Τελευταία Νέα
Διεθνή

Που οφείλεται ο ξαφνικός θαυμασμός της Γαλλίας για την τουρκική αμυντική βιομηχανία

Που οφείλεται ο ξαφνικός θαυμασμός της Γαλλίας για την τουρκική αμυντική βιομηχανία
Η τουρκική αμυντική βιομηχανία και ειδικότερα η κατασκευή οπλισμένων drones κερδίζει τον θαυμασμό της Γαλλίας
Σχετικά Άρθρα

Μετά την εξομάλυνση των γαλλο – τουρκικών σχέσεων ενδιαφέρον παρουσιάζει και η μεταστροφή της Γαλλίας απέναντι στην Άγκυρα,εκφράζοντας τον θαυμασμό της για την τουρκική αμυντική βιομηχανία.
Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα, η Τουρκία έχει κατορθώσει τα οπλισμένα drones, που κατασκευάζει, να καταγράφουν σημαντικές πωλήσεις στο εξωτερικό.
Τα τελευταία χρόνια, η Τουρκία έχει κατευθύνει τη στρατιωτική της βιομηχανία στην παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών και οι εξαγωγές της αυξάνονται καθημερινά.
Τα τουρκικά αεροσκάφη, που πέτυχαν σημαντικές επιτυχίες στη Συρία, τη Λιβύη και το Nagorno Karabakh πωλούνται ασταμάτητα και έχουν σημαντική ζήτηση ιδιαίτερα στις πρώην σοβιετικές χώρες, αναφέρει η Le Monde.
Τα «φθηνά και αποτελεσματικά» οπλισμένα drones που παράγονται από την εταιρεία Baykar στην Τουρκία έχουν αλλάξει την πορεία των συγκρούσεων με τη ρίψη τους εναντίον τανκς, τεθωρακισμένων οχημάτων, αποθηκών πυρομαχικών και συστημάτων αεράμυνας.

Κορυφαίος κατασκευαστής drones η Τουρκία

Σε διάστημα μικρότερο από 10 χρόνια, η Τουρκία έχει γίνει ο κορυφαίος κατασκευαστής οπλισμένων drones, μαζί με τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και την Κίνα.
Επίσης το μη επανδρωμένο αεροσκάφος Bayraktar TB2 με τη μεγαλύτερη ζήτηση μπορεί να συγκεντρώσει πληροφορίες σχετικά με τη θέση των εχθρικών δυνάμεων, να κατευθύνει πολεμικά αεροσκάφη σε στόχους και να φέρει τέσσερις πυραύλους για επιθέσεις.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι τουρκικές επιθέσεις είχαν εκπληκτικά αποτελέσματα, αχρηστεύοντας τα ακριβά και βαριά ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα Pantsir στη Συρία και τη Λιβύη, και τους ρωσικούς πυραύλους Iskender στην Αρμενία.

Η συνεργασία Macron - Erdogan

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο σχολιασμός της Süddeutsche Zeitung για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.
«Η συζήτηση για την Τουρκία ήταν εκπληκτικά σύντομη», γράφει η γερμανική εφημερίδα.
Η Σύνοδος Κορυφής ενέκρινε την πρόταση της Commission να καταβάλλει στην Τουρκία 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ για τη στέγαση περίπου 3,7 εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων βάσει της συμφωνίας για το μεταναστευτικό που παρατάθηκε έως το 2024.
Τα χρήματα θα προέλθουν από τον προϋπολογισμό της Commission λέει η Von der Leyen.
Ακόμα και εάν το τελικό ανακοινωθέν επικρίνει τις ελλείψεις της Τουρκίας όσον αφορά το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία και ζητά την έναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, οι προετοιμασίες για τον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης θα αρχίσουν τώρα «σε τεχνικό επίπεδο».
Και η εφημερίδα συνεχίζει: «Η συνέντευξη Τύπου του Γάλλου Προέδρου αποδεικνύει πώς άλλαξε η ατμόσφαιρα.
Οι εντάσεις μειώνονται και ακόμη και αν υπόσχεται στους Έλληνες και τους Κύπριους να παραμείνει σε εγρήγορση το καλοκαίρι, ο Macron λέει στην Άγκυρα:
«Θα ξεκινήσουμε εκ νέου τη συνεργασία».
Μια τέτοια φράση του Macron, ο οποίος είχε μια βαθιά εχθρότητα με τον Τούρκο Πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan, είναι κάτι που κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί στις Βρυξέλλες πριν από μήνες».

Τα σχεδόν «θερμά» λόγια

Οι αναλύσεις αυτές έρχεται μόλις μία μέρα μετά τα σχεδόν «θερμά» λόγια του Γάλλου προέδρου για την Τουρκία.
O Emmanuel Macron δήλωσε μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ ότι οι εντάσεις με την Τουρκία έχουν μειωθεί σημαντικά αλλά οι ευρωπαϊκές χώρες θα παραμείνουν προσεκτικές.
H Τουρκία έχει σημαντικό ρόλο και ευθύνη στο ζήτημα των προσφύγων και ως εκ τούτου «αποσαφηνίσαμε τη στρατηγική μας για τη χρηματοδότηση στο ζήτημα αυτό», πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης