Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το Ισραήλ εκφράζει έντονες επιφυλάξεις για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν

Το Ισραήλ εκφράζει έντονες επιφυλάξεις για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν
Συνάντηση του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών με τον Αμερικανό ομόλογό του
Σχετικά Άρθρα

Ο νέος επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας Yair Lapid στην πρώτη συνάντηση που είχε την Κυριακή (27/6) με τον Αμερικανό ομόλογό του, εξέφρασε τις «έντονες επιφυλάξεις» του Ισραήλ για τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στη Βιέννη για τη διάσωση της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν.
Υποσχέθηκε ταυτόχρονα ότι θα διορθώσει «τα λάθη που έγιναν» στις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ τα τελευταία χρόνια.
Σε αυτήν την πρώτη συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών αφότου ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση του Ισραήλ, πριν από δύο εβδομάδες, ο επικεφαλής του State Department Anthony Blinken και ο Lapid είπαν ότι θα συζητήσουν επίσης τις συμφωνίες εξομάλυνσης των σχέσεων του Ισραήλ με τις αραβικές χώρες του Κόλπου. Ο Blinken πρόσθεσε ότι θα θέσει επίσης το θέμα της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Η αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας

Το Ιράν και οι ΗΠΑ διεξάγουν έμμεσες συνομιλίες για την αναβίωση της συνθήκης του 2015 από την οποία αποσύρθηκε μονομερώς η προηγούμενη αμερικανική κυβέρνηση του Donald Trump.
«Το Ισραήλ έχει ορισμένες σοβαρές επιφυλάξεις για την πυρηνική συμφωνία του Ιράν που συζητείται στη Βιέννη.
Πιστεύουμε ότι ο τρόπος για να συζητούνται αυτές οι διαφωνίες (μεταξύ Ισραήλ και ΗΠΑ) είναι μέσω άμεσων… συνομιλιών, όχι σε συνεντεύξεις Τύπου», είπε ο Lapid πριν ξεκινήσει η συνάντηση της Ρώμης.
Ο Lapid κατηγόρησε τον προηγούμενο πρωθυπουργό του Ισραήλ, τον Benjamin Netanyahu, ότι έθεσε σε κίνδυνο την ακατάλυτη στήριξη των ΗΠΑ στη χώρα του, συντασσόμενος με το Ρεπουμπλικανικό κόμμα του Trump.
«Τα τελευταία χρόνια, διαπράχθηκαν λάθη. Θ
α διορθώσουμε αυτά τα λάθη», διαβεβαίωσε.
Οι δύο υπουργοί θέλουν επίσης να διαφυλαχθεί η εύθραυστη εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, μετά τον 11ημερο πόλεμο του Μαΐου, στον οποίο σκοτώθηκαν 260 Παλαιστίνιοι και 13 Ισραηλινοί.
Ο Blinken χαιρέτισε τις δηλώσεις του ομολόγου του, υπογραμμίζοντας ότι οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες «να εργαστούν στενά» με τη νέα ισραηλινή κυβέρνηση.
«Όπως συμβαίνει στους στενούς φίλους, κατά καιρούς έχουμε διαφορετικές απόψεις», παραδέχτηκε, προσθέτοντας: «Έχουμε τους ίδιους στόχους. Μερικές φορές αποκλίνουμε στην τακτική».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης