Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πιθανή δεύτερη δόση για το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, μετά την παραλλαγή Δέλτα

Πιθανή δεύτερη δόση για το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, μετά την παραλλαγή Δέλτα
Η J&J ανέφερε πως εξετάζει εργαστηριακά αν η ανοσιακή απόκριση από το εμβόλιο της είναι ικανή να εξουδετερώσει την παραλλαγή Δέλτα

Την πιθανότητα να χρειαστεί ενισχυτική δόση με κάποιο mRNA εμβόλιο (της Pfizer/BioNTech ή της Moderna) για όσους έχουν κάνει το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, εξετάζουν στις ΗΠΑ μερικοί λοιμωξιολόγοι και άλλοι ειδικοί, καθώς προχωρά η εξάπλωση παγκοσμίως της πιο μεταδοτικής και ίσως πιο επικίνδυνης παραλλαγής Δέλτα («ινδική») του κορωνοϊού.
Μέχρι το τέλος Αυγούστου στην Ευρώπη, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), αλλά και στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το αντίστοιχο CDC, αναμένεται να επικρατήσει η συγκεκριμένη παραλλαγή.
Μάλιστα, κάποιοι επιστήμονες δήλωσαν, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ότι ήδη έχουν κάνει οι ίδιοι μια έξτρα δόση, αν και δεν υπάρχουν ακόμη δημοσιευμένες μελέτες για το κατά πόσο ο συνδυασμός διαφορετικών εμβολίων είναι ασφαλής και αποτελεσματικός.
Ήδη, μερικές ευρωπαϊκές χώρες και ο Καναδάς έχουν επιτρέψει μια τέτοια ανάμιξη.
Ωστόσο, ούτε το CDC ούτε το ECDC συνιστούν ενισχυτικές δόσεις, καθώς δεν έχουν διαπιστώσει βάσιμες ενδείξεις για μειούμενη προστασία από τα εμβόλια.
Στο μεταξύ, το  Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Λοιμωδών Νόσων (NIAID) των ΗΠΑ ήδη διεξάγει κλινική δοκιμή σχετικά με την ανάγκη ενισχυτικής δόσης σε όλα τα εγκεκριμένα εμβόλια και αναμένονται στοιχεία το Σεπτέμβριο, συνιστώντας αναμονή έως τότε και όσον αφορά το μονοδοσικό εμβόλιο της J&J. Όπως ανέφερε ο επιστήμονας του NIAID δρ John Beigel, «αν οι μολύνσεις και οι νοσηλείες που οφείλονται στην παραλλαγή Δέλτα, αυξηθούν σημαντικά, τότε πιθανώς θα χρειαστεί να ληφθούν αποφάσεις ακόμη και εν απουσία στοιχείων. Αλλά προς το παρόν νομίζω ότι είναι σωστό να περιμένουμε».

Τι συζητείται

Στο πόσο προστατεύει έναντι της παραλλαγής Δέλτα το μονοδοσικό εμβόλιο της J&J επισκεντρώνεται η συζήτηση, αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να απαντηθεί με βεβαιότητα αυτό το ερώτημα.
Ωστόσο, βρετανικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι δύο δόσεις των εμβολίων Pfizer/BioNTech ή AstraZeneca παρέχουν σημαντικά μεγαλύτερη προστασία, συγκριτικά με τη μία μόνο δόση
όσον αφορά τη συγκεκριμένη παραλλαγή.
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, Michael Lin, δήλωσε πως «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι άνθρωποι που κάνουν το εμβόλιο της J&J, είναι λιγότερο προστατευμένοι», σε σχέση με όσους κάνουν δύο δόσεις άλλων εμβολίων.
Ο ειδικός στα εμβόλια δρ Peter Hotez του Ιατρικού Κολλεγίου Μπέιλορ του Τέξας δήλωσε ότι η χορήγηση μιας δεύτερης δόσης εμβολίου της J&J ή μιας δεύτερης δόσης από άλλο mRNA εμβόλιο μπορεί να παρέχει ευρύτερη προστασία, «αλλά χρειαζόμαστε δεδομένα και καθοδήγηση από το CDC και την FDA».

Η J&J

Η J&J ανέφερε από την πλευρά της πως εξετάζει εργαστηριακά αν η ανοσιακή απόκριση από το εμβόλιο της είναι ικανή να εξουδετερώσει την παραλλαγή Δέλτα, όμως προς το παρόν δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης