Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βόρεια Κορέα: Ελλείψεις τροφίμων και ακραίες διακυμάνσεις σε γουόν και εμπορεύματα - Κλειστά σύνορα με την Κίνα

Βόρεια Κορέα: Ελλείψεις τροφίμων και ακραίες διακυμάνσεις σε γουόν και εμπορεύματα - Κλειστά σύνορα με την Κίνα
Πλήγμα για τη Βόρεια Κορέα λόγω κλειστών συνόρων με την Κίνα
Σχετικά Άρθρα

Έντονες διακυμάνσεις καταγράφουν οι συναλλαγματικές ισοτιμίες και οι τιμές των εμπορευμάτων στη Βόρεια Κορέα, καθώ  δεν έχει επανεκκινήσει το εμπόριο με την Κίνα, όπως μεταδίδει το Reuters, γεγονός που ενισχύει τις δυσκολίες για τους κατοίκους που αντιμετωπίζουν έλλειψη τροφίμων.
Μετά από τη σταθερή ανάκαμψη τους πρώτους μήνες του έτους, οι εξαγωγές της Κίνας προς τη Βόρεια Κορέα τον Μάιο μειώθηκαν στα 2,71 εκατ. δολάρια από 28,75 εκατ. δολάρια τον Απρίλιο, εξαλείφοντας τις ελπίδες των εμπόρων κατά μήκος των συνόρων ότι σύντομα θα μπορούσαν να χαλαρώσουν οι περιορισμοί, μετά από ένα χρόνο lockdown.

Η εξάρτηση από την Κίνα

Το γεγονός ότι η Κίνα, ο μεγαλύτερος σύμμαχός της, σκοπεύει να διατηρήσει τους περιορισμούς στα σύνορα για τουλάχιστον ένα έτος ακόμη, έχει προκαλέσει αμφιβολίες για τις προοπτικές της Βόρειας Κορέας.
Σε ορισμένες περιοχές, αυτό φαίνεται να είναι μεταξύ των παραγόντων που προκάλεσαν σημαντική αστάθεια στις συναλλαγματικές ισοτιμίες και τις τιμές ορισμένων βασικών αγαθών.
«Η μεταβολή των τιμών των καυσίμων και των συναλλάγματος πιθανότατα προκαλείται από την κατάσταση του εξωτερικού εμπορίου», δήλωσε ο Peter Ward, ειδικός στην οικονομία της Βόρειας Κορέας.
Η Daily NK, ένας ιστότοπος που εδρεύει στη Σεούλ και παρακολουθεί τους αντίστοιχους δείκτες στη Βόρεια Κορέα εδώ και χρόνια, ανέφερε την Τρίτη ότι το γουόν της Βόρειας Κορέας σημείωσε άνοδο 15-20% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ και του ρείνμπι της Κίνας σε διάστημα περίπου μιας εβδομάδας.
Οι διακυμάνσεις φαίνεται ότι οφείλονται εν μέρει σε οργανισμούς και άτομα της Βόρειας Κορέας που πουλούσαν τα δολάρια και τα γουάν τους, επειδή η αναμενόμενη επανεκκίνηση του εμπορίου Κίνας-Βόρειας Κορέας δεν πραγματοποιήθηκε, ανέφερε ο ιστότοπος, επικαλούμενος πηγές στη χώρα.
«Μετά από χρόνια σχετικής σταθερότητας, οι ακραίες διακυμάνσεις των τιμών και των εσωτερικών συναλλαγματικών ισοτιμιών τις τελευταίες ημέρες απειλούν να αυξήσουν το επίπεδο της λαϊκής απελπισίας και μπορεί να κάνουν το άνοιγμα του εμπορίου με την Κίνα πιο δύσκολο», αναφέρει το πρόγραμμα 38 North που εδρεύει στις ΗΠΑ, το οποίο παρακολουθεί τη Βόρεια Κορέα, είπε αυτή την εβδομάδα.

Διακόσια δολάρια για ένα σαμπουάν

Την περασμένη εβδομάδα, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Kim Jong Un δήλωσε ότι η οικονομία της χώρας βελτιώθηκε φέτος, αλλά ζήτησε τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της «τεταμένης» κατάστασης όσον αφορά τα τρόφιμα, λόγω της πανδημίας και των τυφώνων.
Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η κυβέρνηση θα παράγει και θα διανέμει περισσότερα σιτηρά στους πολίτες.
Η Daily NK ανέφερε ότι οι τιμές του καλαμποκιού και του ρυζιού σε ορισμένες από τις μεγάλες πόλεις της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Πιονγκγιάνγκ, έχουν μειωθεί αφού οι κάτοικοι της περιοχής έλαβαν κρατικά δελτία.
Ωστόσο, ορισμένες άλλες περιοχές έχουν δει τις τιμές να αυξάνονται για βασικές προμήθειες.
Νωρίτερα αυτό το έτος, ορισμένες εισαγόμενες πολυτέλειες επανεμφανίστηκαν στα ράφια των καταστημάτων στην Πιονγιάνγκ καθώς οι περιορισμοί στα σύνορα φάνηκαν να μειώνονται, αλλά οι τιμές έχουν αυξηθεί και πάλι, ανέφερε στο Reuters μια δυτική πηγή με επαφές στην πόλη.
Ένα μπουκάλι σαμπουάν έφτασε να κοστίζει 200 δολάρια και ένα κιλό μπανάνες 45 δολάριο,α σύμφωνα με την NK News, η οποία παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Βόρεια Κορέα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης