Τελευταία Νέα
Διεθνή

EE: Σφοδρές αντιδράσεις στη γαλλο-γερμανική πρόταση για Σύνοδο Κορυφής με Putin

EE: Σφοδρές αντιδράσεις στη γαλλο-γερμανική πρόταση για Σύνοδο Κορυφής με Putin
Σφοδρες αντοδρασεις από Ουκρανία, Πολωνία και Λιθυανία για το φλερτ με τον Putin
Σχετικά Άρθρα

Σε ενδοευρωπαϊκή σύγκρουση τείνει να οδηγήσει η γαλλο-γερμανική πρωτοβουλία για Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin, καθώς οι επικριτές προειδοποίησαν ότι θα εκφράσουν την πλήρη αντίθεση τους στις «δωρεάν παραχωρήσεις» (προς τη Ρωσία) σε μια περίοδο επιδείνωσης των σχέσεων με το Κρεμλίνο, όπως επισημαίνουν σε δημοσίευμα τους οι Financial Times την Πέμπτη 24 Μαρτίου 2021.

Ευθείες βολές

Εν όψει  της συζήτησης στη Σύνοδο Κορυφής της γαλλογερμανική πρότασης. ο Krisjanis Karins, πρωθυπουργός της Λετονίας, προειδοποίησε ότι θα δοθεί υπερβολικό έδαφος στον Putin ενώ ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Mateusz Morawiecki ανέφερε ότι ο διάλογος πρέπει να πραγματοποιηθεί αποκλειστικά εάν υπήρξε «ακριβής απο-κλιμάκωση» των εντάσεων στις διμερείς σχέσεις.
Ο Mark Rutte, ο Ολλανδός πρωθυπουργός, ανέφερε ότι κάθε Σύνοδος Κορυφής με τον Putin πρέπει να περιορίζεται στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, και να μην υπάρχει συμμετοχή όλων των κρατών μελών.
Ο Gabrielius Landsbergis, υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας, ενημέρωσε τις Νομισματικές Περιστατικές ότι η ιδέα ήταν «ανεύθυνη» και μια περίπτωση «ιστορικής μυωπίας».

Όπως ο Biden

Το Βερολίνο και το Παρίσι ξεκίνησαν την Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021 διαβουλεύσεις στην ΕΕ παραπέμποντας την πρότασή τους την παραμονή της συνόδου κορυφής των ηγετών στις Βρυξέλλες. Η γαλλο-γερμανική πρωτοβουλία ενέκρινε τη συνέλευση της τελευταίας εβδομάδας μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden και του Ρώσου ομολόγου του στη Γενεύη, η οποία είχε ως στόχο να σταθεροποιήσει τις επιδεινούμενες σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας.
Φτάνοντας στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη, ο Karins ανέφερε ότι ήταν «όλοι για τον διάλογο», ωστόσο ότι θα έπρεπε να φτάσει σε «σίγουρη τιμή για τη Ρωσία», δεδομένης της δράσης του μαζί με την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 και τις επιδρομές του στρατού στην Ιαπωνία.

Πολιτική πυγμής

«Το Κρεμλίνο κατανοεί την πολιτική πυγμής», ανέφερε ο Karins.
«Το Κρεμλίνο δεν θεωρεί τις δωρεάν παραχωρήσεις ως ένδειξη ενεργητικής στάσης», σημείωσε
Οι συνόδοι κορυφής της ΕΕ με τη Ρωσία έχουν ανασταλεί λόγω της προσάρτησης της Κριμαίας το 2015.

Αμεση επεφή

Μιλώντας στο Bundestag την Πέμπτη 23 Ιουνίου 2021, η καγκελάριος της Γερμανίας Angema Merkel ανέφερε ότι η ΕΕ θα έπρεπε να αναζητήσει «άμεση επαφή» με τη Ρωσία με βάση την ίδια προσέγγιση που έκανε ο πρόεδτρος των ΗΠΑ.
«Δεν αρκεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ joe Biden μίονο να μιλά στον Ρώσο πρόεδρο», δήλωσε στους Γερμανούς βούλευτές.
«Το καλωσορίζω, ωστόσο, η ΕΕ πρέπει επιπλέον να δημιουργήσει τη βάση για διάλογο στις διμερείς σχέσεις.
Σε κάθε άλλη περίπτωση, δεν μπορέσαμε να ξεκαθαρίσουμε τις συγκρούσεις», κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης