Τελευταία Νέα
Διεθνή

El Erian: Η Fed υποτιμάει τον πληθωρισμό, διακινδυνεύει οι ΗΠΑ να εισέλθουν σε ύφεση

El Erian: Η Fed υποτιμάει τον πληθωρισμό, διακινδυνεύει οι ΗΠΑ να εισέλθουν σε ύφεση
Οι αξιωματούχοι της Federal Reserve υποτιμούν τον πληθωρισμό και διακινδυνεύουν οι ΗΠΑ να εισέλθουν σε ύφεση, δήλωσε στο CNBC ο Mohamed El-Erian
Σχετικά Άρθρα

Οι αξιωματούχοι της Federal Reserve υποτιμούν τον πληθωρισμό και διακινδυνεύουν οι ΗΠΑ να εισέλθουν σε ύφεση, δήλωσε στο CNBC ο Mohamed El-Erian, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz.
Οι ηγέτες των κεντρικών τραπεζών επιμένουν ότι ο πρόσφατος γύρος των πιέσεων στις τιμές θα υποχωρήσει μόλις ξεκαθαρίσουν τα βραχυπρόθεσμα εμπόδια της αλυσίδας εφοδιασμού και ότι η περίοδος οικονομικής διακοπής του 2020 δεν αποτελεί πλέον μέρος των συγκρίσεων από έτος σε έτος.
Αλλά ο El-Erian είπε ότι βλέπει αυξανόμενες αποδείξεις ότι η Fed κάνει λάθος.
«Έχω ανησυχίες σχετικά με την ιστορία του πληθωρισμού», είπε στο CNBC.
«Κάθε μέρα βλέπω αποδείξεις ότι ο πληθωρισμός δεν είναι παροδικός, και ανησυχώ ότι η Fed κάνει λάθος εκτιμήσεις.
«Εάν η κεντρική τράπεζα πέσει σε αυτήν τη θέση, ενδέχεται να χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια και να ενισχύσει με άλλο τρόπο τη νομισματική πολιτική νωρίτερα από ό, τι θα ήθελε.
Κανονικά, καταλήγουμε σε ύφεση γιατί πρέπει να χτυπήσεις στα φρένα σε αντίθεση με το να βγάλεις αργά το πόδι σου από τον επιταχυντή, κάτι που πιστεύουμε ότι θα συμβεί», είπε ο El-Erian.
Η οικονομία βρίσκεται ακόμη σε ύφεση που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2020, σύμφωνα με το Εθνικό Γραφείο Οικονομικής Έρευνας.
Ωστόσο, το πραγματικό ΑΕΠ βρίσκεται ακριβώς κάτω από εκεί που ήταν όταν ξεκίνησε η ύφεση και είναι πιθανό να περάσει αυτό το επίπεδο όταν εισέρχονται τα δεδομένα του δεύτερου τριμήνου.
Ο πληθωρισμός, ωστόσο, έχει αποτρέψει τις ανακάμψεις στο παρελθόν, και τα πρόσφατα δεδομένα αφηγούνται αντικρουόμενες ιστορίες για τον τρέχοντα ρυθμό.
Ο αγαπημένος δείκτης της Fed, ο δείκτης τιμών των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, εξαιρουμένων των πτητικών τομέων τροφίμων και ενέργειας, τον Μάιο αυξήθηκε κατά 3,4% σε ετήσια βάση, το υψηλότερο επίπεδο από το 1992 και πολύ πάνω από τον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας.
Αυτό συνέβη μετά από αύξηση 5% του δείκτη τιμών καταναλωτή και έκρηξη 6,6% στον δείκτη τιμών παραγωγού, και τα δύο πολύ υψηλότερα από οτιδήποτε έχουν δει οι ΗΠΑ τουλάχιστον πριν από την οικονομική κρίση.
Όμως, πολλές από τις πιέσεις στις τιμές έχουν προκύψει σε περιοχές που αφορούν ιδιαίτερα την οικονομική ανάκαμψη - τιμές μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, αεροπορικοί ναύλοι, τιμές ξενοδοχείων και παρόμοια.
Ενώ οι αξιωματούχοι της Fed βλέπουν αυτούς τους παράγοντες να μειώνονται τους επόμενους μήνες, ο El-Erian είπε ότι δεν είναι τόσο σίγουρος, ακόμα κι αν οι χρηματοοικονομικές αγορές δεν φαίνεται να ενδιαφέρονται.
«Αν πραγματικά εξετάζατε τους αριθμούς σχετικά με τον πληθωρισμό, θα αρχίσατε να έχετε σοβαρές αμφιβολίες στο μυαλό σας ως προς το πόσο μεταβατικός είναι ο πληθωρισμός», είπε ο El-Erian.
«Όσο όμως η Fed πιστεύει ότι είναι παροδική, αυτό έχει σημασία για τις αγορές».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης