Τελευταία Νέα
Διεθνή

FDA: Ποια ηλικιακή ομάδα κινδυνεύει περισσότερο από τις παρενέργειες των εμβολίων Pfizer και Moderna - Η προειδοποίηση για τους άνδρες

FDA: Ποια ηλικιακή ομάδα κινδυνεύει περισσότερο από τις παρενέργειες των εμβολίων Pfizer και Moderna - Η προειδοποίηση για τους άνδρες

Το ποσοστό των περιπτώσεων καρδιακής φλεγμονής είναι υψηλότερο από το αναμενόμενο σε νεαρούς άνδρες

Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) πρόσθεσε μια προειδοποίηση σχετικά με τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής φλεγμονής στο ενημερωτικό σχετικά με τα εμβόλια Moderna και Pfizer COVID-19.

Και εκεί βρίσκονται σημαντικές πληροφορίες για την ηλικιακή ομάδα που διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής φλεγμονής, είτε μυοκαρδίτιδα είτε περικαρδίτιδα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την FDA και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) περισσότερες περιπτώσεις καρδιακής φλεγμονής βρέθηκαν σε νεαρούς ενήλικες και παιδιά μετά τη λήψη των εμβολίων, που χρησιμοποιούν τεχνολογία mRNA.

Τα ευρήματα

Στις 25 Ιουνίου, η Συμβουλευτική Επιτροπή των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων εξέτασε τα τελευταία δεδομένα σχετικά με περιστατικά μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας μετά από εμβολιασμό mRNA σε εφήβους και νεότερους ενήλικες κάτω των 30 ετών, ιδιαίτερα μετά από την δεύτερη δόση.
Η πλειονότητα των περιπτώσεων φλεγμονής της καρδιάς έχει επίσης αναφερθεί σε άνδρες, ωστόσο οι αξιωματούχοι υγείας επιβεβαίωσαν ότι οι κίνδυνοι εμφάνισης καρδιακής φλεγμονής είναι μικρότεροι των ωφελειών του εμβολίου.
«Ο κίνδυνος μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας φαίνεται να είναι πολύ χαμηλός δεδομένου του αριθμού των δόσεων εμβολίων που έχουν χορηγηθεί», δήλωσε η Janet Woodcock, αναπληρώτρια επίτροπος της FDA.
Η προειδοποίηση που εξέδωσε η FDA αναφέρει ότι ενδέχεται να υπάρχουν αυξημένοι κίνδυνοι «ιδιαίτερα μετά τη δεύτερη δόση και με την έναρξη των συμπτωμάτων μέσα σε λίγες ημέρες από τον εμβολιασμό».
"Επιπλέον, τα ενημερωτικά δελτία για αυτά τα εμβόλια σημειώνουν ότι οι παραλήπτες εμβολίων πρέπει να αναζητήσουν αμέσως ιατρική βοήθεια εάν έχουν πόνο στο στήθος, δύσπνοια ή ταχυκαρδία μετά τον εμβολιασμό».

Η κρίσιμη ηλικιακή ομάδα

«Το FDA και το CDC παρακολουθούν τις εκθέσεις, συλλέγουν περισσότερες πληροφορίες και θα παρακολουθήσουν τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα για αρκετούς μήνες», αναφέρουν οι δύο αμερικανικοί φορείς.
Όμως, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, υπήρξαν περισσότερες από 1.200 περιπτώσεις περικαρδίτιδας ή μυοκαρδίτιδας σε άτομα ηλικίας 30 ετών και κάτω που έλαβαν δόσεις εμβολίου.
Το ποσοστό των περιπτώσεων, βάσει των υποβολών στο Σύστημα Αναφοράς Εμβολίων που λειτουργούν από το FDA και το CDC, είναι υψηλότερο από το αναμενόμενο σε νεαρούς άνδρες.
Για τους άνδρες ηλικίας μεταξύ 12 και 17 ετών, ο αναμενόμενος αριθμός περιπτώσεων φλεγμονής της καρδιάς μετά από μία δόση με χρήση παραθύρου 21 ημερών ήταν δύο έως 21.
Ο παρατηρούμενος αριθμός περιπτώσεων ήταν 32 έως τις 11 Ιουνίου.
Για τους άνδρες ηλικίας 18 έως 24 ετών, ο αναμενόμενος αριθμός περιπτώσεων με τις ίδιες παραμέτρους ήταν 3 έως 34.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης