Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θετικό κλίμα στη Wall Street λόγω μάκρο και πακέτου Biden - Νέα ιστορικά υψηλά για S&P 500

Θετικό κλίμα στη Wall Street λόγω μάκρο και πακέτου Biden - Νέα ιστορικά υψηλά για S&P 500

Νέα ιστορικά υψηλά για S&P 500

Σχετικά Άρθρα
Ανοδικά κινήθηκαν  σήμερα 25/6 οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, λαμβάνοντας ώθηση από τα θετικά στοιχεία για την αμερικανική οικονομία αλλά και τη συμφωνία για το επενδυτικό πακέτο του προέδρου Biden σε έργα υποδομής.

Ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο +0,69% στις 34.433,84 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε κέρδη +0,33% στις 4.280,7 μονάδες και διαμορφώθηκε σε νέα ιστορικά υψηλά
Ο δείκτης Nasdaq υποχώρησε οριακά -0,06% στις 14.360,39 μονάδες

Σε εβδομαδιαία βάση, ο S&P 500 σημείωσε κέρδη 2,74%, στο καλύτερο 5νθήμερο από την εβδομάδα που έληξε στις 5 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την Dow Jones Market Data.
Ο Dow Jones κατέγραψε άνοδο 3,4% στην καλύτερη εβδομάδα του από τα μέσα Μαρτίου, ενώ ο Nasdaq κέρδισε 2,4%.
Περαιτέρω άνοδο ανακοινώθηκε ότι κατέγραψαν οι τιμές καταναλωτή τον Μάιο στις ΗΠΑ, που αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ετήσιο ρυθμό από το 2008, υποδεικνύοντας ότι οι καταναλωτές καλούνται να πληρώσουν περισσότερα για αγαθά και υπηρεσίες το καλοκαίρι καθώς η οικονομία ανακάμπτει από την πανδημία.
Ο δείκτης τιμών δαπανών προσωπικής κατανάλωσης, ο προτιμώμενος δείκτης της Federal Reserve για τον πληθωρισμό, ενισχύθηκε κατά 0,4% το Μάιο, καταγράφοντας αύξηση για τρίτο διαδοχικό μήνα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν σήμερα.
Οι οικονομολόγοι σε έρευνα των Dow Jones και The Wall Street Journal προέβλεπαν αύξηση 0,5%.
Την αισιοδοξία των επενδυτών για την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας τροφοδότησαν και τα στοιχεία που ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, τα οποία επιβεβαίωσαν ότι κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους η οικονομία «έτρεξε» με ετήσιο ρυθμό 6,4%.
Η ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο αναμένεται να σκαρφαλώσει στο 10%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Πρόσθετη ώθηση στους δείκτες να κινηθούν σε νέα υψηλά δίνει και η θετική κατάληξη στις διαπραγματεύσεις του προέδρου Biden με γερουσιαστές και από τα δύο κόμματα για το πακέτο επενδύσεων σε έργα υποδομών, ύψους άνω των 500 δισ. δολαρίων.
«Έχουμε συμφωνία», δήλωσε ο Biden μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την συνάντηση του με τους γερουσιαστές.
Oι αναλυτές εκτιμούν πάντως ότι θα χρειαστούν κάποιες εβδομάδες για την οριστικοποίηση των λεπτομερειών στο πακέτο.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας κατά 5,8% ενισχύεται η μετοχή της CarMax Inc στις προσυνεδριακές συναλλαγές, καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε αποτελέσματα για το α΄ τρίμηνο που υπερέβησαν τις εκτιμήσεις.
Η Carmax ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 436,8 εκατ. δολαρίων ή 2,63 δολαρίων ανά μετοχή, στο τρίμηνο μέχρι τις 31 Μαΐου, υψηλότερα από τα 4,978 εκατ. δολάρια ή 3 σεντς ανανά μετοχή πριν από έναν χρόνο.
Οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές ενέκριναν το φάρμακο Actemra της Roche κατά της αρθρίτιδας, για επείγουσα χρήση για τη θεραπεία νοσηλευόμενων ασθενών με κορωνοϊό, δίνοντας μια επιπλέον ώθηση σε ένα φάρμακο που είχε ήδη επιτραπεί να χορηγηθεί.
Η αμερικανική υπηρεσία τροφίμων και φαρμάκων (FDA) ανέφερε ότι έχει εκδώσει άδεια έκτακτης ανάγκης για το Actemra προκειμένου να χορηγείται σε ενήλικες και παιδιά που νοσηλεύονται με κορωνοϊό.
Εδώ και μήνες ήδη το φάρμακο χορηγείται σε σοβαρά νοσούντες με τον κορωνοϊού σε συμπληρωματική χρήση, αποφέροντας εκατοντάδες εκατ. πωλήσεων για τη Roche.

Fed: Οι μεγάλες τράπεζες αντέχουν μια σοβαρή ύφεση - Τι έδειξαν τα stress test του 2021

Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα των stress tests που δημοσίευσε η Fed, και τα 23 κορυφαία χρηματοπιστωτικά ιδρύματα των ΗΠΑ εμφάνισαν πολύ υψηλότερα από τα ελάχιστο απαιτούμενο επίπεδο κεφαλαιακής επάρκειας στο πλαίσιο ενός σεναρίου σοβαρής οικονομικής ύφεσης.
Οι παραδοχές στο σενάριο της «σοβαρής οικονομικής ύφεσης» ήταν ότι ο αμερικανικό ΑΕΠ θα σημειώσει πτώση κατά 4%, η ανεργία θα εκτιναχθεί στο 10,75% και η χρηματιστηριακή αγορά θα καταγράψει «βουτιά» 55%, ενώ οι κλάδοι των εμπορικών ακινήτων και του εταιρικού χρέους θα υποστούν σφοδρό πλήγμα.
Σύμφωνα με τη Fed, παρότι σε ένα τέτοιο σενάριο, οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες να εμφάνισαν ζημίες ύψους 474 δισ. δολαρίων, και πάλι η κεφαλαιακή τους επάρκεια θα ξεπερνούσε κατά πολύ τα ελάχιστα απαιτούμενα όρια, με τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας να υποχωρεί στο 10,6%, ποσοστό υπερδιπλάσιο του ελάχιστου ορίου.
Πρόκειται για ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, δεδομένου ότι η πανδημία ήγειρε ανησυχίες για τις αντοχές του τραπεζικού κλάδου, καθώς προκάλεσε εκτεταμένες οικονομικές αναταράξεις.
Ωστόσο, όπως αναφέρει το CNBC, χάρη στη δημοσιονομική στήριξη και τη χαλαρή οικονομική πολιτική της Fed, η τράπεζες αντεπεξήλθαν εξαιρετικά καλά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αυξάνοντας τα αποθέματα κεφαλαίων τους εν όψει ενδεχόμενων νέων κόκκινων δανείων, ανησυχίες που ως επί το πλείστον δεν πραγματοποιήθηκαν.
Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι τράπεζες πέρασαν επιπρόσθετα stress tests ενώ είχε απαγορευτεί στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα η επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους με τη μορφή μερισμάτων και επαναγορών ιδίων μετοχών.

Επανέρχονται τα μερίσματα και οι επαναγορές μετοχών

Μετά τα θετικά αποτελέσματα των stress tests, ο αμερικανικός τραπεζικός κλάδος αναμένεται να ανακτήσει ένα μέρος της αυτονομίας που έχασε κατά την τελευταία κρίση.
Σημειώνεται ότι ο καταλυτικός ρόλος που διαδραμάτισαν οι τράπεζες στην χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 οδήγησε σε αυστηρότερη εποπτεία από τις ρυθμιστικές αρχές, ενώ έπρεπε να λάβουν την άδεια της αρχής προκειμένου να προχωρήσουν στην καταβολή μερισμάτων ή σε επιστροφές κεφαλαίου μέσω επαναγοράς μετοχών.
Πλέον, οι αμερικανικές τράπεζες θα αποκτήσουν μεγαλύτερη ευελιξία και από τις 30 Ιουνίου και μετά θα μπορούν να προχωρήσουν στην καταβολή μερισμάτων και σε επαναγορές μετοχών, αρκεί να πληρούν τα ελάχιστα όρια κεφαλαιακής επάρκειας, καθεστώς που ήταν να ισχύσει από πέρυσι αλλά αναβλήθηκε καθώς παρενέβη η πανδημία του κορωνοϊού.

ΗΠΑ: Σε υψηλό 30 ετών ο δείκτης ατομικών καταναλωτικών προσδοκιών το Μάιο στο 3,4%

Κατακόρυφη αύξηση κατά 3,4% το Μάιο, την ταχύτερη αύξηση από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, κατέγραψε ο δείκτης βασικών ατομικών καταναλωτικών προσδοκιών (PCE) των Μάιο, ένας δείκτης – βαρόμετρο για την ένταση των πληθωριστικών πιέσεων και την διαμόρφωση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείο Εμπορίου την Παρασκευή 25 Ιούνιο 2021.
Αν και η άνοδος ήταν περίπου η μεγαλύτερη σε επίπεδο 30 ετών, είχε ήδη προεξοφθηθεί σε δημοσκόπηση του Dow Jones και οι αγορές δεν αντέδρασαν με ηχηρό τρόπο στις ειδήσεις.
Η βασική αύξηση του δείκτη τιμών των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών αντικατοπτρίζει τον ταχύ ρυθμό της οικονομικής ανάπτυξης και τις επακόλουθες ανοδικές πιέσεις και υποτυπώνει την ταχεία «ανάρρωση» της αμερικάνικής οικονομίας από την κρίση της πανδημίας και τα lockdowns πο ξεκίνησαν από το 2000.

Συγκρατημένη άνοδος στις ευρωαγορές με το βλέμμα στην προοπτική για οικονομική ανάκαμψη

Με μικρή άνοδο έκλεισαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστηρία, με τους επενδυτές να εμφανίζονται συγκρατημένοι με το βλέμμα στραμμένο στην προοπτική μιας σταθερής οικονομικής ανάκαμψης μία μέρα μετά τις ανακοινώσεις της Τράπεζας της Αγγλίας.
Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 πρόσθεσε 0,13% στις 457,63 μονάδες, μετον κλάδο των βασικών πόρων να σημειώνει άνοδο 1,2%, ενώ οι μετοχές του κλάδου ταξιδιών και αναψυχής διολίσθησαν κατά 1,3%.
Στα επιμέρους ταμπλό ο γερμανικός δείκτης DAX ενισχύθηκε κατά 0,13% στις 15.607,97 μονάδες, ο δείκτης του Λονδίνου FTSE 100 πρόσθεσε 0,37% στις 7.036,07μονάδες, ενώ ο γαλλικός δείκτης CAC 40 υποχώρησε κατά 0,12% στις 6.622,87 μονάδες.
Η οικονομία της Ευρωζώνης αναμένεται να επιστρέψει στα προ-πανδημικά επίπεδα το πρώτο τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Christine Lagarde.
Σχολιάζοντας την τρέχουσα οικονομική κατάσταση στο μπλοκ, η Lagarde είπε ότι απαιτείται συνεχής δημοσιονομική και νομισματική στήριξη για την αποφυγή παρατεταμένων οικονομικών προβλημάτων.
Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ πιθανότατα θα αυξηθεί το φθινόπωρο, σημείωσε η Lagarde.
«Αλλά οι υποκείμενες πιέσεις στις τιμές παραμένουν συγκρατημένες», επανέλαβε.
Υπό μεγάλη πίεση βρίσκεται η ανώτατη διοίκηση της Credit Suisse προκειμένου να παρουσιάσει ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης της ελβετικής τράπεζας που έχει πληγεί από σωρεία σκανδάλων.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, υπάρχουν πιέσεις το σχέδιο να περιλαμβάνει πιθανή συγχώνευση με την UBS.
Τα στελέχη της τράπεζας φοβούνται ότι η εμβληματική ελβετική τράπεζα θα μπορούσε να αμφισβητηθεί από τους επενδυτές που απαιτούν τη διάλυση της ή ότι η συρρικνωμένη χρηματιστηριακή αξία της την καθιστά στόχο για μια εχθρική ξένη εξαγορά.
Ο νέος πρόεδρος, Antonio Horta-Osorio, ανακοίνωσε μια στρατηγική επανεξέταση στα τέλη Απριλίου, λέγοντας στους επενδυτές ότι θα χρειαστεί χρόνος για τη λήψη σκληρών αποφάσεων που θα ακολουθήσουν.
Η ανώτερη διοίκηση της τράπεζας πρόκειται να συναντηθεί την επόμενη εβδομάδα, με τα στελέχη να εξετάζουν προτάσεις αναδιάρθρωσης στις αρχές Ιουλίου.

Κέρδη στην Ασία

Θετικό ήταν το κλίμα στις αγορές της Ασίας.
Ο Asia Dow ενισχύθηκε +0,8% στις 4.007 μονάδες.
Ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με άνοδο +0,66%, στις 29.066 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ σημείωσε άνοδο +1,4% στις 29.288 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite ενισχύθηκε +1,15% στις 3.607 μονάδες.
Ο Sensex κατέγραψε άνοδο +0,4% στις 52.893μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης