στις κάλπες, προκειμένου να ψηφίσουν για μια θητεία έξι ετών τους συμβούλους σε δεκατρείς περιφέρειες της μητροπολιτικής Γαλλίας και δύο υπερπόντια διαμερίσματα.
Εντούτοις, η συγκεκριμένη εκλογική αναμέτρηση δεν προσελκύει γενικά τους ψηφοφόρους (σχεδόν 51% αποχή είχε καταγραφεί στον πρώτο γύρο το 2015) και η έλλειψη ενδιαφέροντος θα μπορούσε να ανέλθει στο 61% φέτος, σύμφωνα με τις προβλέψεις των εταιρειών δημοσκοπήσεων.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης