Διεθνή

Γαλλία και Γερμανία προτείνουν Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Ρωσίας, μετά τη συνάντηση Putin - Biden

Γαλλία και Γερμανία προτείνουν Σύνοδο Κορυφής ΕΕ -  Ρωσίας, μετά τη συνάντηση Putin - Biden

Σύμφωνα με Ευρωπαίο διπλωμάτη, κάποιες χώρες της Βαλτικής εκτιμούν ότι το Κρεμλίνο δεν θα δεχτεί τη διεξαγωγή συνόδου

Σχετικά Άρθρα
Η Γερμανία και η Γαλλία πρότειναν μια νέα στρατηγική της ΕΕ για στενότερη συνεργασία με τη Ρωσία η οποία θα διαμορφωθεί στο πλαίσιο διαβουλεύσεων με τη Μόσχα μετά τη σύνοδο κορυφής του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden με τον Vladimir Putin, όπως επισημαίνουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times την Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021.

Η πρόταση

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel επιθυμεί η ΕΕ να εξετάσει το ενδεχόμενο να προσκαλέσει τον Ρώσο πρόεδρο σε Σύνοδο Κορυφής με ηγέτες της ΕΕ και ότι η πρωτοβουλία υποστηρίχθηκε από τον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Mecron.
Επιτετραμμένοι από το Βερολίνο και το Παρίσι σε συνάντηση στις Βρυξέλλες την Τετάρτη 23 Ιουνίου 2001, πραγματοποίησαν νέες προτάσεις για τις σχέσεις  με το Κρεμλίνο, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τις συζητήσεις τα οποία επικαλείται το δημοσίευμα.

Το πρότυπο

Ωστόσο, η Merkel βρίσκεται σε στενή συνεννόηση με Ευρωπαίους συμμάχους τις τελευταίες ημέρες, με τον Macron και τον Ιταλό πρωθυπουργό Mario Draghi να επισκέπτονται το Βερολίνο για συνομιλίες.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken βρίσκεται επίσης στη γερμανική πρωτεύουσα για διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση αυτή την εβδομάδα.
Η Γερμανία είναι της άποψης ότι η σύνοδος κορυφής Biden - Putin παρέχει ένα πρότυπο για την αναθέρμανση των σχέσεων με τη Ρωσία.
Η Merkel συναντά τακτικά τον Putin και επικοινώνησε τηλεφωνικά μαζί του, ενώ υποστηρίζει ότι πρέπει να βρεθεί μία μορφή των σιμερών σχέσεων ώστε η ΕΕ να εκπροσωπείται με μια φωνή.
«Πρέπει να διατηρήσουμε τα κανάλια επικοινωνίας ανοιχτά, ώστε να μπορούμε να εκφράζουμε με σαφήνεια τις θέσεις και τα ενδιαφέροντά μας και στη συνέχεια να εξετάσουμε αν μπορούν να βρεθούν λύσεις», δήλωσε η Merkel πριν συναντηθεί με την Blinken την Τετάρτη 23 Ioyn;ioy 2021.
Οι σύνοδοι κορυφής της ΕΕ με τον Putin έχουν ανασταλεί από τότε που η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία το 2014.

Ανησυχίες

Η προτεινόμενη νέα προσέγγιση προς τη Μόσχα είναι πιθανό να προκαλέσει ανησυχία σε ορισμένα κράτη – μέλη της ΕΕ, όπως τα κράτη της Βαλτικής και η Πολωνία, που γειτνιάζουν με τη Ρωσία και θέλουν να ακολουθήσουν μια πιο σκληρή γραμμή για το Κρεμλίνο.
Η γαλλο-γερμανική πρωτοβουλία ήρθε λίγο μετά τη Μόσχα δήλωσε ότι είχε πραγματοποιήσει προειδοποιητικές βολές, σε βρετανικό πολεμικό πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα κοντά στην Κριμαία.
Το Ηνωμένο Βασίλειο αρνήθηκε ότι αυτό συνέβη και υποστήριξε ότι «οι Ρώσοι πραγματοποιούσαν άσκηση πυροβολικού».

Κείμενο Συμπερασμάτων

Οι ηγέτες της ΕΕ αναφέρθηκαν στο μέλλον των σχέσεων της Ρωσίας στη σύνοδο κορυφής του Μαΐου και ανέθεσαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλει προτάσεις για το πώς θα διαμορφωθούν.
Ωστόσο, το γαλλο-γερμανικό προσχέδιο κειμένου είναι πολύ πιο ήπιο σε σχέση με την ανάλυψη της επιτροπής της προηγούμενης εβδομάδας, η οποία προειδοποίησε για «αρνητικό σπειράλ» στις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας και την ανάγκη αντιμετώπισης των «εχθρικών πράξεων».

Απογοήτευση

Ένας ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ δήλωσε ότι η γαλλο-γερμανική πρωτοβουλία προκάλεσε ένα αρνητικές αρνητικές αντιδράσεις μεταξύ των χωρών της ΕΕ, οι οποίοι εξέφρασαν την απογοήτευσή τους την παρέμβαση της τελευταίας στιγμής την παραμονή της Συνόδου Κορυφής.
«Δεν είναι τρόπος χειρισμού των πραγμάτων», είπε ο διπλωμάτης.
Έτερος αξιωματούχος κράτους μέλους χαρακτήρισε την παρέμβαση ως «όχι πολύ χρήσιμη» και ενός τρίτος είπε ότι «εξακολουθούν να αναλύουν» την πρόταση που προκάλεσε έκπληξη.
Αλλος αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε στου Financial Times ότι το μπλοκ θα «εξατάσει» πώς θα βρει ένα κοινό πλαίσιο για το ζήτημα των μελλοντικών σχέσεων με τη Ρωσία πριν από τη σύνοδο κορυφής, η οποία ξεκινά την Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021 το απόγευμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης