Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποτελεσματική η μείξη των AstraZeneca και Pfizer - Αμφίβολο αν τα κινεζικά εμβόλια λειτουργούν κατά της παράλλαξης Δέλτα

Αποτελεσματική η μείξη των AstraZeneca και Pfizer - Αμφίβολο αν τα κινεζικά εμβόλια λειτουργούν κατά της παράλλαξης Δέλτα
Πάνω από 10 εκατομμύρια Αυστραλοί τελούν υπό lockdown και περιοριστικά μέτρα

Με την παράλλαξη Δέλτα να επελαύνει στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη και να τείνει να γίνει κυρίαρχη σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Αυστραλία, η επιστημονική κοινότητα αναζητά τρόπους για την καλύτερη προστασία του παγκόσμιου πληθυσμού.
Ένα μεγάλο κεφάλαιο και ερώτημα είναι αν είναι αποτελεσματική η μίξη διαφορετικών εμβολίων.
Η βρετανική μελέτη Com – Cov, η πρώτη παγκοσμίως που ερευνά την αποτελεσματικότητα των συνδυασμών διαφορετικών εμβολίων, αποφαίνεται πως η ανάμιξη δόσεων από διαφορετικά εμβόλια Covid-19 παρέχει καλή προστασία έναντι του κορωνοϊού.
Οι ερευνητές εξέτασαν την χορήγηση συνδυασμών των εμβολίων Pfizer – AstraZeneca και κατέληξαν ότι όλοι οι συνδυασμοί «δούλεψαν» καλά.
Εν τω μεταξύ, ένα ακόμα ερωτηματικό είναι αν τα κινεζικά εμβόλια, τα οποία χορηγούνται σε όλο τον κόσμο από την Ινδονησία μέχρι τη Βραζιλία, είναι αποτελεσματικά κατά της παράλλαξης Δέλτα, καθώς οι κινεζικές αρχές δεν έχουν δημοσιοποιήσει στοιχεία από κλινικές έρευνες.
Ειδικοί υπογραμμίζουν πως τα κινεζικά εμβόλια παρέχουν κάποιο είδος προστασίας έναντι της σοβαρής νόσησης ενώ εκπρόσωπος της Sinovac ανέφερε ότι τα πρώτα αποτελέσματα ερευνών δείχνουν τριπλάσια μείωση στην εξουδετερωτική δράση κατά της παράλλαξης, κάτι που θα μπορούσε να αναστραφεί με την χορήγηση μιας τρίτης δόσης.

Η επιδημία με μια ματιά

• Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 181.598.664 και οι νεκροί 3.932.872
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 33.646.960 κρούσματα και 604.347 νεκρούς
• Δεύτερη σε κρούσματα η Ινδία με 30.316.897 και τρίτη σε νεκρούς με 397.637
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 514.092 και τρίτη σε κρούσματα με 18.448.402
• Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Γαλλία με 5.835.885
• Πέμπτη η Τουρκία με 5.420.156 και έκτη η Ρωσία με 5.428.961
• Έβδομη η Μεγάλη Βρετανία με 4.791.592 
σφγδγσφδφδγσγφδσ.JPG

Αποτελεσματικό κατά της μετάλλαξης Δέλτα το εμβόλιο της Moderna

Η Moderna γνωστοποίησε ότι το εμβόλιο της παρήγαγε προστατευτικά αντισώματα κατά της Παραλλαγής Δέλτα, που εξαπλώνεται στις ΗΠΑ και σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου.
Οι ερευνητές της Moderna πραγματοποίησαν ελέγχους σε δείγματα αίματος από οκτώ άτομα για αντισώματα έναντι εκδοχών της πρωτεΐνης ακίδα από διαφορετικές παραλλαγές κορωνοϊού, συμπεριλαμβανομένου του Δέλτα, που εμφανίστηκε αρχικώς στην Ινδία.
Το εμβόλιο «παρήγαγε τίτλους εξουδετέρωσης έναντι όλων των παραλλαγών που δοκιμάστηκαν», ανέφερε η φαρμακευτική εταιρεία.
Σύμφωνα με το Bloomberg, οι προστατευτικές πρωτεΐνες ονομάζονται εξουδετερωτικά αντισώματα επειδή είναι ικανές να αποτρέψουν την είσοδο του ιού στα κύτταρα.
Σε σύγκριση με την ποσότητα αντισωμάτων που παράγονται έναντι της αρχικής έκδοσης του ιού, τα επίπεδα εξουδετέρωσης έναντι της Δέλτα μειώθηκαν κατά 2,1 φορές.
Τα επίπεδα αντισωμάτων μειώθηκαν κατά 4,2 φορές έναντι του στελέχους eta, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νιγηρία, και κατά οκτώ φορές έναντι μιας νέας παραλλαγής που εντοπίστηκε στην Αγκόλα και ονομάζεται A.VOI.V2.
Σύμφωνα με την εργαστηριακή μελέτη, τα επίπεδα των εξουδετερωτικών αντισωμάτων, μολονότι μειωμένα, εξακολουθούν να θεωρούνται αρκετά υψηλά για την πρόληψη ασθενειών, καθώς το εμβόλιο τύπου mRNA δημιουργεί ισχυρή ανοσολογική αντίδραση με ένα πλεόνασμα αντισωμάτων έναντι του αρχικού στελέχους.
«Παραμένουμε δεσμευμένοι στη μελέτη των παραλλαγών, τη δημιουργία δεδομένων και την κοινοποίησή τους όποτε καθίστανται διαθέσιμα. Αυτά τα νέα δεδομένα ενθαρρύνουν και ενισχύουν την πεποίθησή μας ότι το εμβόλιο της Moderna προσφέρει προστασία έναντι των παραλλαγών», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna.
Υπενθυμίζεται ότι η Moderna έχει προχωρήσει σε έρευνα που δείχνει ότι το εμβόλιο της παράγει εξουδετερωτικά αντισώματα έναντι των παραλλαγών άλφα, βήτα και γάμμα.


Ισχυρός ο συνδυασμός εμβολίων Pfizer - AstraZeneca

Αποτελεσματικός αποδεικνύεται ο συνδυασμός των εμβολίων της AstraZeneca και της Pfizer σύμφωνα με τα στοιχεία της πολύ ενθαρρυντικής βρετανικής μελέτης Com-Cov, της πρώτης στον κόσμο που διερευνά την αποτελεσματικότητα των συνδυασμών διαφορετικών εμβολίων.
Η μελέτη εξέτασε εναλλακτικά τη χορήγηση δύο δόσεων Pfizer/BioNTech, δύο AstraZeneca (ΑΖ) ή έναν συνδυασμό τους (πρώτα το ένα και μετά το άλλο ή αντίστροφα).
Όπως αναφέρεται, όλοι οι συνδυασμοί «δούλεψαν καλά».
Η μελέτη δείχνει ότι όσοι έχουν κάνει δύο δόσεις ΑstraZeneca, μπορεί να έχουν ακόμη πιο ισχυρή ανοσολογική απόκριση, αν κάνουν μια τρίτη ενισχυτική δόση από άλλο εμβόλιο το φθινόπωρο, εφόσον κάτι τέτοιο κριθεί αναγκαίο.
Μερικές χώρες έχουν ήδη προχωρήσει σε ανάμιξη εμβολίων: Η Ισπανία και η Γερμανία χορηγούν εμβόλια mRNA (Pfizer ή Moderna) ως δεύτερη δόση σε νεότερους ανθρώπους που έχουν κάνει την πρώτη δόση με ΑstraZeneca.
Βάσει της μελέτης, ο συνδυασμός πρώτη δόση ΑstraZeneca - δεύτερη δόση Pfizer παράγει περισσότερα αντισώματα και Τ-λεμφοκύτταρα από ό,τι ο αντίστροφος συνδυασμός, δηλαδή πρώτη δόση Pfizer - δεύτερη ΑstraZeneca.
Και οι δύο αυτοί συνδυασμοί παράγουν περισσότερα αντισώματα από ό,τι οι δύο δόσεις ΑstraZeneca.
Το σχήμα πρώτα Pfizer - μετά ΑstraZeneca παράγει σχεδόν επτά φορές χαμηλότερα αντισώματα σε σχέση με δύο δόσεις Pfizer, αλλά πέντε φορές περισσότερα σε σχέση με τα αντισώματα μετά από δύο δόσεις ΑstraZeneca.
Συνοπτικά, οποιοσδήποτε συνδυασμός Pfizer/Pfizer ή ΑstraZeneca /Pfizer ή Pfizer/ ΑstraZeneca παράγει ισχυρότερη απόκριση σε επίπεδο αντισωμάτων και ανοσοκυττάρων, σε σχέση με τον συνδυασμό ΑstraZeneca/ΑstraZeneca.
Τα περισσότερα αντισώματα παράγονται μετά από δύο δόσεις Pfizer, ενώ η ισχυρότερη κυτταρική ανοσία από τον συνδυασμό πρώτη δόση ΑΖ-δεύτερη Pfizer.
Το σχήμα πρώτα ΑstraZeneca - μετά Pfizer είναι σχεδόν το ίδιο αποτελεσματικό όσο οι δύο δόσεις Pfizer.

Πιάνουν την παράλλαξη Δέλτα τα κινεζικά εμβόλια;

Ένα ακόμα ερώτημα είναι εάν τα κινεζικά εμβόλια, τα οποία χορηγούνται από την Ινδονησία μέχρι τη Βραζιλία, είναι αποτελεσματικά έναντι της παράλλαξης Δέλτα.
Μέχρι στιγμής οι κινεζικές αρχές δεν έχουν δημοσιοποιήσει στοιχεία από κλινικές έρευνες.
Ειδικοί υπογραμμίζουν πως τα κινεζικά εμβόλια παρέχουν κάποιο είδος προστασίας έναντι της σοβαρής νόσησης ενώ εκπρόσωπος της Sinovac ανέφερε ότι τα πρώτα αποτελέσματα ερευνών δείχνουν τριπλάσια μείωση στην εξουδετερωτική δράση κατά της παράλλαξης, κάτι που θα μπορούσε να αναστραφεί με την χορήγηση μιας τρίτης δόσης.
Ωστόσο, σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Feng Zijian, πρώην επικεφαλής του κινεζικού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων, υποστήριξε ότι τα αντισώματα που παρήχθησαν από δύο κινεζικά εμβόλια, τα οποία δεν κατονόμασε, ήταν λιγότερα αποτελεσματικά έναντι της παράλλαξης Δέλτα.
Πάντως, τα εμβόλια φαίνεται να προσφέρουν προστασία καθώς κανείς από όσους μολύνθηκαν από την παράλλαξη Δέλτα στην επαρχία Guangdong δεν ανέπτυξε σοβαρά συμπτώματα, καθώς όλα τα βαριά περιστατικά αφορούσαν ανεμβολίαστους πολίτες.
4324223424242423.JPG
Κατά των εμβολίων το 62% των Ρώσων

Αν και οι εμβολιασμοί κατά της covid στη Ρωσία δεν είναι υποχρεωτικοί, το Κρεμλίνο ζητά από μια σειρά επαγγελματικών ομάδων να σπεύσουν να εμβολιαστούν έως τις 15 Ιουλίου, απειλώντας τους ακόμα και με απόλυση.
Μάλιστα οι πολίτες της Μόσχας είναι υποχρεωμένοι να δείξουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, αρνητικό PCR τεστ ή ένα πιστοποιητικό μόλυνσης τους τελευταίους έξι μήνες προκειμένου να μπουν σε καφέ και εστιατόρια, τη στιγμή που η επιδημία επελαύνει τόσο στη Μόσχα όσο και στη Ρωσία.
Αν και η Ρωσία ήταν η πρώτη χώρα παγκοσμίως που ενέκρινε εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, τον Αύγουστο του 2020, η εμβολιαστική εκστρατεία έχει μείνει πολύ πίσω.
Εκτιμάται ότι μόλις 23 εκατομμύρια – από το σύνολο των 146 εκατομμυρίων - Ρώσοι έχουν εμβολιαστεί, εκ των οποίων περίπου 16,7 εκατομμύρια Ρώσοι έχουν κάνει και τις δύο δόσεις, τη στιγμή που το 62% των Ρώσων δηλώνει ότι δεν θέλει να εμβολιαστεί με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V.

ΗΠΑ: Μάσκα σε κλειστούς χώρους για όλους στο Λος Άντζελες

Να φορούν μάσκα όλοι – είτε έχουν εμβολιαστεί είτε όχι – σε κλειστούς δημόσιους χώρους ζητούν από τους πολίτες του Λος Άντζελες οι υγειονομικές αρχές με αφορμή την εξάπλωση της παράλλαξης Δέλτα.
Η σύσταση αυτή των υγειονομικών αρχών του Λος Άντζελες έγινε, αφού τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), επεσήμαναν ότι περίπου ένα κρούσμα covid-19 στα πέντε στη χώρα οφείλεται στο παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα.
Πάντως, η υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της κομητείας του Λος Άντζελες τόνισε ότι «οι πλήρως εμβολιασμένοι φαίνεται να προστατεύονται καλά από τη μόλυνση από το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα».
«Η υπηρεσία Δημόσιας Υγείας συνιστά έντονα τη χρήση μάσκας από τους πολίτες σε εσωτερικούς χώρους, όπως τα καταστήματα, τα θέατρα, οι χώροι ψυχαγωγίας και εργασίας, όταν δεν γνωρίζουν την εμβολιαστική κατάσταση όλων» αναφέρουν οι υγειονομικές αρχές.
Σύμφωνα με τα CDC, η παράλλαξη Δέλτα σύντομα θα κυριαρχήσει στις ΗΠΑ.
Βάσει των τελευταίων στοιχείων, εκτιμάται ότι περίπου 180 εκατομμύρια Αμερικάνοι έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου, ενώ σχεδόν 154 εκατομμύρια πολίτες έχουν ανοσοποιηθεί πλήρως.
3242424242424242.JPG
Επελαύνει στη Γαλλία η παράλλαξη Δέλτα - Σφοδρό κύμα στην Πορτογαλία

Την επέλαση της παράλλαξης Δέλτα στη Γαλλία σκιαγράφησε ο υπουργός Υγείας, Olivier Veran, ο οποίος υποστήριξε ότι το 20% των νέων κρουσμάτων αποδίδεται στην παράλλαξη Δέλτα.
Σημειώνεται ότι στην προηγούμενη ενημέρωση η παράλλαξη Δέλτα ήταν η αιτία για το 10% των κρουσμάτων.
Την ίδια στιγμή, δραματική είναι η εξέλιξη της πανδημίας στην Πορτογαλία.
Στη Λισαβόνα, το 70% των νέων κρουσμάτων αποδίδεται στην παράλλαξη Δέλτα, η οποία επεκτείνεται με ραγδαίο ρυθμό σε όλη την Πορτογαλία.
Είναι χαρακτηριστικό πως την περασμένη Παρασκευή η Πορτογαλία ανέφερε την υψηλότερη αύξηση κρουσμάτων από τον περασμένο Φεβρουάριο ενώ η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα περιοριστικά μέτρα.
Πάντως και παρά την ανησυχία που προκαλεί η διασπορά της παράλλαξης Δέλτα, η Ιταλία, η χώρα της Ευρώπης που επλήγη ιδιαίτερα από το πρώτο κύμα της πανδημίας, από σήμερα Δευτέρα 28/6 προχωρά στην άρση της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους.
Και οι 20 περιφέρειες της Ιταλίας έχουν μετατραπεί σε «λευκές ζώνες» κάτι που σημαίνει πως είναι πολύ χαμηλός ο αριθμός των κρουσμάτων σε όλη την χώρα, αν και ειδικοί προειδοποιούν ότι αυξάνονται δραματικά τα κρούσματα λόγω της παράλλαξης Δέλτα, η οποία τείνει να γίνει κυρίαρχη στην Ιταλία.
21212121212121334.JPG
Μπλόκο Γερμανίας για την είσοδο Βρετανών τουριστών σε όλη την ΕΕ λόγω της παράλλαξης Δέλτα

Να απαγορεύσει την είσοδο όλων των Βρετανών τουριστών στην ΕΕ επιθυμεί η κυβέρνηση της Γερμανίας σε μια προσπάθεια να περιορίσει την εξάπλωση του κορωνοϊού λόγω και της ιδιαίτερα μεταδοτικής παράλλαξης Δέλτα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The Times, η καγκελάριος Merkel θέλει να χαρακτηριστεί η Μ. Βρετανία ως «χώρα ανησυχίας» και να απαγορεύσει την είσοδο σε όλους τους Βρετανούς τουρίστες, ακόμα και στους πλήρως εμβολιασμένους.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η πρόταση της Γερμανίας θα συζητηθεί από ανώτερους Ευρωπαίους και εθνικούς αξιωματούχους στην ευρεία επιτροπή αντιμετώπισης της κρίσης της πανδημίας του κορωνοϊού.
Στην πρόταση αυτή αναμένεται να υπάρξουν αντιδράσεις από Ελλάδα, Κύπρο, Ισπανίας, Πορτογαλία και Μάλτα, μια και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό ο τουρισμός τους από τους Βρετανούς.
Την ερχόμενη εβδομάδα θα υπάρξει συνάντηση Merkel – Johnson, ενώ εντός του Ιουλίου η βρετανική κυβέρνηση θα παρουσιάσει το σχέδιο της για τα διεθνή ταξίδια των Βρετανών.

Μ. Βρετανία: Εμβολιασμένο το 50% κάτω των 30 ετών

Στην επιτάχυνση των εμβολιασμών των νεαρότερων ηλικιών προχωρά η Μ. Βρετανία σε μια προσπάθεια να περιορίσει την εξάπλωση της διασποράς της παράλλαξης Δέλτα.
Οι υγειονομικές αρχές της Αγγλίας υποστήριξαν ότι αναμένουν να έχουν εμβολιάσει το μισό πληθυσμό κάτω των 30 ετών έως το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.
Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι πάνω από 4,2 εκατομμύρια Άγγλοι έχουν ήδη εμβολιαστεί με μια δόση τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, όταν και άνοιξε το πρόγραμμα εμβολιασμού για τους άνω των 20 ετών.
Εν τω μεταξύ, Βρετανοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η παράλλαξη Δέλτα πολύ σύντομα θα απλωθεί σε όλη την Ευρώπη, με τον Peter Horby, καθηγητή στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης να υποστηρίζει ότι «αυστηρότεροι συνοριακοί έλεγχοι θα μπορούσαν να είχαν καθυστερήσει την εξάπλωση της παράλλαξης Δέλτα» στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Υποχωρεί η επιδημία covid στην Ινδία – Μια ανάσα από τους 400.000 νεκρούς

Τη στιγμή που η παράλλαξη Δέλτα (ινδική) εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο απειλώντας να καταστρέψει όλη την πρόοδο που συντελέστηκε τους προηγούμενους μήνες, η Ινδία βλέπει την επιδημία του κορωνοϊού να είναι σε διαρκή υποχώρηση.
Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 907 ασθενείς με την COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν 37.566 κρούσματα του SARS-CoV-2.
Συνολικά η Ινδία μετρά 397.637 νεκρούς επί συνόλου 30,31 εκατ. μολύνσεων, με βάση τα επίσημα δεδομένα, τα οποία όμως ειδικοί χαρακτηρίζουν υποτιμημένα.
Πρόκειται για τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων στον πλανήτη, πίσω από αυτόν στις ΗΠΑ, και τον τρίτο βαρύτερο απολογισμό παγκοσμίως, πίσω από αυτούς των ΗΠΑ και της Βραζιλίας.

Αυξάνονται τα lockdown στην Αυστραλία – Υπό περιορισμό και η Μπρισμέιν

Αυξάνονται τα lockdown στην Αυστραλία λόγω της επέλασης της παράλλαξης Δέλτα, καθώς μετά το Σίδνεϊ, το Πέρθ και το Ντάργουιν, η πόλη Μπρισμέιν έγινε η τέταρτη πόλη που τίθεται υπό περιοριστικά μέτρα.
Συγκεκριμένα, η Μπρισμέιν τελεί υπό περιοριστικά μέτρα για τρεις ημέρες αρχής γενομένης από σήμερα Τρίτη 29/6.
Κατόπιν αυτής της εξέλιξης εκτιμάται ότι 10 εκατομμύρια Αυστραλοί τελούν υπό περιορισμούς.
Η Αυστραλία είναι αντιμέτωπη εδώ και μερικές εβδομάδες με έκρηξη κρουσμάτων, λόγω των σφαλμάτων και των ελαττωμάτων του συστήματος της καραντίνας για τους ταξιδιώτες που φθάνουν στη χώρα από το εξωτερικό.
Σημειώνεται πως από σήμερα το πρωί, οι κάτοικοι στο Περθ απαγορεύεται να βγαίνουν από τα σπίτια τους καθώς τέθηκε σε ισχύ το lockdown.
Εκτιμάται πως μέχρι στιγμής έχουν γίνει 7,4 εκατ. δόσεις εμβολίων για την COVID-19, αν και τα ΜΜΕ υποστηρίζουν πως μόλις το 5% των Αυστραλών έχει ανοσοποιηθεί πλήρως.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης