Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι ευρωπαϊκές πιέσεις στην Ουγγαρία για τους ΛΟΑΤΚΙ και η συνεχιζόμενη κόντρα Orban – Rutte

Οι ευρωπαϊκές πιέσεις στην Ουγγαρία για τους ΛΟΑΤΚΙ και η συνεχιζόμενη κόντρα Orban – Rutte

Σε κλοιό πιέσεων βρίσκεται η Ουγγαρία για νόμο που απαγορεύει την προώθηση της ομοφυλοφιλίας σε νέους κάτω των 18 ετών

Σχετικά Άρθρα

Στο στόχαστρο της ηγεσίας της ΕΕ βρέθηκε για μία ακόμη φορά η Ουγγαρία και ο «προκλητικός» πρωθυπουργός της Viktor Orban, σχετικά με τους ΛΟΑΤΚΙ.
Η εφημερίδα Telegraph αναφέρεται στην τεράστια πίεση των Βρυξελλών ενάντια σε έναν νέο ουγγρικό νόμο, που επιδιώκει να αποτρέψει τη δημόσια προώθηση της ομοφυλοφιλίας και της κουλτούρας των τρανσέξουαλ στα παιδιά και τους ανηλίκους.
Μάλιστα φέρνει ως παράδειγμα τη δήλωση του Ολλανδού πρωθυπουργού Mark Rutte, ο οποίος ζήτησε από την Ουγγαρία είτε να εγκαταλείψει την ΕΕ, είτε να καταργήσει τον νόμο, ο οποίος απαγορεύει τηλεοπτικές εκπομπές και άλλο οπτικό υλικό, που προάγει τον τρόπο ζωής των ΛΟΑΤΚΙ.
Ωστόσο, ορισμένες κυβερνήσεις της Ανατολικής Ευρώπης αρνήθηκαν να προσχωρήσουν στις 17 από τις 27 χώρες της ΕΕ, που σε μια σπάνια κοινή δήλωσή τους καταδίκασαν ένα κράτος - μέλος.
Άλλοι ηγέτες της ΕΕ, όπως η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, ισχυρίζονται ότι ο νόμος κάνει διακρίσεις ενεργά σε βάρος των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων.

Οι υπερασπιστές του νόμου

Ωστόσο, οι υπερασπιστές του ουγγρικού νόμου επεσήμαναν ότι θέτει τη λήψη αποφάσεων για την παρουσίαση αυτών των ζητημάτων στα παιδιά, στα χέρια των γονέων και των μελών της οικογένειας.
Ο ίδιος ο Orban για παράδειγμα, είπε ότι ο νόμος και η πολιτική είναι ουσιαστικά για την «υπεράσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών και των γονέων» και δεν αφορά διακρίσεις.
Ο Orban από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ δήλωσε:
«Η ομοφυλοφιλία είχε ποινικοποιηθεί και εγώ αγωνίστηκα για την ελευθερία και τα δικαιώματά τους», καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι «υπερασπίζομαι τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων.
Αλλά αυτός ο νόμος δεν αφορά αυτό».
Ωστόσο, η ηγεσία της ΕΕ και τα περισσότερα κράτη – μέλη με μία σχεδόν πολεμική δήλωση κάλεσαν την Ουγγαρία να «πέσει στα γόνατα» για τον νόμο που απαγορεύει την προώθηση της ομοφυλοφιλίας στα σχολεία.

Η επίθεση Rutte

«Ο στόχος μου είναι να φέρω την Ουγγαρία προ των ευθυνών της σε αυτό το ζήτημα», είπε ο Ολλανδός πρωθυπουργός.
«Πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι είναι είτε μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτής της κοινότητας αξιών, πράγμα που σημαίνει ότι στην Ουγγαρία ... δεν μπορεί να γίνει καμία διάκριση και [όλοι] μπορούν να αισθάνονται ελεύθεροι λόγω σεξουαλικότητας, χρώματος δέρματος, οποιουδήποτε φύλου, είτε αυτή η χώρα αποχωρεί από αυτή την κοινότητα αξιών», σημείωσε ο Rutte.
Αλλά και πάλι η Ουγγαρία υποστήριξε ότι o νόμος έχει να κάνει με την προστασία των παιδιών σε μια εποχή που ορισμένες ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη και αλλού στον κόσμο, επιδιώκουν ενεργά να πείσουν τους νέους να λάβουν μη αναστρέψιμα μέτρα για να αλλάξουν το σώμα τους μέσω χειρουργικών επεμβάσεων και να υπόκεινται σε δυνητικά επικίνδυνες θεραπείες ορμονών.

«Η προστασία των παιδιών»

«Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε το νόμο με εκείνους που έχουν κινηθεί εναντίον τους» δήλωσε εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης.
«Ο νόμος αφορά αυστηρά την προστασία των παιδιών.
Λέει ότι για ανηλίκους κάτω των 18 ετών, η σεξουαλική εκπαίδευση πρέπει να είναι κατάλληλη και αυτό που δεν θέλουμε είναι η εισβολή των λεγόμενων ΜΚΟ των ΛΟΑΤΚΙ + και ομάδων πίεσης που εισβάλλουν σε νηπιαγωγεία και σχολεία και να εξηγούν στα παιδιά γιατί είναι υπέροχη ιδέα να κάνετε ορμονικές θεραπείες και χειρισμούς προκειμένου να αλλάξουν το φύλο τους πριν από τα 18.
Αυτές δεν είναι αποδεκτές πρακτικές» δήλωσε ο Ούγγρος εκπρόσωπος στο BBC.

ursula_1.JPG
Το κράτος δικαίου

Η κόντρα μεταξύ του Ολλανδού πρωθυπουργού και του Ούγγρου ομολόγου του, δεν είναι καινούργια και αφορά στη λεγόμενη σύνδεση της χρηματοδότησης της ΕΕ με ζητήματα «κράτους δικαίου», κάτι που θεωρείται ότι στοχεύει συγκεκριμένα την Ουγγαρία καθώς και άλλα κοινωνικά συντηρητικά κράτη, ιδιαίτερα στην Ανατολική Ευρώπη.
Το καλοκαίρι του 2020 καθώς αυτή η διαμάχη είχε ξεσπάσει ξέσπασε, ο Orban είχε πει για τον Rutte:
«Δεν ξέρω ποιος είναι ο προσωπικός λόγος για τον οποίο ο Ολλανδός πρωθυπουργός μισεί εμένα ή την Ουγγαρία, αλλά επιτίθεται τόσο σκληρά και κάνει σαφές ότι επειδή η Ουγγαρία κατά τη γνώμη του δεν σέβεται το κράτος δικαίου, [πρέπει] να τιμωρηθεί οικονομικά.
Αυτή είναι η θέση του, που δεν είναι αποδεκτή επειδή δεν υπάρχει απόφαση σχετικά με το ποια είναι η κατάσταση του κράτους δικαίου στην Ουγγαρία».

rutte_1.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης