Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε νέα ιστορικά υψηλά S&P και Nasdaq - Πρωταγωνιστής ο κλάδος της τεχνολογίας

Σε νέα ιστορικά υψηλά S&P και Nasdaq - Πρωταγωνιστής ο κλάδος της τεχνολογίας

Νέα ρεκόρ για S&P και Nasdaq, πάνω από 1 τρισ. δολάρια η κεφαλαιοποίηση του Facebook

Σχετικά Άρθρα
Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισαν σήμερα 28/6 S&P 500 και Nasdaq, με τον κλάδο της τεχνολογία να πρωταγωνιστεί στην άνοδο με οδηγό το Facebook.

Η μετοχή του Facebook σημείωσε άλμα πάνω από 4% μετά από μια ευνοϊκή δικαστική απόφαση που απέρριψε μια αντιμονοπωλιακή καταγγελία της αμερικανικής Οµοσπονδιακής Επιτροπής Εµπορίου (FTC) και ενός συνασπισμού γενικών εισαγγελέων, οδηγώντας την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας πάνω από το 1 τρισ. δολ. για πρώτη φορά στην ιστορία της.
Η εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης είναι η πέμπτη αμερικανική εταιρεία που ξεπερνά το επίπεδο του 1 τρισ. ακολουθώντας τις Apple, Microsoft, Amazon και τη μητρική της Google, Alphabet.

Ο δείκτης Dow Jones σημείωσε πτώση -0,44% στις 34.283,27 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 κατέγραψε άνοδο +0,23% στις 4.290,61 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq ενισχύθηκε +0,98% στις 14.500,51 μονάδες

Αυτή την εβδομάδα, το επίκεντρο επιστρέφει σε μακροοικονομικούς δείκτες, ιδίως τα προσωρινά στοιχεία για τον πληθωρισμό του Ιουνίου που αναμένεται την Πέμπτη από την Ευρωζώνη, καθώς και από την έκθεση για την απασχόληση που θα βγει από τις ΗΠΑ την Παρασκευή.

Η έκθεση για τα δεδομένα εργασίας την Παρασκευή θα παράσχει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ένταση μεταξύ μιας αυστηρής ζήτησης και μίας προσφοράς που αγωνίζεται να αποκαταστήσει και να ανοικοδομήσει την ικανότητά της να ανταπεξέλθει στον τομέα των υπηρεσιών μετά από την πανδημία.
Η σειρά ομιλιών από αξιωματούχους της Ομοσπονδιακής Τράπεζας την περασμένη εβδομάδα πρόσθεσε ένα λιθαράκι στην απροθυμία που φαίνεται στις ανακοινώσεις της ίδιας της Τράπεζας μετά τη συνεδρίαση του Ιουνίου. Φαίνεται ότι το θεσμικό όργανο είναι διαιρεμένο λόγω της θέσης του προέδρου του Powell ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί χωρίς καμιά ανάγκη για πιο αυστηρή πολιτική.
Αυτό είναι πιθανόν να παραμείνει προς το παρόν μια άσκηση ρητορικής, δεδομένου ότι ακόμη και τα πιο τολμηρά μέλη της Fed δεν οραματίζονται αύξηση επιτοκίων έως τα τέλη του 2022.
Περαιτέρω συζητήσεις και συστροφή (jawboning όπως συχνά αναφέρεται) είναι απίθανο να έχουν σημαντική επίδραση στις αγορές και αναμένουμε ότι οι τάσεις προς υψηλότερες τιμές των assets και προς πιο ισχυρό πληθωρισμό θα παραμείνουν για λίγο ακόμη, κι αυτό είναι ένα περιβάλλον που υποστηρίζει ιδιαίτερα τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας νέα έρευνα έχουν θέσει επί το έργον οι ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Google, η τέταρτη στην Ευρώπη για τη συγκεκριμένη εταιρεία, όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα του CNBC τη Δευτέρα 28 Ιουνίου 2021.
Αυτή τη φορά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικεντρώνεται στην υπηρεσία διαμοιρασμού βίντεο YouTube και κατά πόσο η αμερικανική τεχνολογική εταιρεία ευνοεί τις δικές της υπηρεσίες προβολής διαφημίσεων έναντι ανταγωνιστικών υπηρεσιών.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ήδη από την περασμένη εβδομάδα η Κομισιόν εξέφρασε ανησυχίες αναφορικά με τις πρακτικές προβολής διαφημίσεων της Google, υποστηρίζοντας ότι ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός πιθανόν ευνοεί τις δικές του υπηρεσίες, παραβιάζοντας με αυτόν τον τρόπο τους αντιμονοπωλιακούς κανόνες της Ε.Ε.

Παγκόσμια απειλή η παράλλαξη Δέλτα – Φόβοι για νέο κύμα στην Ευρώπη εντός του καλοκαιριού

Στον απόλυτο εφιάλτη έχουν εξελιχθεί οι παραλλάξεις Δέλτα και Δέλτα plus, οι οποίες απειλούν να προκαλέσουν ένα νέο κύμα κρουσμάτων τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ, ανατρέποντας κάθε προηγούμενο σχεδιασμό για ένα πιο ασφαλές και ελεύθερο καλοκαίρι.
Ήδη Πορτογαλία και Ρωσία είναι στο έλεος του τέταρτου κύματος – είναι χαρακτηριστικό πως το 70% των νέων κρουσμάτων στη Λισαβόνα αποδίδεται στην παράλλαξη Δέλτα, τη στιγμή που ο ιός εξαπλώνεται πλέον σε όλη την Πορτογαλία – ενώ η Γερμανία σχεδιάζει να επιβάλλει μπλόκο στην είσοδο των Βρετανών τουριστών σε όλη την ΕΕ, πρόταση που όπως είναι λογικό, συναντά αντιδράσεις από άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως είναι η Ελλάδα, η Ισπανία, η Κύπρος.
Την ίδια στιγμή, αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα λαμβάνει και η Νότια Αφρική ενώ τη σύγχυση και τη γενικότερη ανησυχία επιτείνει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος συστήνει την χρήση μάσκας και για τους πλήρως εμβολιασμένους με τήρηση όλων των μέτρων.
Παρόλο αυτά, η Ιταλία, η οποία τον Μάρτιο του 2020 ήταν η χώρα που γνώριζε το ισχυρότερο «χτύπημα» της πανδημίας, από σήμερα Δευτέρα 28/6 «πετά τις μάσκες» καθώς έχουν μειωθεί ιδιαίτερα τα κρούσματα.

Απώλειες στις ευρωαγορές με φόντο τις ανησυχίες για τη μετάλλαξη δέλτα

Με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν τις οι ευρωπαϊκοί δείκτες, με τον κλάδο των ταξιδιών να αποτελεί τον αρνητικό πρωταγωνιστή εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών για τον κίνδυνο ενός νέου κύματος περιορισμών λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης του στελέχους δέλτα του κορωνοϊού σε δεκάδες χώρες.
Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε πτώση 0,6% στις 454,94 μονάδες, με τον κλάδο αναψυχής και ταξιδιών να κατρακυλά 4,4% σε χαμηλό ενός μήνα.
Ο γερμανικός DAX υποχώρησε σε ποσοστό 0,3% στις 15.554,18 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 έχασε 1% στις 6.558,02 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,9% στις 7.072,94 μονάδες.
Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, οι μετοχές της βρετανικής Burberry Group κατρακύλησαν 8,7% μετά την παραίτηση του CEO, Marco Gobbetti προκειμένου να αναλάβει επικεφαλής στην ιταλική Salvatore Ferragamo.
Οι μετοχές των International Consolidated Airlines, Easyjet, Wizz Air και Ryanair υποχώρησαν από 4% εώς 6%.
Από την πλευρά της η Nokia σημείωσε άλμα 5,8% μετά την αναβάθμιση της μετοχής από την Goldman Sachs.
H Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να ολοκληρώσει το έκτακτο πρόγραμμά της για τη στήριξη της οικονομίας (PEPP) τον επόμενο Μάρτιο και πιθανόν οι αγορές να πράττουν σωστά που δεν προεξοφλούν μία αύξηση του παλαιότερου προγράμματός της αγορών ομολόγων (APP), δήλωσε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας Robert Holzmann.
Αναλυτές που συμμετέχουν σε έρευνα της ΕΚΤ αναμένουν ότι η κεντρική τράπεζα θα ολοκληρώσει το PEPP στο τέλος Μαρτίου και δεν βλέπουν μία αύξηση του APP για να αντισταθμιστεί η μείωση της στήριξης που θα υπάρξει.
«Ετσι το βλέπει η αγορά και θεωρώ ότι κάνει τη σωστή εκτίμηση», δήλωσε ο Holzmann, ο οποίος είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.
«Δεν γνωρίζουμε ακόμη, αλλά επί του παρόντος φαίνεται ότι το τέλος (σ.σ.: του PEPP) θα είναι τον Μάρτιο».
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να διατηρήσει την έκτακτου χαρακτήρα ευελιξία στις αγορές ομολόγων μετά την τρέχουσα κρίση, τόνισε το μέλος της ΕΚΤ, Fabio Panetta, θέτοντας το σκηνικό για πιθανή σύγκρουση με τα πιο συντηρητικά μέλη, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters τη Δευτέρα 28 Ιουνίου 2021
Αντιμετωπίζοντας μια άνευ προηγουμένου κρίση εξαιτίας της πανδημίας, η ΕΚΤ συμφώνησε σε ευέλικτους κανόνες για το πρόγραμμα των 1,85 τρισ. ευρώ (ΡΕΡΡ) πέρυσι, αλλά το σχήμα θα μπορούσε να λήξει από τον επόμενο Μάρτιο, αυξάνοντας τον κίνδυνο μιας υπαναχώρησης της ΕΚΤ σε ορισμένες αγορές.
«Το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων έκτακτης ανάγκης έχει αναδείξει τα οφέλη των ευέλικτων νομισματικών πολιτικών όταν οι διαφορές στις συνθήκες χρηματοδότησης μεταξύ των χωρών αντιπροσωπεύουν ένα μόνιμο εμπόδιο στον μηχανισμό μετάδοσης», ανέφερε ο Panetta.Στα εταιρικά νέα, η Daimler βρίσκεται σε καλό δρόμο για την απόσχιση της μονάδας φορτηγών της μέχρι το τέλος του έτους, δήλωσε ο οικονομικός διευθυντής Harald Wilhelm σ
τη γερμανική έκδοση Automobilwoche σε δημοσίευμα της Κυριακής.
Επίσης, η ολλανδική ασφαλιστική εταιρεία NN Group ανακοίνωσε την Κυριακή ότι προσφέρθηκε να εξαγοράσει ορισμένες από τις επιχειρήσεις της MetLife στην Ευρώπη, αν και το μέγεθος της προσφοράς και οι επιχειρήσεις που βρίσκονται στο στόχαστρο της NN δεν διευκρινίστηκαν.

Οριακές μεταβολές στην Ασία

Επιφυλακτικές ήταν οι κινήσεις των επενδυτών στην Ασία, καθώς αυξάνονται τα κρούσματα κορωνοϊού και επανέρχεται η επιβολή περιοριστικών μέτρων.
Η λειτουργία του χρηματιστηρίου του Χονγκ Κονγκ ανεστάλη, λόγω κακοκαιρίας.
Ο Asia Dow σημείωσε άνοδο 0,76% στις 4.006 μονάδες.
Ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με οριακή μεταβολή -0,06%, στις 29.048 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite σημείωσε οριακή μεταβολή στις 3.606 μονάδες.
Ο Sensex κατέγραψε πτώση 0,29% στις 52.775 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης