Τελευταία Νέα
Διεθνή

Microsoft: Η αξία της ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 2 τρισ. δολάρια

Microsoft: Η αξία της ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 2 τρισ. δολάρια

 Η κεφαλαιοποίηση του «τεχνολογικού γίγαντα» έχει διπλασιαστεί στο διάστημα της τελευταίας διετίας

Σχετικά Άρθρα

Η Microsoft αξίζει πλέον περισσότερα από 2 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC την Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021 και ανήκει πλέον στη μικρή ομάδα των εταιρειών που έχουν κεφαλαιοποίηση πάνω από τα 2 τρισ. δολ. με την Apple.
H εταιρεία κατασκευής λογισμικού κατέκτησε το εν λόγω ορόσημο Τρίτη 22 Ιουνίου 2021, αλλά έπεσε κάτω από αυτό πριν από τη λήξη της συνεδρίασης της Πέμπτης (24/6) στα 266,69 δολ. ανά μετοχή.
Αυτό το σημαντικό γεγονός συνέβη μετά την παρουσίαση από την εταιρεία των Windows 11, της πρώτης νέας έκδοσης του εμβληματικού λειτουργικού συστήματος σε περισσότερα από πέντε χρόνια, την Πέμπτη το πρωί.

Ανανέωση

Η κεφαλαιοποίηση της Microsoft έχει διπλασιαστεί σε δύο χρόνια, ενισχύοντας τη ζήτηση για προϊόντα όπως η εφαρμογή chat Teams την οποία χρησιμοποίησαν εταιρείες και οργανισμοί για να παραμείνουν σε λειτουργία κατά την περίοδο των υγειονομικών μέτρων.
Η τιμολόγηση της μετοχής της εταιρείας αντικατοπτρίζει την ανανέωση των λειτουργιών της, η οποία πέρασε στην επόμενη ημέρα από το το κυρίαρχο στη αγορά λειτουργικό της σύστημα Windows και αναπτύχθηκε μέσω του cloud computing και των εξαγορών επιχειρήσεων στην αιχμη της τεχνολοφίας.

Η Satya Nadella

Η μετοχή της Microsoft έχει αυξηθεί περισσότερο από 600% από τότε που ο Satya Nadella αντικατέστησε τον Steve Ballmer ως CEO της εταιρείας το 2014. (Κατά τη διάρκεια της 14χρονης θητείας του Ballmer ως CEO,η μετοχή  της εταιρείας είχε πτώση κατά 32%.)

Εφαρμογές

Μία από τις πρώτες κινήσεις του Nadella ήταν να αποκαλύψει ότι οι εφαρμογές του Office, όπως το Word και το Excel, θα «μεταφέρονταν» στο iOS της Apple και στο Android της Google, να περιορίζονται στα smartphone που εκτελούν Windows.
Ένα χρόνο αργότερα, όταν βγήκαν τα Windows 10 η ενημέρωσή του προγράμματος ήταν δωρεάν, σε αντίθεση με τα Windows 7 και τα Windows 8.

Υπηρεσίες cloud

Ο Nadella είχε διευθύνει το τμήμα που περιλαμβάνει το δημόσιο cloud Azure της Microsoft αμέσως πριν αναλάβει τη θέση του CEO, και αυτό είναι ευδιάκριτο.
Στα χρόνια της ως CEO έκανε δημόσιες ναφορές στις χρήσεις του Azure σε εξέχοντες πελάτες όπως το NBA, η Volkswagen και η Walgreens.
H εταιρεία υπηρεσιών cloud Azure δεν απέχει πολύ από το να γίνει ο μεγαλύτερος επιχειρησιακός βραχίονας της Microsoft.

Συνεργασία

Την Πέμπτη (24 Ιουνίου 2021) η εταιρεία ανακοίνωσε ότι τα Windows 11 θα υποστηρίξουν εφαρμογές που χρησιμοποιούν το λειτουργικό σύστημα Android της Google και η Nadella πέρασε στο τέλος της παρουσίασης της εταιρείας, παρουσιάζοντας τη Microsoft ως μια πιο φιλική επιλογή για προγραμματιστές λογισμικού από την Apple.

Εξαγορές

Κατά τη δάρκεια της θητείας του Nadella η Microsoft έχει δαπανήσει περισσότερα από 45 δισεκατομμύρια δολάρια για την εξεγορά εταιρειών, όπως το επιχειρηματικό κοινωνικό δίκτυο LinkedIn, οι προγραμματιστές βιντεοπαιχνιδιών Mojang και Zenimax, και η υπηρεσία αποθήκευσης κώδικα GitHub.
Η Microsoft τους άφησε σε μεγάλο βαθμό να λειτουργούν ανεξάρτητα και να αναπτυχθούν.
Τον Απρίλιο, η εταιρεία δήλωσε ότι συμφώνησε να εξαγοράσει την εταιρεία Nuance που ασχολείται με την αναγνώριση ομιλίας έναντι 19,7 δισ. δολάρια, συμπεριλαμβανομένων των ιδίων κεφαλαίων που θα εισέφερε και του χρέους που θα αναλάμβανε.

Τα ορόσημα

Η Microsoft ήταν από τις πρώτες εταιρείες που ξεπέρασαν την αποτίμηση ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων όταν πέτυχε αυτό το ορόσημο τον Απρίλιο του 2019.
Λίγο πριν από αυτό, η Microsoft είχε ανακτήσει τον τίτλο της πιο πολύτιμης εισηγμένος, αν και σήμερα το τίτλο κατέχει η Apple.
Για λόγους συγκρισης να σημειωθεί Amazon και η μητρική εταιρεία της Google, Alphabet, αξίζουν και τα δύο πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, όπως και η εταιρεία πετρελαίου Saudi Aramco.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης