Τελευταία Νέα
Διεθνή

Yellen (ΥΠΟΙΚ) - Powell (Fed): Ισχυρό το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ

Yellen (ΥΠΟΙΚ) - Powell (Fed): Ισχυρό το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ
Συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ με τους επικεφαλής ρυθμιστικών αρχών - Στο επίκεντρο η οικονομία.
Οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές εποπτείας διαβεβαίωσαν τον πρόεδρο J. Biden ότι το αμερικανικό χρηματοοικονομικό σύστημα βρίσκεται σε καλή κατάσταση και ότι οι οικονομικοί κίνδυνοι ελαχιστοποιούνται από την ισχυρή οικονομική ρευστότητα στον τραπεζικό τομέα, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου δήλωσαν ότι η υπουργός Οικονομικών J. Yellen, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed) J. Powell και ο υπηρεσιακός Ελεγκτής Συναλλάγματος M. Xsou, όπως και οι επικεφαλής των Επιτροπών Εμπορίας Συμβολαίων Αγαθών, Διαπραγμάτευσης Μετοχών, αλλά και του Γραφείου Οικονομικής Προστασίας των Καταναλωτών, ήταν μεταξύ των αρμόδιων στελεχών διοίκησης που συναντήθηκαν με τον πρόεδρο Biden.
Επρόκειτο για την πρώτη φυσική συνάντηση του Αμερικανού προέδρου με αρκετούς από τους υπεύθυνους των ομοσπονδιακών οργάνων ελέγχου του τραπεζικού τομέα, αλλά και των χρηματοοικονομικών αγορών, συμπεριλαμβανομένου και του Powell.
Ο πρόεδρος της Fed έχει διοριστεί από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ D. Trump.
«Οι υπεύθυνοι των ρυθμιστικών αρχών ανέφεραν ότι το οικονομικό σύστημα είναι δυνατό.
Οι ίδιοι άφησαν να εννοηθεί περαιτέρω ότι οι οικονομικοί κίνδυνοι έχουν περιοριστεί από το δυναμισμό των οικονομικών κεφαλαίων και από τα επίπεδα οικονομικής ρευστότητας στον τραπεζικό τομέα, αλλά και τα υγιή οικονομικά στοιχεία των νοικοκυριών από την οικονομική υποστήριξη και την οικονομική ανάκαμψη που βρίσκεται σε εξέλιξη» ανέφερε σε μία ανακοίνωσή του, ο Λευκός Οίκος.
Δεν αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις πολιτικής στη συνάντηση ρουτίνας, ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου J. Psaki.
Ο Biden επιδιώκει να χρησιμοποιήσει τρισεκατομμύρια δολάρια σε κυβερνητικές δαπάνες προκειμένου να δώσει ώθηση σε μία δυναμική ανάκαμψη από την οικονομική στασιμότητα που προκάλεσε ο κορωνοϊός, με συνέπεια, εκατομμύρια Αμερικανοί να χάσουν τις δουλειές τους.
Το ποσοστό περίπου 12% που κέρδισε ο χρηματιστηριακός δείκτης S&P 500 μέσα στη χρονιά, ενίσχυσε τις ελπίδες για δυναμική ανάκαμψη, αλλά οι χρηματοοικονομικές αγορές παρακολουθούν στενά την πορεία του πληθωρισμού, αλλά και το κόστος δανεισμού της κυβέρνησης, ως πιθανά σημάδια πρόκλησης προβλημάτων.
Ο Biden εξέδωσε ένα εκτελεστικό διάταγμα το Μάιο ασκώντας πίεση στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες, προκειμένου να ενθαρρύνουν την πλήρη δημοσιοποίηση των συχνά αποκρυπτόμενων κινδύνων που σχετίζονται με το κλίμα στις τράπεζες, άλλους χρηματοοικονομικούς φορείς, αλλά και στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για τη συνάντηση ανέφερε ότι οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές ενημέρωσαν ότι κάνουν «σταθερή πρόοδο» σχετικά με το εκτελεστικό διάταγμα του Biden για το κλίμα και συζήτησαν ιδέες για την προώθηση λύσεων συνολικής οικονομικής πρόσβασης, αλλά και για τη «σταδιακά υπεύθυνη πρόσβαση σε πιστώσεις των εν δυνάμει ιδιοκτητών σπιτιών και των μικρών επιχειρήσεων».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης