Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΕ - Γαλλο-γερμανικό ήττα: Αντί για Σύνοδο Κορυφής με τον Putin, κέρδισε η σκληρή γραμμή

ΕΕ - Γαλλο-γερμανικό ήττα: Αντί για Σύνοδο Κορυφής με τον Putin, κέρδισε η σκληρή γραμμή

Merkel και Macron υπέστησαν ήττα από τη συμμαχία της Πολωνίας με τις χώρες της Βαλτικής

Σχετικά Άρθρα

Σε παρέμβασή του την Τρίτη 22 Ιουνίου, ο Ρώσος Πρόεδρος  Vladimir Putin, έκανε λόγο για μια στρατηγική συνεργασίας για την ασφάλεια και την ανάπτυξη η οποία θα περιλαμβάνει στο κέντρο της τη συνεργασία Ε.Ε. – Ρωσίας.
Η πρόταση του Putin όμως «προσέκρουσε» πάνω στη σκληρή γραμμή της Ε.Ε, επισημαίνεται στους Financial Times την Παρασκευή 25 Ιουνίου.
Επίσημαίνεται στο δημοσίευμα, η δραματική συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής η οποία διήρκησε ως τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής (25/6), οι 27 ηγέτες της Ε.Ε. είχαν έναοντε διαφωνία αναφορικά με τη στάση που πρέπει να κρατήσει η Ένωση απέναντι στη Ρωσία.
Από αυτή την αντιπαράθεση οι Γαλλία και Γερμανία -ενώ υπό κανονικές συνθήκες ασκούν τη μεγαλύτερη επιρροή- υπέστησαν ξεκάθαρη ήττα από τη μικρή συμμαχία της Πολωνίας με τις χώρες της Βαλτικής.

Η πρόταση Merkel – Macron

H Γαλλία και Γερμανία πρότειναν να υπάρξει μια Σύνοδος Κορυφής με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin, στο ίδιο διιπλωματικό πλαίσιο με το οποίο είχε γίνει η Σύνοδος Κορυφής μεταξύ του Putin και του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden.
Το πρόβλημα ξεκίνησε με τον Λιθουανό Πρόεδρο, Gitanas Nauseda, ο οποίος περιέγραψε γλαφυρά και με ειλικρίνεια την κατάσταση.
Υπογράμμισε ότι μέχρι τώρα η στάση της Ε.Ε. απέναντι στη Ρωσία χαρακτηριζόταν δίκαια ως «σκληρή» και ως τέτοια πρέπει να παραμείνει, ζητώντας από τους δύο ηγέτες της Ε.Ε. να εξηγήσουν στους υπόλοιπους πώς θα ωφελούνταν η Ένωση από μια τέτοια αλλαγή στάσης.
Τον λόγο ύστερα πήραν οι χώρες της Βαλτικής, που με τη σειρά τους είπαν ότι εφόσον ακόμα δεν έχει αποδώσει καρπούς η Σύνοδος Κορυφής με τον Joe Biden και δεν υπάρχουν έμπρακτες δεσμεύσεις από την πλευρά της Ρωσίας για αλλαγή της επιθετικής της στάσης και για συνεργασία στους σημαντικούς τομείς πολιτικής, τότε μια αντίστοιχη αλλαγή στάσης από την Ε.Ε. συνιστά «βιασύνη».

Πολωνική ηγεσία

Ο Πολωνός πρωθυπουργός, Mateusz Morawiecki, έκανε την πιο δυναμική από όλες τις δηλώσεις.
Υποστήριξε ότι είναι δύσκολο να ξεκινήσει η Ε.Ε. οποιονδήποτε διάλογο στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο τη στιγμή που υπάρχουν από πλευράς Ρωσίας «υβριδικές επιθέσεις στους γείτονές μας».
Με τον όρο «υβριδικές επιθέσεις» ο Morawiecki αναφέρθηκε στην πρόσφατη σύλληψη του Roman Protasevich: στη Λευκορωσία, αλλά και στην διαμάχη μεταξύ Ρωσίας και Πολωνίας για κατασκοπία από πλευράς Ρώσων.
Ο Morawiecki κατέληξε λέγοντας ότι ««η έναρξη οποιουδήποτε άμεσου διαλόγου στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο είναι δυνατή μόνο σε μια κατάσταση όπου υπάρχει πραγματική αποκλιμάκωση και πραγματική απόσυρση από την επιθετική πολιτική».
Αυτή η δήλωση ήταν και η γραμμή στην οποία κατέληξαν οι ηγέτες της Ε.Ε.

Σε σκληρή γλώσσα

Η ανακοίνωση που βγήκε, σε σκληρή γλώσσα, εστιάζει στον καθορισμό των προσδοκιών και των απαιτήσεων που έχει η Ε.Ε. από το Κρεμλίνο, ως απαραίτητη προϋπόθεση για μια νέα διπλωματική δέσμευση.
Κατέληξε μάλιστα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να προτείνει νέο γύρο κυρώσεων απέναντι στη Ρωσία, υπό την προϋπόθεση ότι «η ρωσική ηγεσία θα επιδείξει μια πιο εποικοδομητική πολιτική δέσμευση και θα σταματήσει τις ενέργειες κατά της ΕΕ και των κρατών μελών της, καθώς και εναντίον τρίτων χωρών».
Στην κατακλείδα της απόφασης είναι η απαίτηση από τη Ρωσία να αναλάβει τις ευθύνες της για τη διασφάλιση της εφαρμογής της ειρηνευτικής συμφωνίας του Μινσκ, για τον τερματισμό της σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία.

Αποδοχή Merkel

Η Merkel μιλώντας σε δημοσιογράφους στο τέλος της μακράς αυτής διαδικασίας, παραδέχτηκε κατηγορηματικά την ήττα της αν και έκανε επίσης μια υπαινικτική δήλωση ότι η πραγματικά θαρραλέα κίνηση θα ήταν να υιοθετηθεί η πρόταση διαλόγου που πρότεινε η Σύνοδος Κορυφής στην αρχή.
Το αποτέλεσμα, φαινομενικά, δείχνει ότι αλλάζουν οι συσχετισμοί στο εσωτερικό της Ένωσης και η αδιαμφισβήτητη ηγεσία της Γερμανίας αλλά και ο καταλυτικός ρόλος της Γαλλίας, δεν θα πρέπει να θεωρούνται πλέον ως δεδομένα.
Στην πράξη, επίσης, φάνηκε ότι η Ε.Ε. δεν μπορεί πια να καλύπτει τις στρατηγικές και τακτικές της διαφορές με τη Ρωσία, κάτω από ουδέτερες προτάσεις.
Η ένταση της συζήτησης στη Σύνοδο, δείχνει ότι πλέον οι κλυδωνισμοί στο ανώτερο πολιτικό οικοδόμημα της Ε.Ε. είναι αρκετά σημαντικοί για να αγνοηθούν, σύμφωνα με το δημοσίευμα των FT.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης